Service
Winkelwagen
Menu

Kurilian Bobtail

De Kurilian Bobtail met zijn kenmerkende pomponstaart heeft een vriendelijk karakter. Hij kan prima overweg met andere katten en huisdieren. Daarnaast is hij erg aanhankelijk en houdt deze kat ervan om lekker geknuffeld te worden. De Kurilian Bobtail toont zich een uitstekende jager: bij alles wat kruipt, vliegt of springt komt hij direct in actie. De Kurilian Bobtail is waarschijnlijk ontstaan als een kruising met de Japanse Bobtail, maar omdat het ras al zo lang bestaat is die niet zeker.

Kattenras Kurilian Bobtail zittend

Kenmerken

Afkomst: Kurilen Eilanden
Andere rasnamen:
Lichaam: Fors, compact en gespierd
Gewicht: 5 tot 7 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen:

Karakter

Naast zijn opvallende uiterlijk heeft de Kurilian Bobtail een fijn karakter. Hij is zeer vriendelijk en sociaal en kan daardoor prima overweg met soortgenoten en honden. Ook met kinderen is hij erg geduldig. Deze kat hecht zich erg aan zijn baasje en komt het liefst bij hem of haar op schoot zitten. De Kurilian Bobtail houdt ervan om geknuffeld te worden. Hij is zelden bang of terughoudend ten opzichte van vreemden en zal zich dan ook niet verschuilen wanneer er een keer een verjaardag is. Dit speelse ras is een doorgewinterde jager; hij is gek op alles wat beweegt. De Kurilian Bobtail staat er dan ook om bekend een goede rattenvanger te zijn. De vachtverzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Alle patronen en kleurvariëteiten, op colourpoint na, zijn toegestaan bij de Kurilian Bobtail.

Lichaam, poten en staart

De Kurilian Bobtail heeft een fors, compact lichaam dat erg gespierd is. Daarbij heeft hij sterke poten, waarvan de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. Met zijn krachtige achterpoten kan hij goed springen. Het meest karakteriserende kenmerk van de Kurilian Bobtail is zijn pomponstaart. De staart is zo’n 8 cm lang en kan spiraalvormig, hoekig of geknikt zijn. Net als de Japanse Bobtail kent dit ras niet de gezondheidsproblemen die wel voor kunnen komen bij de Amerikaanse Bobtail.

Kop, oren en ogen

De kop van de Kurilian Bobtail is wigvormig, hij heeft goed ontwikkelde wangen. Zijn oren zijn middelgroot en staan hoog op zijn kop. Aan de uiteinden van de oren zijn pluimpjes zichtbaar. De grote, walnootvormige ogen van de Kurilian Bobtail staan enigszins schuingeplaatst.

Vacht

Kurilian Bobtails hebben doorgaans een halflange, zijdezachte vacht. Er zijn ook kortharige Kurilian Bobtails. De kat heeft nauwelijks ondervacht.