Service
Winkelwagen
Menu

Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër komt van oorsprong uit Engeland en is gefokt door John Jack Russel. Deze dominee gebruikte het ras om te jagen op holen en later het verjagen van ongedierte op de boerderij. Het ras Jack Russell staat bekend als een actieve, slimme maar ook temperamentvolle hond. Ben jij dit eigenwijze hondje de baas?

Jack Russel

Kenmerken

Afkomst: Groot-Brittanië
Andere rasnamen: Jack Russell Terriër, Parson Russell Terriër, Parson Terriër, Jack
Lichaam: Gemiddeld gewicht
Gewicht: 6-7 kg
Schofthoogte: Reuen: 35 cm Teven: 33 cm
Veel voorkomende symptomen: Primaire Lens Luxatie: het kapot gaan van de ooglens Cataract: vertroebeling van de ooglens

Kleur

Een Jack Russell is volledig wit met zwarte, tan of bruine aftekeningen. Hier is het belangrijk dat de witte kleur altijd overheerst.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

De Jack Russell heeft een klein, stevig en atletisch lichaam. Bij het ras standaard horen rechte poten die even lang zijn van schoft tot schouder tot aan de onderkant van de borstkas. Een hond van het ras Jack Russell heeft hangende oortjes, waarbij de oorschelp wat opzij gedraaid staat. De ogen van dit hondenras zijn amandelvormig en donker gekleurd. De vacht van een Jack Russell heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Af en toe borstelen is voldoende. Bij Jack Russels met een ruwharige vacht is het belangrijk dat ze een keer per jaar geplukt worden.

Aanpak op de training

Een Jack Russell heeft veel beweging nodig en is gek op spelen en rennen. Als een Jack Russell zijn of haar energie niet kwijt kan, kan dit leiden tot gedragsproblemen. Het is dan ook belangrijk om als baasje consequent en rustig te blijven. Hierbij is het ook belangrijk een echte leidersrol op je te nemen. Bij Jack Russells moet je altijd vooruit denken, want onderschat dit kleine hondenras niet, het zijn namelijk echte doorzetters. Een aandachtspunt is om bij de opvoeding ze van jongs af aan te leren dat ze niet consequent mogen blaffen. Een goede puppycursus is dan ook bij dit ras aan te raden.

 

Hondensporten

De Jack Russell is geschikt voor hondensporten zoals behendigheid en Flyball. Ook houdt deze actieve hond van avontuurlijke wandelingen. Een Jack Russell is een échte speurneus. Door zijn kleine formaat en pittige karakter, is deze hond zeer geschikt voor de jacht. Bij dit hondenras is het wel belangrijk dat je viervoeter is uitgegroeid voordat er aan een actieve hondensport wordt begonnen. De gewrichten van een jonge Jack Russell pup kunnen anders beschadigen.

Jack Russel Terriers zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Actief willen zijn
  • De leiding durft te nemen
  • Consequent kunnen zijn tegenover het temperamentvolle karakter van de hond
  • Een handige speurneus zoeken voor de jacht