Service
Winkelwagen
Menu

Sphynx

De Sphynx is een naaktkat met een gerimpelde huid die bedekt is met fijne donshaartjes. Naast een regelmatige wasbeurt, dient de huid ook beschermt te worden tegen kou en zonlicht. De Sphynx is een heel erg aanhankelijke kat die veel aandacht nodig heeft. Deze kat is niet graag alleen, dus soortgenootjes zijn gewenst. Sphynxen zijn erg speels en levendig.

Let op: Er zijn veranderingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot het fokken met bepaalde kattenrassen. Dat geldt ook voor de Sphynx. 

Sphynx kat op houten bank

Kenmerken

Afkomst: Noord-Amerika
Andere rasnamen: -
Lichaam: Middelgroot & gespierd
Gewicht: 3,5 tot 7 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen: -

Karakter

De Sphynx is een zeer liefhebbende en zelfs ietwat bezitterige kat. Hij is speels, levendig en een tikkeltje ondeugend. Dit ras is dol op soortgenoten, sociaal met honden en nooit agressief. De Sphynx voelt zich prima op zijn gemak in een appartement, daar hij gevoelig is voor invloeden van buitenaf als kou, warmte en vochtigheid. Om zijn lichaamstemperatuur tijdens de winterperiode op peil te houden, is een energetische maaltijd een must. Bescherming tegen zonlicht is belangrijk om verbranding te voorkomen. Dit kattenras vraagt om een regelmatige wasbeurt: in tegenstelling tot andere kattenrassen, transpireert de Sphynx via de huid. Ook de oren zijn een puntje van aandacht, vanwege de aanmaak van overvloedig oorsmeer.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Alle aftekeningen en kleuren die bij de Sphynx voorkomen worden erkend. Wit lijkt meestal roze, waar zwart eerder een donkergrijze kleur heeft.

Lichaam, poten en staart

De Sphynx heeft een middelgroot lichaam en is mooi gespierd. Daarnaast heeft hij een erg brede borst en een stevig geronde buik. De voorpoten van dit ras zijn licht gebogen en ietsje korter dan de achterpoten. De spieren zijn stevig en goed ontwikkeld. De voeten van de Sphynx zijn middelgroot en ovaal met lange tenen. De voetzolen zijn erg dik. Sphynxen hebben een middellange staart die ook wel rattenstaart genoemd wordt. Sommige katten dragen een haarbosje op het uiteinde van hun staart: een leeuwenstaart.

Kop, oren en ogen

Het hoofd van de Sphynx is middelgroot en vrij driehoekig. Het voorhoofd is plat en heeft uitstekende jukbeenderen. De snuit is zeer afgerond, breed en kort. Er zijn vaak maar enkele of zelfs geen snorharen aanwezig. Sphynxen hebben een korte neus en een stevige kin. De ogen van dit ras zijn groot, citroenvormig en staan ver uit elkaar. De kleur van de ogen is in harmonie met die van de vacht. De oren van de Sphynx vallen erg op: ze zijn zeer groot en breed aan de basis. De binnenzijde is volledig kaal.

Vacht

De structuur van een Sphynx zijn huid doet denken aan zeemleer. De huid is gerimpeld op de kop, het lichaam en de poten. Op andere plaatsen is de huid gespannen. Sphynxen zijn niet geheel haarloos: de vacht beperkt zich tot een fijn donslaagje op bijna het gehele lichaam. Ook vind je vaak enkele haren op de snuit, de staart en de voeten.

Wat je moet weten over het fokbeleid van de Sphynx

De Sphynx is gefokt op haarloosheid. Deze naaktheid op zichzelf is al een erfelijke aandoening, waardoor de kat kwetsbaar wordt voor verwondingen, warmte, kou en zon. Daarnaast is er een aantasting va het welzijn, omdat door het ontbreken van de snorharen een belangrijke functie voor waarneming en communicatie met andere katten is weggenomen. Het is daarom verboden om met dit ras te fokken. Mogelijk komt er in de toekomst een houdverbod op dit ras.

bron: nvwa