> Praktische tips voor het omgaan met (angst voor) vuurwerkgeluiden

Praktische tips voor het omgaan met (angst voor) vuurwerkgeluiden

Praktische tips voor het omgaan met (angst voor) vuurwerkgeluiden

Als het einde van het jaar nadert willen we er alles aan doen om deze periode ook voor onze huisdieren zo rustig als mogelijk te laten verlopen. In dit artikel geven we tips hoe je kunt voorkomen dat je pup of kitten bang wordt van vuurwerk. Daarnaast geven we algemene tips over simpele aanpassingen die je kunt doen in de leefomgeving van je huisdier om ze wat af te schermen voor al het vuurwerkgeweld rond de jaarwisseling.

Pups/Kittens

Vuurwerkangst kun je bij jonge dieren proberen te voorkomen. Voor jonge dieren zijn harde geluiden nog onbekend. Echte fobie voor harde geluiden ontstaat doordat een jong dier een keer een traumatische ervaring heeft gehad. Er valt dus een hoop ellende te voorkomen door een pup of kitten goed te socialiseren met (harde) geluiden. Het laten wennen aan harde geluiden gaat het best als het geleidelijk gaat, door middel van gedragstraining onder leiding van een trainer of thuis, met behulp van een vuurwerk CD voor honden.

Als je een dier hebt dat op zich niet een echte fobie heeft voor vuurwerkgeluiden, kan het wel gebeuren dat een dier toch erg van al het lawaai schrikt. Hieronder enkele tips om de vuurwerkperiode zo aangenaam mogelijk te maken voor je huisdier.

Honden

 • Ook al is je hond niet bang voor vuurwerk, voorkom dat vuurwerk te dicht bij de hond in de buurt komt. Hij kan dan de rest van zijn leven bang worden voor vuurwerk en/of andere harde geluiden.
 • Wandel het liefst in gebieden waar geen vuurwerk wordt afgeschoten, bijvoorbeeld in het bos. Houd rekening met carbid schieten.
 • Lijn de hond aan bij het uitlaten. Hiermee voorkom je dat de hond kan weglopen wanneer hij of zij schrikt.
 • Geef op oudejaarsavond de hond een lekker bot om te kauwen of een speeltje en zet een muziekje op.
 • Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is tijdens de jaarwisseling.
 • Gordijnen kun je het beste dicht doen, omdat honden ook van de lichtflitsen kunnen schrikken.
 • Belangrijk is dat je als baasje zelf rustig blijft. Kijk niet te vaak naar de hond of het wel goed gaat.
 • Laat je hond gerust bij je zitten, steun geven mag best.
 • Voorkom dat je hond kan kauwen op vuurwerkresten.

Katten

 • Katten voelen zich op hun gemak als ze weg kunnen kruipen, kijk op welke manier je je kat hiervoor gelegenheid kunt geven (bijv. een doos neerzetten).
 • Haal je kat op tijd binnen en voorkom dat je kat weer naar buiten kan.

Vogels / Konijnen / Cavia's

 • Vooral lichtflitsen kunnen problemen opleveren bij vogels, konijnen en cavia's. Je kunt het beste de gordijnen dicht doen en eventueel een kleed over de kooi hangen.
 • Konijnen en cavia's verschuilen zich ook graag, geef het dier hier gelegenheid hiervoor.

Voedingssupplementen

Ter ondersteuning zijn er onder andere voedingssupplementen verkrijgbaar. Houdt er in dit geval wel rekening mee dat de meeste supplementen langer gegeven moeten worden voor het gewenste effect. Het gaat dan om producten met B-vitamines, L-theanine en L-tryptofaan:

 • Telizen: bevat L-theanine (uit groene thee-extract) minstens 2 maanden toedienen voor optimaal resultaat.
 • Zylkène: bevat de werkzame stof alfa-casozepine, een melkeiwit afbraakproduct met rustgevende eigenschappen.
 • Vetplus Calmex voor hond of kat; bevat B-vitamines, L-tryptofaan en L-theanine. Werkt binnen 30-60 minuten na toediening en werkt daarna ongeveer 6 uur.
 • Adaptil tabletten: bevat gamma-aminoboterzuur (GABA), tryptofaan, theanine en B-vitamines. Werkt binnen 2 uur en kan op korte termijn dagelijks worden ingezet.

Naast bovenstaande zijn er nog vele andere supplementen die je kunt gebruiken ter ondersteuning tijdens de jaarwisseling. Naast supplementen is er ook een voeding die je ter ondersteuning kunt geven aan je huisdier, namelijk het Royal Canin Calm Dieet voor je hond of kat.

Voor gebruik gedurende een paar dagen rond de jaarwisseling kan je dierenarts ook kalmeringsmiddelen voorschrijven als Diazepam en Alprazolam.

Inmiddels is bekend dat het middel Acepromazine NIET GESCHIKT is om te geven tegen vuurwerkangst, omdat het de dieren gevoeliger maakt voor vuurwerkgeluiden, terwijl ze er niet meer op kunnen reageren. Medpets.nl raadt je het gebruik van Vétranquil of Tranquigel tijdens de jaarwisseling dan ook af.

Thundershirt

Sinds enige tijd is er het Thundershirt voor honden. Dit shirt heeft door een zachte, constante druk op het lichaam van het dier een kalmerende werking op het zenuwstelsel en is daardoor geschikt ter ondersteuning van angstige, zenuwachtige dieren.

We wensen je veel succes en hopen op een prettige jaarwisseling voor jou en je huisdier!

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten