Angst - Gedrag - Stress bij katten

Stress

Net als mensen kunnen ook katten te lijden hebben onder stress. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen.

Oorzaken

Een kat kan bijvoorbeeld stress krijgen door veranderingen in zijn leefomgeving (een nieuw huis of nieuw meubilair), een bezoek aan de dierenarts, vervoer, een buurtkat, door een gebrek aan frisse lucht of daglicht, door verveling of eenzaamheid of door ziektes en vlooien. Deze lijst is echter bij lange na niet compleet, vaak is het lastig om de precieze oorzaak van de stress aan te wijzen.

Symptomen

Stress kan verschillende uitingsvormen hebben. Je kunt bijvoorbeeld zien dat de kat stress heeft als hij zijn vacht op een overdreven manier verzorgt of juist helemaal niet meer, als hij binnenshuis zijn behoefte doet of als hij weigert te eten. Ook kan een kat een blaasontsteking ontwikkelen door stress.

Angst

Naast stress hebben katten regelmatig te kampen met angstproblemen. Angst kan veroorzaakt worden door diverse factoren.

Oorzaken

Of een kat angstig is, kan afhankelijk zijn van het karakter van de kat. De ene kat is door middel van genetische doorgave van nature angstiger dan de andere kat. Naast aanleg speelt ook de omgeving van de kat een rol bij de angsten die hij ondervindt. Vooral de eerste zeven weken van zijn leven zijn daarbij belangrijk. Je kunt er het best voor zorgen dat de katten dan kennismaken met zo veel mogelijk dingen zoals andere dieren, mensen en lawaai.

Symptomen

Je kunt zien dat de kat last van angst heeft als hij zich in donkere hoekjes verstopt en weggaat zodra er mensen of andere dieren in zijn buurt komen. Als de kat bang is zal hij in een ineengedoken houding zitten, een gespannen of trillend lijf hebben, en zullen zijn pupillen groter worden.

Agressie

Een ander veelvoorkomend gedragsprobleem bij katten is agressie. De kat kan agressie vertonen uit onder andere angst, pijn, prikkelbaarheid of prooigedrag. Als de kat agressief is gaan zijn oren plat liggen en spert hij zijn ogen wijd open. De kat zal gaan blazen, miauwen of grommen, en zijn staart gaat zwiepen of blijft juist recht overeind staan.

Behandeling

Het belangrijkste is om te proberen te achterhalen waar jouw kat stress door ervaart en de oorzaak aan te pakken. Daarnaast zijn er diverse producten verkrijgbaar om angst- en stressgerelateerd gedrag bij de kat te voorkomen of onderdrukken. Een product waar over het algemeen goede resultaten worden geboekt, is Feliway. Dit is in feite een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Dit gezichtsferomoon wordt gewoonlijk door de kat afgegeven wanneer de kat kopjes geeft om met zijn omgeving vertrouwd te raken. Feliway zorgt voor een gevoel van veiligheid voor katten in een onbekende omgeving of bij stressvolle situaties. Met Feliway worden ongewenst angstgerelateerd gedrag en markeringsproblemen op natuurlijke wijze opgelost. Het product is verkrijgbaar als Feliway Verdamper voor in het stopcontact, Feliway Spray en Feliway navulling voor in de verdamper.

Toon filters
Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten