Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

American Bobtail

De American Bobtail is een ras afkomstig uit de Verenigde Staten. Het is een rustige en geduldige kat die niet graag alleen is. De Bobtail is herkenbaar aan zijn korte, stompe staart. Dit ras komt zowel kortharig als langharig voor in alle kleuren.

american bobtail

Kenmerken

Afkomst: Verenigde Staten
Andere rasnamen:
Lichaam: Gemiddelde grootte en is stevig gebouwd.
Gewicht: 3 - 9 kg
Schofthoogte: -
Veel voorkomende symptomen: Heupdysplasie; ruggenmerg aandoeningen

Karakter

De Bobtail is een rustige, vriendelijke kat. Deze kat is erg gehecht aan zijn baasje en is graag in het gezelschap van andere katten. Daarnaast is het een goede jager. Het zijn intelligente katten en passen zich makkelijk aan. De American Bobtail past ook goed in gezinnen met kinderen en honden. Volwassen is deze kat pas na 2 tot 3 jaar.

Uiterlijke kenmerken

De American Bobtail is een kruising tussen een Siamees en een Bobtail mannelijke tabby.

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan. Bij showdieren ligt de nadruk op het ‘wilde’ tabby uiterlijk.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam heeft een gemiddelde grootte en is stevig gebouwd. Deze raskat heeft een brede borst en een licht gebogen rug met krachtige spieren. De poten zijn middellang, waarbij de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. De voeten zijn breed en rond met plukjes haar tussen de tenen. Het meest herkenbare is de korte, stompe staart. De korte, buigzame staart (2,5 tot 10 cm) is het gevolg van een genetische mutatie van het lichaam. Het beslaat ongeveer 1/3 van een normale staart. De staart kan afgeknot of licht gekruld zijn en is vol met lange, dikke en stugge haren. Deze katten kunnen zonder staart worden geboren. Deze katten hebben een hoger risico op gezondheidsproblemen door een verkorte ruggengraat. Denk aan een open ruggetje, incontinentie (urine en ontlasting), verlamming van de achterpoten, pijn aan de onderrug en obstipatie door een slappe dikke darm (het zogenaamde manx-syndroom).

Kop, oren en ogen

De kop van de American Bobtail is breed met een licht afgerond voorhoofd. De wangen zijn vol en goed ontwikkeld. De snuit is bijna even breed als lang en heeft een lichte stop. De neus is breed en vrij recht met een lichte kromming tussen de ogen. De kin is goed ontwikkeld en de kaken zijn krachtig. De oren zijn middelgroot en breed aan de basis. Ze zijn aan het einde afgerond en hebben bij voorkeur een pluimpje. De oren worden rechtop gedragen en staan tamelijk ver uit elkaar. De ogen van de Bobtail zijn groot en ovaal/amandelvormig. Ze zijn een beetje schuin geplaatst en de kleur is in harmonie met die van de vacht.

Vacht

Deze raskat heeft een dubbele, dikke en dichte vacht. Het haar is gemiddeld van lengte en is tamelijk stug en ruig. De ondervacht is tevens dik. Op de kraag en de staart is het haar wat langer.

Gewicht

3 tot 9 kg