Service
Winkelwagen
Menu

Havana

De Havana is erg gehecht aan zijn baasje en houdt er dan ook niet van om lang alleen gelaten te worden. Soortgenootjes vindt hij erg gezellig; het samenleven met andere katten bevalt de Havana goed. Deze middelgrote kat is actief en speels en vraagt daarnaast om een eenvoudige vachtverzorging.

Havana kat

Kenmerken

Afkomst: Cuba
Andere rasnamen:
Lichaam: Het lichaam van de Havana is middelgroot en het beenderstelsel matig ontwikkeld
Gewicht: 2,5 tot 4,5 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen:

Karakter

De Havana is een echte actieveling met een levendig en speels karakter. Hij kan wantrouwig zijn tegenover vreemden, maar is nooit agressief. Havana’s houden van rust en comfort. Het vriendelijke ras is zachtaardig en erg gehecht aan zijn baasje. Hij is ietwat minder spraakzaam dan de Siamees en heeft een minder krachtige stem. Wekelijks borstelen is voldoende voor een goed onderhoud van de vacht.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Chocolade-, kastanje- en hazelnootbruin. Ook lilac komt voor. De snorharen en neusspiegel zijn bruin. De voetzooltjes zijn roze.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de Havana is middelgroot en het beenderstelsel matig ontwikkeld. Hij kan gelijkmatig gebouwd zijn (Amerikaans type) of slank en lang (Engels type). De spieren zijn stevig. De poten zijn lang en slank, maar niet te dun. De voeten zijn ovaal en compact. De Havana heeft een middellange staart die niet te breed aan de basis is. De staart loopt smaller uit naar de punt.

Kop, oren en ogen

De kop van de Havana is langer dan dat die breed is. Het Engelse type kenmerkt zich door een oosters uiterlijk. Het Amerikaanse type heeft een licht driehoekige kop. Volle wangen zijn toegestaan bij katers. De snuit is vierkant en lang, waarbij de kin tevens vierkant en fors is. Havana’s hebben flinke oren met afgeronde toppen die ver uit elkaar staan. De oren zijn (vooral aan de binnenzijde) dun behaard. De ogen zijn groot, ovaal en bevinden zich dicht bij de neusbasis. De ogen mogen alle kleuren groen zijn.

Vacht

Havana’s hebben een zijdezachte, glanzende vacht. De korte, fijne vacht ligt vlak aan het lichaam. De ondervacht is niet te dik. Een iets pluiziger vachttype is toegestaan wanneer de Havana een lilac vachtkleur heeft.

Gewicht

Het gewicht van de Havana ligt tussen de 2,5 tot 4,5 kg.