Service
Winkelwagen
Menu

Rottweiler

Deze zware jongen uit het Duitse Rottweil ontstond uit voorouders die hoeders en beschermers van het vee waren. De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond, noch plomp noch licht van bouw, niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.

Let op: Dit ras komt voor op de lijst van honden die vallen onder de categorie hoog-risico hond. 

Rottweiler

Kenmerken

Afkomst: Duitsland
Andere rasnamen: Rottweiler Metzgerhund, Rott, Duitse Bouvier
Lichaam: Gedrongen, krachtige hals
Gewicht: Reuen: ongeveer 50 kg. Teven: ongeveer 42 kg
Schofthoogte: Reuen: 61-68 cm. Teven: 56-63 cm
Veel voorkomende symptomen: Heupdysplasie (HD) Ogen: entropion, ektropion, gele ogen, verschillende gekleurde ogen.

Kleur

De Rottweiler heeft vrij kort, dik en grof haar. Daaronder zit een dikke ondervacht. De kleur is standaard zwart met bruine aftekeningen. Vanwege zijn korte haar is deze hond eenvoudig te verzorgen. Kam tijdens de ruiperiode zo nu en dan door de vacht om zo dode haren te verwijderen. Een rubberen handschoen is hiervoor uitermate geschikt. Om de vacht te laten glazen kunt u dit het beste wassen en een lotion gebruiken.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Gedrongen, krachtige hals. Goed ontwikkelde borst. Rechte, krachtige rug. Ruime borstkas. Gewelfde ribben. Korte lendenen. Brede, licht afgeronde croupe.

Aanpak op de training

Het baasje van de Rottweiler moet rustig en evenwichtig zijn. Belangrijk is dat je eerlijk en consequent blijft tegenover deze hond. De hond kan wat dominant zijn dus u moet stevig in uw schoenen staan. Maak tijdens de opvoeding veel gebruik van uw stem, laat merken als de hond iets goed doet. Zorg voor afwisseling in trainingen. Bij reuen moet u iets strenger zijn dan bij teven. Voor bewaking en verdediging is deze hond erg geschikt. Al moet u wel meer geduld hebben bij dit ras in vergelijking tot herders.

Hondensporten

Behendigheid en gehoorzaamheid.

Rottweilers zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Consequent zijn in de opvoeding
  • Veel tijd hebben
  • Graag met ze gaan wandelen

Wat je moet weten over het fokbeleid van de Rottweiler

De Rottweiler komt voor op de lijst van rassen die gezien worden als hoog-risico hond. Het gaat dan om een sterke hond die van oorsprong is gefokt om te vechten met bijvoorbeeld stieren, beren of andere honden. Ze zijn geselecteerd op kenmerken als aanvalsbereidheid, vasthoudendheid en kracht. Voor dit ras is het aan te raden om een stamboom hond te kiezen van een erkende fokker. Vanuit de Raad van Beheer gelden er voor het verkrijgen van een stamboom regels met betrekking tot een MAG-test. De MAG-test staat voor Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag.

Er kunnen speciale regels gelden als je met dit hondenras wilt reizen naar het buitenland.

Bron: Raad van Beheer en minderhondenbeten.nl