Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Scottish Fold

De Scottish Fold is nog redelijk zeldzaam in Europa. Het gedrongen, robuuste ras heeft als belangrijkste kenmerk zijn ‘gevouwen’ oren. Hij is zeer vredelievend en houdt van het leven in een gezin.

Let op: Er zijn veranderingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot het fokken met bepaalde kattenrassen. Dat geldt ook voor de Scottish Fold.

Kattenras Scottish Fold

Kenmerken

Afkomst: Schotland
Andere rasnamen:
Lichaam: Middelgroot, gedrongen bouw en goed gespierd
Gewicht: 2,5 tot 6 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen: afwijkende botgroei en kraakbeenontwikkeling; ademhalingsproblemen; PKD; blaasgruis; afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen

Karakter

De Scottish Fold is een vrij zeldzaam ras in Europa. De vredelievende kat is erg sociaal ten opzichte van soortgenootjes en honden. Zijn aanhalige, zachte, speelse en vriendelijke karakter maakt de Scottish Fold een geweldig gezinslid. Hij houdt dan ook ontzettend van het gezinsleven. Hij heeft een zachte stem. De Scottish Fold toont zich een uitstekend jager; hij is krachtig en heeft een groot weerstandsvermogen. Een wekelijkse borstelbeurt is een must. In de rui vraagt zijn wollige vacht regelmatig om extra verzorging. Ook zijn gevouwen oren verdienen speciale aandacht.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Op chocolate, lilac en colourpoint na, zijn alle kleuren bij de Scottish Fold toegestaan.

Lichaam, poten en staart

Scottish Folds hebben een middelgroot lichaam met een gedrongen bouw. Ze zijn goed gespierd en hebben middelzware botten. Zijn poten zijn qua lengte in verhouding met de rest van het lichaam. De voetjes zijn rond en compact. De staart mag niet langer zijn dan twee-derde van de lengte van hun lichaam. De staart is breed aan de basis en loopt af in een afgeronde punt.

Kop, oren en ogen

De Scottisch Fold heeft een ronde kop met een bol voorhoofd. De wangen zijn afgerond. Bij volwassen katers zijn volle wangen toegestaan. De neus is breed en kort, waarbij een lichte stop is togestaan. De snuit is netjes afgerond en voorzien van ronde snorhaarkussentjes. De kin is stevig. De oren van de Scottish Fold zijn klein en naar voren gevouwen. Ze liggen bijna vlak tegen de kop aan, waardoor het lijkt alsof hij een kapje draagt. De oren staan ver uit elkaar en hebben afgeronde toppen. De ogen zijn groot en rond. Ze staan ver uit elkaar. De oogkleur is in harmonie met die van de vacht.

Vacht

De vacht van de Scottish Fold is kort en dik. Het is gesloten en heeft een hoge dichtheid. De beharing is wollig en sterk. Wanneer deze kat een halflange vacht heeft, wordt de Scottish Fold een Highland Fold genoemd.

Wat je moet weten over het fokbeleid van de Scottish Fold

De Scottish Fold is gefokt op zijn gevouwen oren en platte neus. Hierdoor hebben deze katten een groot risico op osteochondrodysplasie: een groeistoornis van het kraakbeen. Door deze aandoening ontstaan de gevouwen oren. De groeistoornis zit echter niet alleen in de oren, maar in alle gewrichten. Dit zorgt voor gewrichtsontstekingen, kreupelheid en pijn. Osteochondrodysplasie ontstaat door een genafwijking. Naast de gevouwen oren is deze kat ook gefokt met een platte neus wat kan zorgen voor de bijbehorende ademhalings-, oog- en gebitsproblemen. Het is daarom verboden om met dit ras te fokken. Mogelijk komt er in de toekomst een houdverbod op dit ras.

bron: nvwa

Producten voor de Scottisch Fold