Service
Winkelwagen
Menu

Bombay

De Bombay kat is ontstaan uit een kruising tussen de Burmees en de Amerikaanse Korthaar. De Bombay voelt zich op zijn gemak in het gezelschap van mensen. Hij wordt graag geaaid en kan erg eenkennig zijn ten opzichte van zijn baas. Daarnaast kan hij ook prima overweg met honden, maar heeft hij minder geduld met soortgenoten. Dit aanhankelijke, zachtaardige ras is zelfverzekerd en actief. De middelgrote kat vraagt weinig vachtverzorging.

Let op: Er zijn veranderingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot het fokken met bepaalde kattenrassen. Dit geldt ook voor de Bombay. 

Kattenras bombay ligt

Kenmerken

Afkomst: India
Andere rasnamen:
Lichaam: Middelgroot, compact en slank
Gewicht: 2,5 tot 5 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen: Burmese head defect; Ademhalingsproblemen door een korte neus; degeneratie van zenuwen (GM1/GM2 gangliosidosis)

Karakter

De Bombay is een aanhankelijk ras en bijzonder zachtaardig. Deze kat houdt ervan om geaaid te worden, maar kan eenkennig zijn ten opzichte van zijn baasje. Alleen zijn, daar houdt de Bombay niet van. Hij accepteert het gezelschap van een hond, maar is daarentegen niet altijd even geduldig met soortgenootjes. Over het algemeen is de Bombay gemakkelijk in de omgang en past hij zich eenvoudig aan. Bombays zijn zelfverzekerd en nieuwsgierig. Deze actieve kat is een uitstekende jager en buitengewoon lenig. Het gemiauw van de Bombay klinkt ietwat schor. Zijn vacht vraagt weinig verzorging.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Bombays zijn volledig zwart, inclusief zwarte huid en voetzolen.

Lichaam, poten en staart

De middelgrote Bombay is noch compact noch slank. De schouders zijn krachtig en de borst is breed. Het beendergestel is massief en de spieren stevig. Bombays hebben middellange poten en kleine tot middelgrote, ronde voeten. De staart is van gemiddelde lengte, recht en vrij dik. Deze loopt gelijkmatig dun uit naar de punt.

Kop, oren en ogen

De Bombay heeft een middelgrote, afgeronde kop die niet hoekig is. Het voorhoofd is rond. De wangen zijn vol en de snuit is breed. De korte neus is enigszins stomp. De Bombay heeft een stevige, ronde kin en krachtige kaken. Bombays hebben middelgrote oren, die breed zijn aan de basis. De uiteinden zijn afgerond. De oren staan, net als de ogen, ver uit elkaar. De ogen zijn groot, rond en fel van kleur. De oogkleur kan verschillen van koper- tot goudkleurig.

Vacht

Bombays dragen een kortharige, glanzende vacht die dicht en plat tegen het lichaam ligt. Ze hebben amper een ondervacht. De vacht voelt satijnzacht aan.

Wat je moet weten over het fokbeleid van de Bombay

De Bombay is een kruising tussen de Burmees en de Amerikaanse Korthaar. Er moet dus goed gelet worden op de lengte van de snuit. In Nederland zijn er strenge regels met betrekking tot het fokken met kortsnuit katten. Een korte snuit valt onder een schadelijk uiterlijk kenmerk wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Bekijk ook eens de campagne: Koop GEEN kortsnuit

bron: nvwa