Service
Winkelwagen
Menu

Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een vriendelijke raskat, die soms wat eenkennig kan zijn. Het is een echt gezelschapsdier en kan niet goed alleen zijn. De vacht is lang tot halflang en vraagt regelmatige verzorging. De Heilige Birmaan herken je aan de zogenaamde ‘point’- aftekeningen.

Kattenras Heilige Birmaan

Kenmerken

Afkomst: Frankrijk
Andere rasnamen:
Lichaam: Lang en zwaar
Gewicht: 4,5 tot 8 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen:

Karakter

De Heilige Birmaan is een rustige kat. Ze hebben graag contact met mensen en zijn niet graag alleen thuis. De persoonlijkheid van deze raskat ligt tussen een Pers en Siamees. Karakterkenmerken zijn: charmant, intelligent, bescheiden, tolerant en zachtaardig. De Heilige Birmaan heeft graag mensen om zich heen maar kan ook eenkennig zijn en zich hechten aan één baasje. Ze zijn sociaal met soortgenoten en honden en zijn bovendien goed gezelschap voor kinderen.

Uiterlijke kenmerken

Een middelzware kat met een gewicht tussen 4,5 en 8 kilogram. De vacht is lang tot halflang met ‘point’- aftekeningen op het gezicht, de oren, de poten, de geslachtsdelen en de staart. De Heilige Birmaan heeft witte voetjes.

Kleur

De Heilige Birmaan heeft ‘point’- aftekeningen met dezelfde kleur. Hiermee worden de aftekeningen bedoeld op het gezicht, de oren, de poten, de geslachtsdelen en de staart (de extremiteiten). De points hebben een egale kleur en staan in contrast met de overige lichaamskleur. De voetjes van de Heilige Birmaan zijn wit. De rug is goudbeige bij alle kleurvariëteiten en de kleur van de buik is zeer licht. Dit ras komt voor in de volgende kleuren: Sealpoint (donkerbruin), Chocolatepoint (melkchocoladebruin), Bluepoint (blauwgrijs), Lilapoint (licht blauwgrijs), Redpoint (rood) en Creampoint (lichtrood). In al deze kleurvariëteiten kunnen de volgende patronen voorkomen: Tabbypoint (gestreept), Tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: Tabbytortiepoint. Kittens worden bijna wit geboren. De kleur en de aftekeningen is pas definitief wanneer de katten volwassen zijn.

Lichaam, poten en staart

De Heilige Birmaan heeft een vrij lang en zwaar lichaam. De poten zijn middellang tot stevig. Deze raskat heeft zware botten en goed ontwikkelde spieren. De voeten zijn rond en stevig met haarpluimpjes tussen de tenen. De staart is een middellange, rechtop gedragen pluimstaart.

Kop, oren en ogen

De kop van de Heilige Birmaan is stevig, breed en vrij rond. Het voorhoofd is licht bol. Daarnaast heeft dit ras volle wangen en hoge uitstekende jukbeenderen. De snuit is goed ontwikkeld met een stevige en krachtige kin. De oren zijn middelgroot met afgeronde toppen. Ze staan matig tot ver uit elkaar en de binnenzijde is goed behaard. De blauwe ogen van de Heilige Birmaan zijn bijna rond, groot en staan ver uit elkaar.

Vacht

De Heilige Birmaan heeft een halflange tot lange zijdeachtige vacht. De vacht vraagt een regelmatige verzorging, waarbij één tot tweemaal per week kammen voldoende is. Tijdens de ruiperiode is een dagelijkse borstelbeurt nodig.