> Praktische tips voor omgaan met angst voor vuurwerkgeluiden

Praktische tips voor omgaan met angst voor vuurwerkgeluiden

Praktische tips voor omgaan met angst voor vuurwerkgeluiden

Nu december voor de deur staat, hebt u het vast druk met alle voorbereidingen voor Sinterklaas en Kerst om er een fijne feestmaand van te maken. Voor uw huisdieren wilt u natuurlijk ook dat deze dagen ook prettig verlopen. Vooral de 2e helft van de maand, als buiten steeds vaker al vuurwerk wordt afgeschoten, is voor veel dieren geen fijne tijd. In dit artikel geven we u praktische tips voor het omgaan met vuurwerkgeluiden.

Pups/Kittens

Voor jonge dieren zijn harde geluiden nog onbekend. Echte fobie voor harde geluiden ontstaat doordat een jong dier een keer een traumatische ervaring heeft gehad. Er valt dus een hoop ellende te voorkomen door een pup of kitten goed te socialiseren met (harde) geluiden. Het laten wennen aan harde geluiden gaat het best als het geleidelijk gaat, door middel van gedragstraining onder leiding van een trainer of thuis, met behulp van een vuurwerk CD voor honden.

Als u een dier hebt dat op zich niet een echte fobie heeft voor vuurwerkgeluiden, kan het wel gebeuren dat een dier toch erg van al het lawaai schrikt. Hieronder enkele tips om de vuurwerkperiode zo aangenaam mogelijk te maken voor uw huisdier.

Honden

 • Ook al is uw hond niet bang voor vuurwerk, voorkom dat vuurwerk te dicht bij de hond in de buurt komt. Hij kan dan de rest van zijn leven bang worden voor vuurwerk en/of andere harde geluiden.
 • Wandel het liefst in gebieden waar geen vuurwerk wordt afgeschoten, bijvoorbeeld in het bos. Houd rekening met carbid schieten.
 • Lijn de hond aan bij het uitlaten. Hiermee voorkomt u dat de hond kan weglopen wanneer hij of zij schrikt.
 • Geef op oudejaarsavond de hond een lekker bot om te kauwen of een speeltje en zet een muziekje op.
 • Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is tijdens de jaarwisseling.
 • Gordijnen kunt u het beste dicht doen.
 • Belangrijk is dat u als eigenaar zelf rustig blijft. Kijk niet te vaak naar de hond of het wel goed gaat.
 • Laat de hond gerust bij u zitten, steun geven mag best.
 • Voorkom dat de hond kan kauwen op vuurwerkresten.

Katten

 • Katten voelen zich op hun gemak als ze weg kunnen kruipen, kijk op welke manier u de kat hiervoor gelegenheid kan geven (bijv. een doos neerzetten).
 • Haal de kat op tijd binnen en voorkom dat de kat weer naar buiten kan.

Vogels / Konijnen / Cavia's

 • Vooral lichtflitsen kunnen problemen opleveren bij vogels, konijnen en cavia's. U kunt het beste de gordijnen dicht doen en eventueel een kleed over de kooi hangen.
 • Konijnen en cavia's verschuilen zich ook graag, geef het dier hier gelegenheid hiervoor.

Voedingssupplementen

Ter ondersteuning zijn er onder andere voedingssupplementen verkrijgbaar. Om hier effect van te kunnen verwachten, is het belangrijk dat u hier begin december al mee begint. Veel producten moeten minstens 4 weken achter elkaar gegeven worden. Het gaat dan om producten met B-vitamines, L-theanine en L-tryptofaan:

 • Telizen: bevat L-theanine (n groene thee-extract) minstens 2 maanden toedienen voor optimaal resultaat.
 • Zylkène: bevat de werkzame stof alfa-casozepine, een melkeiwit afbraakprodukt met rustgevende eigenschappen.
 • Vetplus Calmex voor hond of kat; bevat B-vitamines, L-tryptofaan en L-theanine. Werkt binnen 30-60 minuten na toediening en werkt daarna ongeveer 6 uur.

Voor gebruik gedurende een paar dagen rond de jaarwisseling kan uw dierenarts ook kalmeringsmiddelen voorschrijven als Diazepam en Alprazolam.

Inmiddels is bekend dat het middel Acepromazine NIET GESCHIKT is om te geven tegen vuurwerkangst, omdat het de dieren gevoeliger maakt voor vuurwerkgeluiden, terwijl ze er niet meer op kunnen reageren. Medpets.nl raadt u het gebruik van Vétranquil of Tranquigel tijdens de jaarwisseling dan ook af.

Thundershirt

Sinds enige tijd is er het Thundershirt voor honden. Dit shirt heeft door een zachte, constante druk op het lichaam van het dier een kalmerende werking op het zenuwstelsel en is daardoor geschikt ter ondersteuning van angstige, zenuwachtige dieren.

We wensen u veel succes en hopen op een prettige jaarwisseling voor u en uw huisdier!

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit