Service
Winkelwagen
Menu

Malthezer

Malthezer, ook wel bekend onder de naam Maltezer leeuwtje. Dit zuiver witte hondje werd vroeger gebruikt als rattenvanger. Later groeide deze vriendelijke hond uit tot gezelschapshondje van chique vrouwen. Een malthezer straalt trotsheid en elegantie uit, maar gelukkig wordt dit gecombineerd met een vrolijk en vriendelijk karakter. Malthezers zijn niet graag alleen, ze willen het liefste de hele dag bij je in de buurt zijn. Samen met vijf andere rassen hoort de Malthezer tot de Bichons.

Malthezer

Kenmerken

Afkomst: Centraal Middellands-Zeegebied
Andere rasnamen: Maltezer, Bichon, Maltezer Terriër
Lichaam: Langgerekt lichaam met een diepe borst
Gewicht: 3 - 4 kg
Schofthoogte: 20 - 25 cm
Veel voorkomende symptomen: Hyperadrenocorticisme, Paradontitis, Portosystemische shunt

Kleur

De vacht van een malthezer is lang en valt over het hele lichaam. Deze haren zijn recht en bevatten geen golving of krullen. De vacht van dit hondenras vraagt om dagelijks onderhoud. De vacht van een malthezer is zuiver wit. Een lichte ivoor-kleur en lichtoranje nuances zijn ook toegestaan. De lichtoranje nuances zijn alleen toegestaan als ze niet de indruk wekken van een bevuilde vacht. Dit wordt dan beschouwd onder een schoonheidsfoutje.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Een malthezer heeft een langgerekt lichaam met een diepe borst. De rug van een maltezer loopt recht. Het hoofd is vrij breed met een platte schedel. De ogen van een Malthezer zijn aardig groot en hebben een donkere of okerkleur. De poten zijn kort en stevig met ronde voeten. De staart van een Malthezer is dik aan de basis en dunner naar de punt toe.

Aanpak op de training

Malthezers zijn honden die zich erg hechten aan hun baas. Een consequente aanpak is dan ook erg belangrijk. Een malthezer is erg slim, waardoor dit hondenras zeer geschikt is om verschillende oefeningetjes of trucjes te leren. Een malthezer is een gevoelige hond en kan slecht tegen boze stemmen. Dit zuiver witte hondenras kan over het algemeen goed omgaan met andere honden of andere diersoorten.

Veel voorkomende symptomen

  • Hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushing): een aandoening waarbij teveel van het hormoon cortisol wordt aangemaakt door de bijnieren. Door een verhoogde cortisol kan er onder andere diabetes ontstaan.
  • Paradontitis: ontsteking aan het tandvlees
  • Portosystemische shunt (extrahepatisch): verkeerde aanleg van bloedvaten naar de lever

Hondensporten

Gehoorzaamheidstraining of activiteiten zoals behendigheid of doggydance

Malthezers zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Op zoek zijn naar een gezelschapshond
  • Veel tijd hebben om de hond te verzorgen, met name de vachtverzorging
  • Veel tijd kunnen doorbrengen met de hond, ook buiten de deur
  • Een Malthezer consequent op kunnen voeden
  • het leuk vinden om dagelijks iets met zijn of haar hond te ondernemen