Service
Winkelwagen
Menu

Hoe bescherm je een operatiewond van je hond?

Bijna elke hond wordt in zijn leven wel eens geopereerd. Dit kan een routine ingreep zijn, zoals sterilisatie of castratie. Maar ook bijvoorbeeld minder voor de hand liggende operaties, zoals een knieoperatie of een bloedoor die operatief wordt hersteld.

hond spelend in gras

Hoe kun je nu voorkomen dat je hond aan deze wond gaat likken? Welke mogelijkheden heb je hiervoor en hoe gebruik je dit? In deze blog proberen we de verschillende medische benodigdheden te benoemen die je hiervoor kunt gebruiken.

Beschermende Shirts

Een veel gebruikt product om te voorkomen dat je hond aan een wond kan likken, bijten of krabben is een beschermend shirt. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. We zullen ze allemaal de revue laten passeren.

Een beschermende romper voor je hond

Dit is het meest gebruikte beschermende shirt voor honden. Een voorbeeld is het Medical Pet Shirt Hond of het Recovery Suit. Deze rompers zijn zo gemaakt dat ze het hele lijf van de hond bedekken, dus van de nek tot de staart. De kop, poten en staart zijn vrij.

Dit type shirt is heel geschikt na buikoperaties of na castratie, maar ook voor andere wonden op borst of buik, of bijvoorbeeld tijdens de loopsheid van een teefje. De shirts zijn elastisch en zitten comfortabel voor je hond. Hij behoudt zijn bewegingsvrijheid. De romper kun je voor een wandeling eenvoudig losmaken aan de achterkant en naar voren oprollen, zodat een hond tijdens een uitlaatbeurt gewoon zijn behoefte kan doen. Sommige shirts hebben ook nog een mogelijkheid om wondkompressen in te doen, zodat eventueel wondvocht wordt opgevangen.

Een beschermende top-shirt

De top-shirts zijn bedoeld om alleen de borst van een hond te beschermen. Dus vooral geschikt om te beschermen na een operatie of verwonding in dit gebied.

Een andere toepassing voor deze shirts is inbakeren. Deze shirts zijn zo gemaakt dat ze strak rond de borst kunnen worden getrokken. Dit heeft een rustgevend en angstreducerend effect op je hond. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit het MPS-TOP Shirt 4 in 1 of het Thundershirt. Deze laatste is niet bedoeld voor het beschermen van operatiewonden, maar alleen voor het angstremmende effect.

Het MPS-TOP Shirt 4 in 1 heeft daarnaast nog een applicatiehouder voor een infuus en wordt gebruikt om de MPS-HLS Achterpootmouwtjes op zijn plek te houden.

Pootbescherming voor je hond

Medical Pet Shirt heeft speciale mouwtjes ontworpen om de poten van je hond te beschermen. Je hebt hierin verschillende opties:

De voeten kun je beschermen met speciale pootbescherming voor de voeten, zoals schoenen, sokken en laarzen. Als wondbescherming heb je onder andere de Trixie Beschermkous en de Medical Pet Shirt Boot. Deze zijn ook te gebruiken om een pootverband droog en schoon te houden.

Kopbescherming voor je hond

Als laatste variant van de beschermende shirts is er de kopbescherming, en wel de MPS Head Cover. Deze is speciaal ontworpen voor honden die een ooroperatie moeten ondergaan, of behandeld worden aan een bloedoor. De oren liggen in deze headcover over de kop, en worden beschermd tegen schudtrauma.

Wanneer gebruik je een beschermend shirt bij je hond?

Een beschermend shirt is bedoeld voor honden die niet mogen bijten, likken of krabben aan een bepaalde plek op het lichaam. Meestal gaat het om een operatie wond. Ze kunnen echter ook beschermen bij een hotspot of andere verwonding.

Belangrijk is dat je de juiste maat kiest voor je hond zodat het shirt goed aansluit en kan doen waar het voor bedoeld is. Een te krap shirt zal je hond irriteren en een oncomfortabel gevoel geven. Een te ruim shirt kan je hond de ruimte geven om toch nog te bijten of te krabben.

Hoe lang moet je een beschermend shirt gebruiken?

Hoe lang je een beschermend shirt moet gebruiken hangt van de reden af waarvoor je het gebruikt. Een operatiewond is meestal binnen 14 dagen wel voldoende geheeld. Dit is meestal het moment dat de hechtingen verwijderd mogen worden. Sommige honden likken nooit aan een operatiewond, dan is het vaak voldoende om 2-3 dagen een shirt te gebruiken, of zelfs helemaal niet. Andere honden hebben continu de behoefte om aan de wond te likken. Dan is het verstandig om het shirt te gebruiken tot enkele dagen na het verwijderen van de hechtingen en dan te kijken wat je hond doet als je het t-shirt uit doet.

Alle honden zullen na het uittrekken van een beschermend shirt even de behoefte hebben om zich te wassen. Dit is normaal. Zie je echter dat je hond lang op 1 specifieke plek blijft likken in de buurt van de wond, dan kan het slim zijn het shirt toch terug aan te doen en de wond door je dierenarts te laten controleren.

Hoe laat ik mijn hond wennen aan een beschermend shirt?

Niet alle honden zullen zich meteen aanpassen aan een beschermend shirt. Sommige honden zullen zich de eerste minuten in alle mogelijke bochten wringen om zich uit het pak te krijgen. Andere honden denken dat ze niet meer kunnen bewegen. Laat je niet meteen verleiden om alles weer uit te trekken. Hij zal er even aan moeten wennen. Vind je dier echt geen rust na 30-60 minuten, dan kan het verstandig zijn een andere manier van bescherming te zoeken, bijvoorbeeld een beschermkraag.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten