Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een liefdevol, waaks, vriendelijk en gehoorzame hond. Hij is onomkoopbaar, zeer trouw aan zijn baas en gezin. Het ras staat bekend als rustig en intelligent. Door de populariteit van deze Alpenhonden is de gezondheid van het ras afgenomen. Zoek daarom zeker een goede fokker.

 

Berner Sennenhond

Kenmerken

Afkomst: Zwitserland
Andere rasnamen: Bernese Mountain Dog, Berner Sennenhond
Lichaam: Gedrongen. Brede, diepe borstkas. Stevige, rechte rug. Niet opgetrokken buik.
Gewicht: 40-50 kg
Schofthoogte: Reuen: 64-70 cm en teven: 58-66 cm.
Veel voorkomende symptomen: Heupdysplasie (HD) Elleboogdysplasie (ED) Histiocytairsarcoom (HS) / Maligne Histiocytose (MH; gedissemineerd histiocytair sarcoom) Mastocytoom

Kleur

De vacht van de Berner Sennenhond is halflang en recht tot lichtgolvend met een dichte ondervacht. De kleur is altijd overwegend zwart met roestbruine en witte aftekeningen. Met name op plaatsen waar de vacht gemakkeijk klit (broek, kraag, oksels, achter de oren), moet er wekelijks goed geborsteld en gekamd worden. Mocht het nodig zijn, dan knip je de haren weg tussen de voetzolen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Gedrongen. Brede, diepe borstkas. Stevige, rechte rug. Niet opgetrokken buik.

 

Aanpak op de training

De Berner Sennenhond moet op een evenwichtige, consequente en op een zeer liefdevolle manier groot gebracht worden. Een ”harde aanpak” (straffen en slaan) is taboe. Hierdoor zal de Berner zich ontwikkelen tot een onzekere, angstige en onstabiele hond. Hij is leergierig en erg gevoelig voor de stem van zijn baas. Berner Sennhonden zijn dol op beweging en moeten dan ook regelmatig uitgelaten worden. Jonge honden moeten voldoende rust krijgen en voldoende slapen: zij kunnen dus beter niet meegenomen worden voor een lange wandeling. In de tuin kan hij vrij rondlopen: door zijn goed ontwikkelde gevoel voor de grenzen van zijn territorium loopt hij niet snel weg. Voor zijn fysieke ontwikkeling is het erg belangrijk dat een opgroeiende hond geen trappen loopt of op een andere manier zwaar belast wordt. Dit schaadt de opbouw en ontwikkeling van goede, sterke botten, pezen en gewrichten.

Hondensporten

Echte hondensporten zijn niet zo geschikt voor de Berner Sennenhond. Gezien de grote van de hond. Gehoorzaamheidscursussen zijn wel geschikt voor dit ras.

Berner Sennenhonden geschikt voor eigenaren die:

  • Grote hond zoeken
  • Vriendelijke hond zoeken
  • Jonge kinderen hebben
  • Karakter volle hond zoeken
  • Actief lange wandelingen willen maken