> Een hondenjas, heeft mijn hond die nodig?

Een hondenjas, heeft mijn hond die nodig?

Een hondenjas, heeft mijn hond die nodig?

Er wordt regelmatig de vraag gesteld of een hond een jas aan moet als het buiten kouder wordt. Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom je hond een jas aan zou kunnen krijgen. Eén reden is het gebruik van een hondenjas als modeaccessoire. Een belangrijkere reden is de functionele reden voor het gebruik van een hondenjas, dus waarbij bescherming nodig is tegen regen, wind en kou. Maar is een jas hiervoor echt nodig? En zo ja, wanneer dan?

Heeft je hond een jas nodig?

De kou in Nederland valt gelukkig erg mee. De meeste honden hebben via hun vacht voldoende bescherming tegen deze kou. Het gebruik van een jas wordt vaak zelfs afgeraden, omdat de vacht van onze huisdieren zich dan niet kan aanpassen aan het kouder wordende weer in Nederland. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij het gebruik van een hondenjas wel is te adviseren.

Wanneer moet een hond een jas aan?

Een jas kan in de volgende situaties handig zijn:

 • Sommige rassen hebben een erg korte vacht of weinig ondervacht, waardoor je kunt verwachten dat ze het sneller koud hebben. Denk bijvoorbeeld aan de (Spaanse) windhonden, boxers en de Franse Bulldog.
 • Oude en/of zieke honden hebben vaak een vacht van mindere kwaliteit. Hierdoor kunnen ze dus vatbaarder zijn voor kou.
 • Honden die net uit warmere landen naar Nederland zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan geadopteerde honden uit bijvoorbeeld Griekenland of Spanje. Deze dieren zijn niet gewend aan het koudere klimaat in Nederland en de vacht heeft nog geen tijd gehad om zich aan het nieuwe klimaat aan te passen
 • Pups hebben nog een andere vacht dan volwassen honden. Deze vacht is vaak ook minder aangepast aan koud en nat weer.
 • Honden met een huidprobleem hebben vaak een vacht van slechte kwaliteit, waardoor ze het sneller koud hebben.
 • Langdurig verblijf in de koude buitenlucht, bijvoorbeeld tijdens de wintersport of tijdens de jachttraining, waarbij de hond ook zwemt en regelmatig stil moet blijven zitten.

Moet mijn hond een jas aan als het regent?

De hondenvacht is in principe de beste bescherming die je hond kan hebben tegen de regen. Een hondenregenjas is dus in de meeste gevallen niet nodig. Alleen als er problemen zijn met de vacht kan een regenjas nodig zijn. Natuurlijk kan een jas wel bescherming bieden tegen vuil en nattigheid, dus als je geen zin of tijd hebt om je hond na de wandeling te wassen of uitgebreid te drogen kan een hondenregenjas uitkomst bieden.

Is een jas nodig voor een grote hond?

De grootte van de hond is niet bepalend voor de noodzaak van een jas. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het met name de gezondheidstoestand, het vachttype en het gebruik die bepalen of een jas nodig is voor je hond. Ga je bijvoorbeeld, zoals eerder genoemd, op wintersport, dan kan het zeker verstandig zijn je hond een jas aan te trekken. Ga je erg lang naar buiten in de kou en moet je hond misschien een tijdje stil staan of zitten, dan kan een jas ook handig zijn, zeker als hij bijvoorbeeld ook gezwommen heeft.

Is een jas nodig voor een kleine hond?

Net als voor grote honden geldt dat de grootte van de hond niet bepalend is voor de noodzaak van een hondenjas. Je ziet wel dat bij kleinere hondjes jassen ook meer worden gebruikt als modeaccessoire. Dit staat natuurlijk los van de functionele redenen waarom een jas nodig kan zijn. De functionaliteit van een hondenjas is hetzelfde als voor het gebruik van een jas bij grotere hondenrassen.

Bescherming voor in het donker

Een hondenjas kan wel een uitkomst bieden om je hond beter zichtbaar te maken in het donker. Er zijn hier natuurlijk ook lampjes voor, maar de reflectoren die op de meeste jassen zijn aangebracht dragen zeker bij aan de zichtbaarheid van je hond.

Wat voor hondenjassen zijn er?

Er zijn veel verschillende hondenjassen. De jassen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals fleece, katoen, gewatteerd, polyester, nylon of een combinatie. Daarbij zijn de meeste jassen zowel wind- als waterafstotend (thermische hondenjassen). Er zijn ook hondenjassen specifiek bedoeld als regenjas. Er zijn daarbij ook hondentruien, welke wel warm zijn, maar niet waterafstotend. Als laatste zijn er ook hondenbadjassen.

Winterjassen

Een winterjas is een thermische jas, zoals de Hurtta Extreme Warmer, en is wind en waterafstotend. Deze jassen hebben een warme binnenzijde om de lichaamswarmte van de hond vast te houden of te reflecteren en een buitenzijde die dus waterproof is.

Waterdichte hondenjassen

Een waterdichte jas of regenjas, zoals de Hurtta Rain Blocker, is vooral bedoeld om je hond te beschermen tegen water en vuil. Deze jassen zijn niet per se bedoeld om je hond warm te houden. Uiteraard bestaan er ook warme regenjassen, zoals de Hurtta Drizzle Regenjas, die dus een combinatie zijn van een thermische jas en een regenjas.

Hondentrui

Een hondentrui, zoals de Hunter Hondentrui Malmö, heeft vooral als doel je hond warm te houden. Deze truien zijn vaak geschikt voor jonge honden met nog onvoldoende ontwikkelde vacht en oudere honden met verminderde vachtkwaliteit. De truien kun je combineren met een ongevoerde regenjas, zoals de Trixie Regenjas Lorient, om ook te beschermen tegen de regen.

Hondenbadjas

Een badjas, zoals de Trixie Honden Badjas, is vooral bedoeld om je hond zo snel mogelijk droog te krijgen nadat hij nat is geworden, bijvoorbeeld door de regen of na een bad. Een badjas beschermt dan tegen onderkoeling.

Voorkom oververhitting!

Besef je heel goed dat niet alle honden een jas nodig hebben. Het gevaar bestaat zelfs dat je hond bij verkeerd gebruik van een hondenjas oververhit kan raken. Soms denken mensen dat een hond het koud heeft als hij bibbert. Natuurlijk kan dit het geval zijn, maar honden kunnen ook bibberen door een bepaalde mate van opwinding of angst. Denk hier dus goed over na voordat je je hond een jas aantrekt.

Welke rassen hebben een winterjas nodig?

Zoals eerder aangegeven kunnen een aantal hondenrassen wel een jas gebruiken in de winter. Denk aan:

 • Boxer
 • Windhonden
 • Franse Bulldog
 • Chihuahua
 • Duitse Dog
 • Dalmatiër
 • Dobermann
 • Maltezer
 • Yorkshire Terriër
 • Naakthonden

Heeft jouw hond dus een hondenjas nodig?

Onder normale omstandigheden is een jas dus niet nodig. Alleen als je hond onder een van de uitzonderingscategorieën valt kan het verstandig zijn hem een jas aan te trekken. Via Medpets vind je een uitgebreid assortiment aan hondenjassen. Kijk voordat je besteld wel goed naar de juiste maat voor je hond.Twijfel je of jouw hond een jas kan gebruiken, neem dan contact met ons op, telefonisch of via dierenarts@medpets.nl.

Deel dit artikel