Service
Winkelwagen
Menu

Duitse Dog

De Duitse Dog is een grote en indrukwekkende hond. Duitse doggen stralen trots, kracht en elegantie uit. De Duitse dog valt direct op door zijn imposante hoofd. Ook hebben ze grote hangoren deze werden vroeger (en in sommige landen gebeurt dat nog steeds) op een leeftijd van ongeveer 7 weken gecoupeerd. In Nederland is het sinds 1991 verboden om de oren van een hond te couperen. De uitdrukking van de Duitse dog is, mede door zijn grote hangoren, erg zachtmoedig en melancholiek.

duitse dog

Kenmerken

Afkomst: Duitsland
Andere rasnamen:
Lichaam: Vierkant gebouwd. Lange, droge, goed gespierde hals met een mooi rond profiel. Vooruitstekende borst. Gewelfde ribben. Korte, bijna rechte rug. Brede licht gewelfde lendenen. Brede, licht afhellende croupe. Opgetrokken buiklijn.
Gewicht: 50 - 70 kg
Schofthoogte: minimum 80 cm. Teven: minimum 72 cm.
Veel voorkomende symptomen: Maagtorsie, heup dysplasie/ elleboog dysplasie, epilepsie

Kleur

De vacht is kort en glad aanliggend. Er bestaan drie kleurslagen: Geel of geel gestroomd met zwart masker, Blauw en zwart uit blauw, Zwart en wit met zwarte vlekken (harlekijn), mantel, platen en grijstijger. De kleurslagen hierboven worden erkend door de Duitse Doggenclub. Echter de grijstijger wordt tegenwoordig ook erkend, alleen nog niet op tentoonstellingen.

Aanpak op de training

Een Duitse dog dient met een zachte maar zeker ook consequente hand opgevoed te worden, in een evenwichtige omgeving. Duitse doggen kunnen gewoon in huis gehouden worden waar zij ook rustig zijn, mits ze buiten lekker hebben kunnen spelen en rennen. Het beste is om vroeg met de training te beginnen om dat ze binnen een korte tijd uitgroeien tot een extreem grote hond. Zo kan de baas ze als ze nog pup zijn leren niet te trekken aan de riem, want als dit pas aangeleerd word wanneer ze volgroeid zijn, zijn ze niet meer te houden. Duitse Doggen zijn gevoelig voor de intonatie van de stem van de baas, vaak is een vriendelijk verzoek dan ook voldoende om de hond te laten doen wat er van er hem gevraagd word.

Hondensporten

Hondensporten zijn niet altijd geschikt voor de Duitse Dog omdat ze toch erg groot zijn om door bijv. tunnels te kruipen. Flyball of gehoorzaamheid zou nog wel een optie kunnen zijn.

Duitse Doggen zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Zich er van bewust zijn dat het een hele grote hond wordt
  • De hond goed onder controle kunnen houden
  • In gedachten houden dat de hond niet oud wordt