> Angst, stress en feromonen

Angst, stress en feromonen

Angst, stress en feromonen

Feromonen zijn signaalmoleculen die door een dier uitgescheiden worden en door een ander dier van dezelfde soort waargenomen kunnen worden, en het gedrag van dit dier kunnen beïnvloeden. De term 'feromoon' komt uit het Grieks en bestaat uit twee worden 'pherein' (transporteren) en 'horman' (stimuleren). Feromonen werden in 1959 door Karlson and Lüsher ontdekt. Het meeste onderzoek is uitgevoerd naar insectenferomonen. Bij bijen bijvoorbeeld blijken feromonen een allesbepalende rol in de sociale organisatie te spelen. Maar ook zoogdieren communiceren onderling door middel van feromonen.

Voor verschillende signaalfuncties bestaan verschillende feromonen, zo bestaan er onder andere feromonen om soortgenoten te alarmeren, om een territorium af te bakenen of om paringsbereidheid te communiceren. Ook zijn er feromonen die geruststellende signalen geven. Deze feromonen kunnen daarom toegepast worden bij angst- en stressproblemen bij onze huisdieren.

Adaptil voor de hond

Honden met een nestje puppies geven via de melkklieren een geruststellend feromoon af, het zogenaamde Dog Appeasing Pheromone (DAP). Dit zorgt voor een goede moeder-kind binding en geeft de pups een gevoel van veiligheid. Onderzoek heeft aangetoond dat de geruststellende eigenschappen van dit feromoon bij de hond ook op latere leeftijd blijven bestaan.

De feromonenproducten van Adaptil bevatten een analoog van dit Dog Appeasing Pheromone van de hond. Adaptil heeft dus een rustgevende, kalmerende werking en kan gebruikt worden bij gedragsproblemen die samenhangen met angst, spanning of stress bij honden.

De Adaptil verdamper verspreidt voortdurend de geruststellende feromonen en is dus heel geschikt voor honden die thuis ongewenst gedrag vertonen. Zo kan het onder andere ingezet worden bij honden met verlatingsangst of bij een verhuizing. De spray van Adaptil is praktisch wanneer u de hond in een kleine ruimte gerust wilt stellen, bijvoorbeeld in de auto of in een kennel. Door het in de auto te sprayen voor een rit kan reisstress en soms ook reisziekte verminderd worden. De Adaptil halsband wordt aanbevolen voor honden die zowel binnens- als buitenshuis aan angst en stress gerelateerd gedrag vertonen. Adaptil is ook verkrijgbaar in tabletvorm. Deze tabletten bevatten geen feromonen, maar rustgevende natuurlijke ingrediënten. Ze kunnen worden gebruikt voor stressverlichting op korte termijn en zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld honden met vuurwerkangst.

Feliway voor katten

Om hun omgeving vertrouwd te maken en hun territorium af te bakenen, markeren katten deze door kopjes te geven aan voorwerpen. Door het geven van kopjes komen feromonen vrij. Buiten markeren katten hun territorium ook door te krabben en te markeren met urine (sproeien). Als een kat dit gedrag binnenshuis gaat vertonen, betekent dat vaak dat de kat zich gespannen voelt.

Feliway speelt in op de geruststellende werking van de gezichtsferomonen die vrijkomen bij het kopjes geven. De spray en verdamper bevatten een chemische kopie van gezichtsferomonen. Door de Feliway Classic thuis in het stopcontact te steken, heeft de kat continu de geruststellende feromonen om zich heen. Naast dat de kat zich rustiger voelt, zal hij ook minder de behoefte voelen het ongewenste markeergedrag te uiten. Op deze manier kan Feliway helpen bij het verminderen van stressgerelateerde problemen bij katten.

De Feliway spray kan ingezet worden bij kortdurende stressvolle situaties. Door het bijvoorbeeld in de reismand te sprayen voordat u met de kat in de auto gaat of de dierenarts bezoekt, kan de stress die hiermee gepaard gaat verminderd worden.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten