Service
Winkelwagen
Menu

Huid, vacht en manen paard

Huidproblemen worden regelmatig bij paarden waargenomen en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Naast het tijdig en correct behandelen van deze aandoeningen, is het ook van essentieel belang aan preventie te doen. Een goede (stal)hygiëne, dagelijkse verzorging en goede conditie van de huid en vacht zorgen ervoor dat jouw paard minder vatbaar is voor huidklachten.

Meer informatie

1 - 24 van 216 Producten

Mok

Mok is een verzamelnaam voor huidproblemen aan het onderbeen. Het wordt vooral gezien in en rondom de kootholte, maar soms ook wat hoger op het (pijp)been. Bij het ontstaan kunnen bacteriën, schimmels en parasieten een rol spelen. Omgevingsfactoren kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan en in stand houden van mokproblemen. Denk hierbij aan een vuile stal, modderige weiden et cetera. Wanneer de onderbenen vaak nat en vuil zijn, is dat een predisponerende factor. Om die reden kan mok vaker waargenomen worden bij paarden met veel beenbehang. Preventief is het van belang de benen van een paard goed schoon en droog te houden.

Schimmel

Schimmel is een huidaandoening van infectieuze aard. Het wordt relatief meer gezien bij paarden die een verminderde weerstand hebben of in slechte conditie zijn. Schimmel kan erg besmettelijk zijn: paarden kunnen elkaar infecteren, maar schimmel kan ook overgedragen worden via dekens/borstels et cetera. Schimmels kunnen ook overgaan van paard op mens. In eerste instantie kunnen er kleine diktes met opstaande haren worden gezien en in een later stadium ontstaat er kaalheid en/of schilfering. Preventief kun je zorgen voor een goede (vacht)conditie van jouw paard. Daarnaast wordt het aanbevolen voor elk paard een aparte set verzorgingsspullen te gebruiken.

Overgevoeligheidsreacties

Sommige huidproblemen bij paarden hebben een allergische oorzaak. Er kan in dergelijke gevallen urticaria waargenomen worden: hierbij ontstaan er in korte tijd veel kleine zwellingen, vaak over het gehele lichaam. In de meeste gevallen is de precieze oorzaak onbekend. Het kan gaan om een reactie op een voedingsbestanddeel, op een plant of stof uit de omgeving. Deze vorm van huiduitslag verdwijnt veelal weer binnen enkele uren. Indien nodig kan een dierenarts een behandeling instellen.

Luizen

Problemen met luizen komen voornamelijk voor in de wintermaanden en in het vroege voorjaar, wanneer paarden hun wintervacht hebben. Besmette dieren zijn vaak jong of hebben een sterk verminderde weerstand, bij gezonde volwassen paarden worden zelden luizen gezien. Luizen kunnen van paard op paard overgedragen worden. Deze ectoparasieten veroorzaken vooral jeukklachten en huid/vachtletsels ten gevolge van het schuren.

Huid-, vacht- en wondverzorging

Medpets.nl beschikt over een uitgebreid assortiment verzorgingsproducten en geneesmiddelen voor het behandelen en/of het voorkomen van klachten aan huid, vacht en manen bij het paard. In deze categorie levert Medpets producten van onder andere de volgende merken: NAF, Sectolyn, Equimyl, Espree, Groene Os, Phytonics, Primeval en Puur.