Verschijnselen van E. Cuniculi bij het konijn
E. Cuniculi kan zich op verschillende manieren uiten. De symptomen zijn afhankelijk van waar de parasiet schade aanricht:
Hersenproblemen bij E. Cuniculi
Het meest opvallende symptoom is scheefhouden van het hoofd (torticollis), vaak met desoriëntatie, rondjes lopen of omvallen. Dit wijst op aantasting van het evenwichtsorgaan of het centrale zenuwstelsel.
Achterhand problemen bij E. Cuniculi
Sommige konijnen krijgen last van slappe achterpoten, moeite met springen of zelfs verlamming. Dit komt doordat het ruggenmerg of de zenuwen worden aangetast.
Urinewegproblemen door E. Cuniculi
Bij aantasting van de nieren of blaas kan een konijn oncontroleerbaar plassen, urineverlies hebben of natte plekken op de achterpoten vertonen. Urinebrand en infecties liggen op de loer.
Oogproblemen door E. Cuniculi
In sommige gevallen veroorzaakt E. Cuniculi ontsteking van de lens of het netvlies, wat kan leiden tot blindheid of witte verkleuring van het oog.
Vermageren door E. Cuniculi
Een minder opvallend, maar ernstig signaal is gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak. Dit kan het gevolg zijn van chronische nierproblemen door de infectie.
Hoe ontstaat zenuwschade bij E. Cuniculi?
De parasiet verplaatst zich in het lichaam via ontstekingscellen (macrofagen) en heeft een voorkeur voor zenuwweefsel. In de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen veroorzaken de parasieten ontsteking en weefselschade, wat leidt tot de neurologische klachten.
Hoe stel je de diagnose E. Cuniculi?
De ziekte is lastig te bewijzen bij een levend konijn. Via bloedonderzoek kunnen antistoffen of antigenen worden aangetoond, maar dit zegt niet altijd iets over een actieve infectie.
In de praktijk geldt: heeft je konijn symptomen die bij E. Cuniculi passen, dan wordt vaak direct gestart met de behandeling. Hoe eerder je begint, hoe beter de kans op herstel.
Behandeling van E. Cuniculi bij het konijn
De behandeling is intensief en afhankelijk van de verschijnselen. Veelgebruikte onderdelen van de behandeling zijn:
Warmte en ondersteuning
Zieke konijnen moeten warm worden gehouden. Neem je konijn indien nodig in huis of laat hem opnemen bij de dierenarts.
Fenbendazol
Dit antiparasitaire middel helpt om de parasiet te onderdrukken. De dosering ligt hoger dan bij reguliere ontworming en moet vaak 2–3 maanden worden gegeven. Soms krijgt een konijn een onderhoudsbehandeling van 6x per jaar 2 weken fenbendazol.
Fenbendazol remt de verspreiding van de parasiet in het lichaam. Het voorkomt verdere celinfectie en vermindert de ontstekingsreactie. Het doodt NIET de parasiet zelf. Dat moet het immuunsysteem van het konijn zelf doen door het aanmaken van antistoffen.
Ontstekingsremming
Om de ontstekingsreactie in de hersenen en andere organen te onderdrukken worden vaak dexamethason-injecties gegeven.
Vitamine B-injecties
Bij zenuwklachten worden regelmatig vitamine B-complex injecties toegediend om herstel van het zenuwstelsel te ondersteunen.
Dwangvoeren
Een ziek konijn stopt vaak met eten. Dwangvoeren is dan noodzakelijk om stilvallen van de darmen te voorkomen. Dit kan met producten zoals Critical Care of Harrison’s Juvenile Bird Food.
Behandel álle konijnen in het hok
Omdat E. Cuniculi overdraagbaar is, is het verstandig álle konijnen in een verblijf behandelen, ook als ze (nog) geen symptomen hebben. De behandeling hoeft vaak minder lang voortgezet te worden bij symptoomloze konijnen, omdat het zieke konijn niet meer infectieus is op het moment dat met fenbendazol wordt behandeld.
Hoe voorkom je E. Cuniculi?
Je kunt besmetting niet volledig voorkomen, maar je kunt het risico wél verkleinen:
- Houd het verblijf goed schoon: verwijder dagelijks urine en ontlasting, verschoon wekelijks het hele hok.
- Maak het hok af en toe schoon met 0,1% bleek of 70% alcohol. Doe dit zeker als een konijn met E. Cuniculi is overleden.
- Maak je konijn zindelijk voor makkelijker schoonhouden: Lees hier onze blog over zindelijk maken van je konijn.
De parasiet kan buiten het lichaam tot 2 weken overleven bij kamertemperatuur, en zelfs langer bij vochtige omstandigheden.
Is E. Cuniculi besmettelijk voor mensen?
Het klopt inderdaad dat E. Cuniculi een zoönose is, dus een ziekte die van konijnen op mensen kan worden overgedragen. Gelukkig veroorzaakt de parasiet bij gezonde mensen geen ziekte. De besmetting is alleen aangetoond bij mensen met een zeer lage weerstand, zoals bij mensen met AIDS.
Het kan nooit kwaad om wat extra hygiëne maatregelen te nemen als je een konijn hebt met een E. Cuniculi besmetting. Was altijd goed je handen als je je konijn hebt gehanteerd of het hok hebt verschoond.
Levensverwachting van een konijn met E. Cuniculi
De levensverwachting hangt af van de ernst van de symptomen. Zolang er verbetering zichtbaar is tijdens de behandeling en het konijn zelfstandig blijft eten, is er vaak een goede kans op herstel of langdurige controle van de ziekte. Maar omdat de behandeling zo intensief is kunnen de kosten snel oplopen.
Blijft verbetering uit, dan moet de levenskwaliteit van het dier kritisch worden beoordeeld. Het is daardoor helaas mogelijk dat gekozen moet worden voor het in laten slapen van een konijn door E. Cuniculi.
Een konijn blijft na een infectie vaak levenslang drager van de parasiet. Bij stress of verminderde weerstand kunnen de symptomen terugkeren.
Laat je konijn behandelen door een specialist
Heb je het vermoeden dat je konijn E. Cuniculi heeft? Laat hem dan onderzoeken door een dierenarts die veel ervaring heeft met konijnen en deze aandoening. Een goede optie is bijvoorbeeld Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht.
Heb je nog vragen over E. Cuniculi bij konijnen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.