Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Egyptische Mau

De Egyptische Mau is een evenwichtig ras dat vrij actief is. Hij is graag in de omgeving van zijn baas en soortgenoten, maar daarentegen erg afstandelijk ten opzichte van vreemden. Hij houdt ook niet van drukte, dus wanneer het hem te veel wordt, moet er wel een plekje aanwezig zijn waar hij zichzelf kan terugtrekken. De vachtverzorging van de Egyptische Mau is eenvoudig.

Kattenras Egyptische Mau

Kenmerken

Afkomst: Egypte
Andere rasnamen:
Lichaam: Middellang, gedrongen en elegant
Gewicht: 2,5 tot 5 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen:

Karakter

De Egyptische Mau heeft een evenwichtige persoonlijkheid. Hij zit vol levenslust, is actief en houdt ervan om te spelen. Hij is niet agressief of nerveus. De Egyptische Mau houdt niet zo van drukte en is afstandelijk ten opzichte van vreemdelingen. Daarentegen is hij zeer zacht en lief met zijn eigenaar en vriendelijk tegenover soortgenootjes. Hij kan er niet goed tegen om alleen te zijn. De Egyptische Mau past zich prima aan als binnenkat, maar komt het best tot uiting wanneer hij zich in de tuin kan uitleven; hij is een goede jager en zeer sportief. Zijn miauw is zacht en aangenaam. De vachtverzorging is erg eenvoudig.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De vacht van de Egyptische Mau komt voor in de kleuren zilver, brons en smoke.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de Egyptische Mau is middellang. Zijn lichaamsbouw is noch gedrongen, noch elegant. Zijn schouders zijn hoog en hoekvormig. De spieren zijn goed ontwikkeld. De poten zijn goed gespierd, waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. Ze lopen uit in kleine, ietwat ovale voetjes. De Egyptische Mau heeft een middellange staart die breed is aan de basis en langzaam afloopt tot de punt.

Kop, oren en ogen

De Egyptische Mau heeft een wigvormig hoofd met lichtjes afgeronde lijnen. Er zijn geen vlakke gedeeltes zichtbaar. Zijn voorhoofd is licht gebold. Tussen de neus en het voorhoofd is een lichte stop of welving zichtbaar. Behalve bij volwassen katers, zijn de kaken van de Egyptische Mau doorgaans niet vol. De snuit is kort met een neus die even breed als lang is. Hij heeft middelgrote tot grote oren, die goed uit elkaar staan. Ze zijn breed aan de basis en staan goed rechtop, waardoor het lijkt alsof de Egyptische Mau alert is. De uiteinden zijn tamelijk puntig. De binnenkant van de oren is bedekt met een korte, vlak aanliggende beharing. Lynxtips zijn gewenst. De ogen van deze kat zijn groot en amandelvormig. Ze zijn iets schuingeplaatst. De ogen moeten heldergroen, druifgroen of kruisbesgroen gekleurd zijn. Tot een leeftijd van 18 maanden is een amberkleurige oogkleur ook toegestaan.

Vacht

De vacht van de Egyptische Mau is kort, sterk en vlak aanliggend. Het voelt zijdezacht aan. De vacht is natuurlijk gevlekt en op de ledematen zijn gestreepte tekeningen zichtbaar. Gelijkmatig over de romp en de buik zijn donkere, ronde vlekken verspreid. Het voorhoofd wordt gekenmerkt door een M of scarabee markering en er lopen ‘mascaralijnen’ over de slapen en wangen. Op de staart, borst en poten lopen ringen. De kat heeft een onderbroken ‘halsketting’: een onderbroken ring die over de hals loopt.