Peterbald
De Peterbald staat bekend om zijn opmerkelijke, zeer kortharige vacht of zelfs naaktheid. Deze kat noemen we ook wel een haar verliezende naaktkat. Het ras is ontstaan vanuit Rusland, om precies te zijn in Sint Petersburg. Voor een gedeelte leidt ook zijn naam hiervan af, ‘peter’ van Sint Petersburg en ‘bald’ betekent het woord naakt. Peterbalds zijn er in veel verschillende kleuren en patronen. Het is een intelligente en sierlijke kat, vraagt veel aandacht en houdt van gezelschap.
Let op: Er zijn veranderingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot het fokken met bepaalde kattenrassen. Dat geldt ook voor de Peterbald.
Kenmerken
Karakter
De Peterbald is voortgekomen uit een kruising van een Oosterse korthaar met een Donskoy Sphynx. Dit gebeurde in de beginjaren van 1994 in Sint Petersburg Rusland.
De Peterbald is een intelligente kat met veel sierlijkheid in zich. Verder is hij ook erg actief en speels. Dit rassoort houdt van gezelschap en heeft daardoor de behoefte aan één of meerdere soortgenoten. Negeren zit er bij deze kat niet in, hier zijn ze namelijk niet van gediend. Het is een ondernemende kat en kan goed overweg met andere katten, kinderen en ook honden. Hij heeft een zacht en liefdevol karakter, een echte knuffelkat.
Uiterlijke kenmerken Peterbald
Kleur
Er kunnen veel verschillende kleurpatronen voorkomen bij de Peterbald. De meest voorkomende vacht/kleursoorten zijn:
- Bald of Gummy: kitten wordt compleet haarloos geboren. De huid is een beetje plakkerig en ruw.
- Flock: kat is zo goed als naakt maar er is een hele lichte beharing.
- Velours: een hele zachte vachtsoort. Vacht voelt aan als een fluweel laagje.
- Brush: een dunne ingeplande vacht van haar langer dan 5 millimeter.
- Straight coated: de vachtsoort met het meeste haar, al is het wel veel minder dan de meeste rassen. Bij deze vacht ontbreekt het gen wat zorgt voor naaktheid.
Lichaam, poten en staart
Het lichaam van de Peterbald is klein tot middelgroot en heeft een lengte van middellang tot lang. Ze hebben middelzware botten en stevige spieren. De rimpels zijn bij deze kat goed te zien, aan het begin van de nek en staart, bovenaan de poten en aan de onderkant van het lichaam en onderbuik. De poten zijn in verhouding met het lichaam. Daarbij zijn de achterpoten iets langer dan de voorpoten. De Peterbald heeft een lange en dunne zweepstaart die eindigt in een fijne punt.
Kop, oren en ogen
De kop is middelgroot en vormt zich een beetje in een driehoek. Zijn nek is lang en slank en kan bij katera is dikker en gespierder zijn. Extra grote oren zijn ook een opmerkelijk kenmerk van de Peterbald. En lopen van breed naar puntig. De ogen hebben een ovale vorm en zijn middelgroot. Ze staan wat schuin omhoog naar de buitenste ooraanzet. De kleur is afhankelijk van de vachtkleur.
Vacht
Dit kattenras staat erom bekend dat hij zijn haar verliest. Dit betekent dat de kittens meestal wel met haar geboren worden, maar dit hoeft niet. Na 2 jaar verliest de Peterbald ongeveer zijn haren. De kleur en het patroon blijven uiteraard wel aanwezig. De rimpels zijn ook zeer goed te zien bij dit kattenras. Bij het verliezen van het haar blijft het haar meestal wel op de snuit, aan de basis van de oren, op de poten en soms ook op de staart. Ongeacht dat de kat kaal wordt is hij nog altijd zacht en warm.
Verzorging Peterbald
De vachtsoorten waarbij veel naaktheid voorkomt moet goed verzorgd worden. Weersinvloeden zijn hierbij van groot belang. Bescherm de Peterbald in de kou/winter met een kattenvest of jasje. Een heerlijk warm plekje binnen of aankruipen tegen soortgenoten of de eigenaar is ook altijd goed. In de zomer is bescherming tegen de zon van groot belang, mits de kat natuurlijk buiten komt. Insmeren met zonnebrandcrème is dan een juist advies.
Wat je moet weten over het fokbeleid van de Peterbald
De Peterbald is gefokt op haarloosheid. Deze naaktheid op zichzelf is al een erfelijke aandoening, waardoor de kat kwetsbaar wordt voor verwondingen, warmte, kou en zon. Daarnaast is er een aantasting va het welzijn, omdat door het ontbreken van de snorharen een belangrijke functie voor waarneming en communicatie met andere katten is weggenomen. Het is daarom verboden om met dit ras te fokken. Mogelijk komt er in de toekomst een houdverbod op dit ras.
bron: nvwa