Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Savannah

De Savannah is een zeldzaam kattenras. Het nog vrij jonge ras is ontstaan uit een kruising tussen een serval en een huiskat. Vandaar ook zijn indrukwekkende, exotische verschijning. De Savannah is erg sociaal: hij vriendelijk ten opzichte van kinderen, soortgenoten en honden. De zachtaardige kat is graag in de buurt van mensen en is dol op zijn baas. De speelse en nieuwsgierige Savannah is allesbehalve een binnenkat en heeft daarom veel ruimte en beweging nodig.

Kat ligt op de bank

Kenmerken

Afkomst: Verenigde Staten
Andere rasnamen: -
Lichaam: Groot, slank & lenig
Gewicht: 5 tot 11 kg
Schofthoogte: Iets groter dan gemiddeld
Veel voorkomende symptomen: -

Karakter

Er bestaan verschillende soorten Savannahs. Dat heeft te maken met uit welke generatie de Savannah voortkomt; F1 is van de eerste generatie, F2 uit de tweede generatie enzovoorts. Vaak zijn F1 en F2 Savannahs groter dan opvolgende generaties. Dat komt omdat de genetische invloed van de Afrikaanse serval dan vele malen groter is. De Savannah is misschien nog wel socialer dan de ‘normale’ huiskat. Hij kan goed overweg met mensen, kinderen, soortgenoten en honden (mits hij goed gesocialiseerd is). Dit loyale kattenras heeft een sterke band met zijn baasje en volgt diegene dan ook overal. De nieuwsgierige Savannah is erg intelligent en daardoor gemakkelijk te trainen. Dit gehoorzame poezenbeest leer je binnen mum van tijd om met een tuigje aan te lopen; hij wordt niet voor niks vergeleken met een hond! Dit hondachtige gedrag uit zich ook in manier waarop de Savannah speelt: hij kan zich uren vermaken met apporteerspelletjes. Bovendien is de Savannah dol op water, in tegenstelling tot de meeste andere katten. Savannahs houdt je niet in een appartement als binnenkat; deze jager heeft veel ruimte en beweging nodig. Het springvermogen van deze kat is bijzonder groot: sommige Savannahs kunnen zo’n 2,5 meter hoog springen. Wettelijk gezien valt de tamme Savannah onder de Serval. Hij wordt dus als een wild dier beschouwd, waardoor je hem niet vrij los mag laten lopen. Wil je jouw Savannah buiten laten, dan zul je voor een buitenkooi moeten zorgen. Dit ras is een langzame groeier en bereikt pas op zijn derde levensjaar zijn volledige hoogte en gewicht. De vachtverzorging is tamelijk eenvoudig.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De Savannah heeft een bruine, zilveren, zwarte of smoke vachtkleur met een zwart- of bruingevlekt patroon. Een donker kleurenpatroon loopt rond of ovaal over het lichaam en mag niet met elkaar verbonden zijn. Het is een reeks van parallelle strepen, die van de achterkant van de kop tot net over schouderbladen lopen en dan iets over de rug uitwaaieren. Kleinere vlekken zijn te vinden op de benen en voeten, maar ook op het gezicht.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de Savannah is groot, slank, lenig en oogt daardoor erg elegant. Hij heeft een trotse houding. Over het algemeen zijn de katers groter dan de poezen. Over zijn grootte wordt nog al eens overdreven, maar in werkelijkheid is het ras doorgaans iets groter dan de gemiddelde huiskat. Doordat de Savannah erg hoog op zijn poten staat, kunnen ze wel behoorlijk groot lijken. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De spieren zijn krachtig en met name zijn sprongkracht is erg groot. De staart van de Savannah is van middellange lengte en dikte met zwarte ringen en een stevige, zwarte punt.

Kop, oren en ogen

In vergelijking met het lichaam, is de kop van de Savannah klein. De kop is eerder langer dan breed en staat op een slanke, lange hals. De voorzijde van het gezicht moet een duidelijke, symmetrische, driehoekige vorm hebben. De Savannah heeft een lange en wat lijkt gezwollen neus. De kin is klein. Zijn sonarachtige oren zijn erg groot en hoog op de kop geplaatst. De punten van de oren zijn afgerond. Op de achterkant van de oren moeten er strepen aanwezig zijn. De ogen van de Savannah hebben een opmerkelijke vorm. De bovenzijde van het oog is driehoekig, terwijl de onderkant meer amandelvormig is. De ogen zijn lichtjes schuingeplaatst. De ogen zijn ietwat ‘ingevallen’, wat deze kat beschermt tegen fel zonlicht. Vanaf de ooghoek lopen er zogenaamde zwarte ‘cheeta-tranen’ naar de zijkanten van de neus en vervolgens naar de snorharen toe. Alle oogkleuren zijn toegestaan en dienen in harmonie te zijn met die van de vachtkleur.

Vacht

Savannahs hebben een kortharige, dichte vacht die een grove of zachte structuur kan hebben.