Service
Winkelwagen
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Balinees

De Balinees is een slanke, oosterse kat uit Indonesië. De Balinees wordt ook wel langharige Siamees genoemd. Deze raskat is actief, nieuwsgierig en dol op aandacht. Hij kan goed samenleven met andere dieren en heeft een makkelijke vacht.

Balinese raskat op kussen

Kenmerken

Afkomst: Indonesië
Andere rasnamen: Langharige Siamees
Lichaam: Lang en slank
Gewicht: 2,5 tot 5 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen: amyloidose; heupdysplasie; PRA; mastceltumoren, maligne lymfoom; HCM

Karakter

De Balinees is een actieve, levendige en speelse kat. De Balinees wordt ook wel langharige Siamees genoemd, maar de Balinees is rustiger dan zijn neef de Siamees en de stem klinkt zachter. Deze kat is niet graag alleen en vraagt dan ook veel aandacht aan zijn baasje. De aanwezigheid van andere katten of honden is ook prima als gezelschap. Het is een gevoelige, aanhankelijke kat die zeer gehecht is aan zijn baasjes.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Alle kleuren van de Siamees zijn ook erkend voor de Balinees. De kleur van de points moet gelijk zijn en er moet een duidelijk contrast zijn tussen de kleur van de points en die van het lichaam. Als de Balinees geboren wordt, is hij nog geheel wit. De uiteindelijke kleur wordt pas bereikt na een jaar. Vier kleurvariëteiten worden erkend: seal point, blue point, chocolate point en lilac point.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de Balinees is lang en slank. Ze hebben een oosterse bouw en een fijn beendergestel met stevige spieren. De poten zijn lang en smal met kleine ovale voetjes. Tussen de tenen zitten plukjes haar. De staart is smal aflopend naar de punt en erg lang en dun.

Kop, oren en ogen

De kop van deze raskat is middelgroot, lang en driehoekig met een recht profiel. Het voorhoofd is vlak en de schedel een beetje bolvormig of vlak. De Balinees heeft een fijne snuit met een lange rechte neus. De oren zijn groot en breed aan de basis. Ze zijn puntig, behaard en staan ruim uit elkaar. De ogen zijn middelgroot en amandelvormig met een diepblauwe kleur.

Vacht

De Balinees heeft een halflange, fijne en zijdeachtige vacht. De haren zijn langer op het lichaam, de buik en staart. Deze kat heeft geen ondervacht. De Balinees is een halflanghaar Siamees. De vacht van de Balinees heeft niet veel onderhoud nodig. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende, aangezien de Balinees niet veel verhaart.