Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Shih Tzu

De Shih Tzu is een heel oud hondenras wat afkomstig is uit Tibet. In China werden de hondjes veel gezien aan het Chinese Hof en veelal gefokt op ‘schoonheid’.

Het is een actief, speels en vriendelijk ras, graag bij de baas, maar toch zelfstandig en waaks.

NB Sinds juni 2014 is het verboden dieren te fokken die last hebben van hun uiterlijk. Sinds 2019 is de wet aangepast op het verantwoord fokken van honden, waarbij wordt geprobeerd honden met een langere neus te fokken.

Shih Tzu

Kenmerken

Afkomst: Tibet
Andere rasnamen: Bijnaam: Hond met chrysantengezicht
Lichaam: Het lichaam van de Shih Tzu is langer dan hoog. De vacht is dicht en overvloedig met een dichte ondervacht. Deze behoeft ook de nodige verzorging. De haren op de neus groeien omhoog, waar de bijnaam ‘hond met chrysantengezicht’ vandaan komen. Het is een zogenoemd brachycefaal ras, dus met een korte snuit en brede, bolle kop.
Gewicht: Het gemiddelde gewicht van de Shih Tzu ligt tussen de 4,5 en 8 kg. Zwaarder dan 10 kg komt in de praktijk regelmatig voor.
Schofthoogte: De schofthoogte is maximaal 27 cm voor de rasstandaard.
Veel voorkomende symptomen: Helaas heeft het fokken op schoonheid ervoor gezorgd dat er best wat gezondheidsproblemen voorkomen binnen dit ras: Oogproblemen (waaronder Brachycephalic Ocular Syndrome, dus oogproblemen door de ondiepe oogkassen en bolle ogen) BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome) ( wat wil zeggen dat door het fokken op de korte snuit ademhalingsproblemen kunnen ontstaan) Gebitsafwijkingen Huidproblemen Nier- en blaasproblemen Aangeboren navelbreuk Levershunt Chondrodysplasie (degeneratie van de tussenwervelschijven) Patellaluxatie

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan.

Aanpak op de training

De Shih Tzu is een slim hondje dat het goed doet op een consequente, maar wel vriendelijke opvoeding. Hier moet je dus wel meteen mee beginnen. Hierbij is een vrolijke, afwisselende training nodig met veel positief belonen. Laat een pup goed wennen aan de vachtverzorging.

Hondensporten

Behendigheid en doggy dance zijn geschikte sporten voor een Shih Tzu.

De Shih Tzu is geschikt voor eigenaren die:

  • Het leuk vinden veel met de hond bezig te zijn
  • Kiezen voor een consequente en positieve opvoeding
  • Tijd hebben voor een dagelijkse, uitgebreide vachtverzorging van de hond

Producten voor de Shih Tzu