Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Turkse Van

De levenslustige Turkse Van houdt van water en zwemmen. Desondanks zijn onafhankelijke persoonlijkheid, is hij sociaal richting soortgenoten. Deze kat heeft een sterk karakter en een eigen willetje. Wanneer iets of iemand over de grens van de Turkse Van gaat, zal hij dit ongetwijfeld laten merken. Zijn vacht heeft een regelmatige verzorging nodig.

....

Kenmerken

Afkomst: Turkije
Andere rasnamen:
Lichaam: Lang, groot en stevig
Gewicht: 3 tot 8,5 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen:

Karakter

De robuuste Turkse Van is een levenslustige, speelse kat, die tegenovergesteld van de meeste katten, wél van water en zwemmen houdt. De onafhankelijke kat heeft een sterke eigen persoonlijkheid, maar is wel sociaal met soortgenoten. Dat was vroeger wel anders, toen hij berucht stond om zijn agressiviteit. Gelukkig is de Turkse Van inmiddels een echte lieveling, die af en toe zelfs zeer bezitterig is ten opzichte van zijn baasje. Hij past zich gemakkelijk aan in een leven in een appartement, maar voelt zich het meest thuis wanneer hij gebruik kan maken van een grote tuin met bad. Zijn ontwikkeling is pas voltooid wanneer de Turkse Van zijn 3e tot 5e levensjaar bereikt. Hij heeft een zachte stem. Buiten de ruiperiode is zijn vachtverzorging beperkt tot een wekelijkse borstelbeurt.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De Turkse Van heeft een zuivere, witte vacht. De plaatsing van vlekken worden aangeduid als het ‘Van’ motief. Toegestane kleurvariëteiten zijn rood met wit en crème met wit.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de Turkse Van is lang, groot en stevig. Hij heeft een afgeronde borstkas. De heupen van dit ras zijn tamelijk breed. De botten zijn stevig en de spieren goed ontwikkeld. De poten zijn middellang, waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De poten lopen uit in ronde voetjes. Tussen de tenen bevinden zich goed ontwikkelde haarpluimpjes. De staart van de Turkse Van is middellang en dik. De beharing is weelderig, donzig of uit zich in een pluimstaart. De beharing van de staart moet minimaal vijf centimeters lang zijn en eenzelfde egale kleur hebben.

Kop, oren en ogen

De kop van de Turkse Van is middelgroot tot groot en even lang als dat ie breed is. Hoeken en rechte lijnen ontbreken. Hij heeft hoge jukbeenderen en een ronde, volle snuit. De kin is licht afgerond. De Turkse Van heeft grote oren die breed aan de basis zijn. De toppen van zijn oren zijn tamelijk afgerond. Ze zijn hoog op zijn kop geplaats. De Turkse Van heeft grote, perzik- of walnootvormig ogen die ietwat schuin zijn geplaatst. De oogleden zijn omringd met een roze kleur. De ogen zijn doorgaans blauw- of amberkleurig. De ogen kunnen bovendien oneven gekleurd zijn. Ook een groene oogkleur is toegestaan.

Vacht

De Turkse Van heeft een halflange tot lange vacht die zacht en zijdeachtig aanvoelt. De ondervacht is niet wollig. De broek en kraag van de kat zijn in de winter weelderig behaard.