Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Abessijn

Aanhankelijk, actief, speels en evenwichtig: de Abessijn vindt het fijn als zijn baasje in de buurt is. Toch vindt deze onafhankelijke kat het ook heerlijk om zich af en toe terug te trekken. De Abessijn is een kat van gemiddelde grootte, die veel afleiding, beweging en ruimte nodig heeft. De Abessijn heeft een roofdierachtig, sierlijk en Oosters uiterlijk. De kortharige vacht vraagt weinig verzorging.

abessijn

Kenmerken

Afkomst: Azië
Andere rasnamen: -
Lichaam: Gemiddelde lengte en bouw
Gewicht: 4 - 7,5 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen: PRA; Amyloidose; Heupdysplasie; erfelijke bloedarmoede (pyruvaatkinase deficiëntie)

Karakter

De Abessijn heeft een sterk onafhankelijke persoonlijkheid, maar is daarentegen een zeer aanhankelijk gezelschapsdier; de liefde die hij voor zijn baasje heeft, is bijzonder groot. Hij is actief, nieuwsgierig, extravert en speels. Abessijnen zijn zachte en gevoelige katten die veel aandacht vragen. Alleen zijn vindt hij maar niets. De aanhalige Abessijn heeft een zachte miauw. Hij is een echte atleet/jager en heeft daarom voldoende beweging en dus ruimte nodig. Abessijnen vragen weinig verzorging: één keer per week borstelen is meer dan voldoende. In de rui vraagt de vacht ietsje meer verzorging.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Abessijnen hebben een wildkleur, wat zich kenmerkt door een zwarte of donkerbruine ticking (op ieder haartje meerdere lichte en donkere kleuren, vaak in 2 of 3 banden) op een warme, bruine ondergrond. Daarbij is de neusspiegel steenrood en de voetzolen zwart. De abessijn kan ook blauwgekleurd zijn, gekenmerkt door een staalblauwe ticking op een havermoutkleurige ondergrond.

Lichaam, poten en staart

De abessijn heeft een gemiddelde lengte en bouw. Het ras is stevig, lenig en gespierd. De borstkas is rond en de rug licht gebogen. Het lijkt alsof de abessijn op de puntjes van zijn tenen loopt. Zijn voeten zijn klein, ovaal en compact. De poten zijn lang en recht. Dit kattenras heeft een vrij lange staart die breed is bij de aanzet en geleidelijk dunner wordt tot de punt.

Kop, oren en ogen

De kop van de Abessijn is wigvormig met licht afgeronde contouren en zonder platte kanten. De neus is middellang en wordt vanaf de zijkant gekenmerkt door een lichte welving bij de neusbrug. Volwassen katers kunnen sterk ontwikkelde kaken hebben. De kin is krachtig en rond. Abessijnen hebben grote oren die breed zijn aan de basis. De uiteinden zijn licht afgerond en ietwat puntig. De oren staan tamelijk ver uit elkaar en rechtop. Ze zijn bedekt met korte, liggende haartjes. De oren van de Abessijn zijn dikwijls getekend met een ‘wildafdruk’: een vlekje op de achterkant van het oor. Pluimpjes aan de uiteinden van de oren zijn gewenst. Abessijnen hebben grote amandelvormige ogen die geaccentueerd zijn met een lijntje ‘mascara’, waarbij het oog zelf omcirkeld is met een lichtere kleur. De ogen staan ver uit elkaar. Ze hebben een diepe en zuivere kleur die geel, groen of barnsteenkleurig kan zijn.

Vacht

Abessijnen hebben een dikke en dichte vacht die glad tegen het lichaam ligt. De haartjes zijn kort en doorgaans iets langer op de rug. Karakteriserend voor de vacht is een ticking die lijkt op die van een konijn of haas. Dit patroon vindt je echter niet terug op de borst, de buik en de binnenkant van de poten.