> Help! Mijn kat plast in huis. Wat nu?

Help! Mijn kat plast in huis. Wat nu?

Help! Mijn kat plast in huis. Wat nu?

Sproeigedrag is normaal seksueel gedrag bij ongecastreerde katers. Na castratie verdwijnt het sproeien vrijwel altijd. Sproeigedrag vanwege stress komt bij poezen en katers voor; zowel bij ongecastreerde als gecastreerde dieren. Naast dit natuurlijke sproeigedrag kunnen katten ook abnormaal plasgedrag vertonen. Abnormaal plasgedrag bij de kat kan ontstaan vanwege een medische oorzaak of vanwege een gedragsprobleem. In dit artikel zullen we vooral op het in huis plassen als gedragsprobleem ingaan.

Oorzaken van abnormaal sproei- of plasgedrag

Sproei- en plasgerelateerde gedragsproblemen kunnen grofweg twee oorzaken hebben:

 • Medische aandoening
 • Gedragsprobleem

De kat sproeit of plast in huis vanwege allerlei verschillende stressfactoren. De kat heeft een afkeer van de kattenbak.

Medische oorzaak

Medische oorzaken zijn bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte of een blaasontsteking. Wanneer u een medisch probleem vermoedt kunt u het beste contact kunt opnemen met uw dierenarts. Indien u merkt dat uw kater niet kan plassen of continu persdrang heeft, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts! Dit is altijd een spoedgeval!

Plassen of sproeien in huis vanwege stress

Er zijn veel verschillende factoren die bij katten kunnen leiden tot stress en daaraan gerelateerde problemen met plassen en sproeien in huis. Katten kunnen overal in huis gaan sproeien, zoals tegen de muur, tegen kozijnen of deuren. Hierbij spelen de volgende factoren vaak een rol:

 • De kat sproeit na een verhuizing of verbouwing waarbij de omgeving van de kat ingrijpend veranderd is.
 • Spanningen tussen katten in een huishouden waar meerdere dieren samen moeten leven, of waar katten met honden moeten samenleven. Ook de introductie van een nieuw dier binnen een bestaande groep kan tot veel spanning en/of agressie leiden. Het is hierbij van groot belang dat er voldoende aanbod is voor verzorging, zoals voldoende plaatsen om te eten, te drinken, te rusten, te schuilen, op de kattenbak te gaan.
 • Vakantie van de eigenaar, verblijf in kattenpension.
 • Verandering in gezinssituatie, bijvoorbeeld door de komst van een baby.
 • Een 'vreemde' kat die langs de ramen loopt of zelfs door een openstaand kattenluik binnendringt. In deze situatie sproeit een kat vaak tegen gordijnen, deurposten of kozijnen.
 • Verandering van routine van de eigenaar

Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk stress bij uw katten te vermijden en onderliggende oorzaken van stress aan te pakken.

Advies

Sproeien of plassen in huis kan niet door middel van training afgeleerd worden. Het is heel belangrijk dat u de kat nooit straft voor dit gedrag! Straffen kan ertoe leiden dat de kat zich nog onveiliger of onzekerder gaat voelen, waardoor het ongewenste gedrag alleen maar toeneemt. Ook afweermiddelen zoals aluminiumfolie of peper zorgen er vaak alleen maar voor dat uw kat een andere plaats zoekt om te plassen of sproeien.

Feliway

Wanneer een kat met zijn hoofd langs diverse objecten in huis wrijft, markeert hij als het ware zijn omgeving met een feromoon. Dit geeft de kat een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid. In geval van stress of ongemak stopt de kat met dit gedrag, waardoor de onrust bij de kat alleen maar vergroot wordt. Dit kan leiden tot gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld plassen in huis of sproeien. Feliway bevat een kopie van het natuurlijke feromoon wat katten een veilig gevoel geeft. Wanneer er sprake is van abnormaal sproeigedrag kan Feliway Classic een effectief hulpmiddel zijn. Door de Feliway Verdamper te gebruiken creëert u zelf op natuurlijke wijze een veilige en vertrouwde omgeving voor uw kat, waardoor ongewenst gedrag geheel of gedeeltelijk kan verdwijnen. Om stress en spanningen tussen katten onderling te verminderen, kunt u de speciaal hiervoor ontwikkelde Feliway Friends Verdamper gebruiken.

Afkeer van de kattenbak

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom katten niet graag op de kattenbak gaan. Deze dieren kunnen hele specifieke voorkeuren hebben voor waar ze wel of niet willen plassen. Hier vindt u een opsomming van de zaken waar een baasje rekening mee zou kunnen houden om plasproblemen te voorkomen:

 1. Het aantal kattenbakken. Aanbevolen wordt om het aantal katten plus één te nemen, zeker wanneer katten niet buiten komen.
 2. Het type kattenbak. Er bestaan gesloten (eventueel met een klepje) en open kattenbakken, zoals Peewee of Vicci. In gesloten bakken kunnen vervelende geurtjes blijven hangen waardoor de kat een afkeer kan krijgen van de bak. Ook kunnen (in een huishouden met meerdere katten) onderdanige katten in een gesloten bak de dominante kat niet zien aankomen, waardoor ze weigeren op de bak te gaan. Deze katten gaan dan eerder op een open plek plassen, zoals op een kleed of op een bed. Soms kan een gesloten bak ook aanleiding geven tot pestgedrag, zoals met de poot op de kap tikken wanneer een andere kat op de bak zit. Deze laatste zal schrikken en niet graag meer op de bak gaan.
 3. Oudere katten of katten met gewrichtsproblemen kunnen soms moeite hebben met de instap van de kattenbak, u kunt in dat geval het best een kattenbak kiezen met verlaagde instap.
 4. Katten kunnen erg kieskeurig zijn voor wat betreft de kattenbakkorrel. Er zijn ontzettend veel soorten en varianten op de markt en het is gewoon een kwestie van uitproberen wat uw kat het aangenaamst vindt.
 5. De bak moet minimaal 1,5 keer zo groot zijn als de kat waarvoor de bak bedoeld is, waardoor deze zich zonder problemen in de bak kan omdraaien.
 6. Plaats de kattenbak in een rustige omgeving. Katten zullen zich eerder gestoord voelen bij lawaai in de buurt van de kattenbak, zoals door een wasmachine, droger, veel langslopende mensen of spelende kinderen. Plaats de kattenbak bovendien op afstand van de water- en etensbakken: een kat zal zijn behoefte niet willen doen naast zijn eten en dan juist een verder gelegen plaats kiezen in uw huis.
 7. Zorg ervoor dat de kattenbak regelmatig (bij voorkeur tweemaal daags) schoon geschept wordt, katten hebben een hekel aan een vieze bak. Daarbij moet de bak regelmatig helemaal gereinigd worden. Wij raden aan om de bak alleen met water en groene zeep schoon te maken.
 8. Als er sprake is van aangeleerde afkeer van de kattenbak kan het helpen om een nieuwe kattenbak (nieuwe kleur en vorm) met nieuwe kattenbakkorrels op een andere plek in huis te zetten.
 9. Voor langharige katten kan het vervelend zijn om in de korrels te lopen. Zorg voor een dun laagje kattenbakkorrels en knip eventuele lange haren tussen de tenen en rond de anus kort. Hierdoor zal de kat zich schoner voelen na het gebruik van de kattenbak en vermindert de kans op afkeer.

Het gebruik van rustgevende voedingssupplementen en feromonen

Hebt u alle bovenstaande tips opgevolgd en plast uw kat nog steeds in huis? Dan kan het helpen om rustgevende voedingssupplementen in te zetten zoals Zylkène of Telizen. Een Feliway Classic in de ruimte van de kattenbak ophangen, blijkt vaak ook een effectieve methode. Het effect van deze middelen kunt u verwachten na een gebruik van ongeveer 3-4 weken.

Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren!

Geur en vlekken verwijderen

Een kat die in huis plast, om welke reden dan ook, is erg vervelend voor met name de menselijke huisgenoten vanwege de geur die kattenurine achterlaat. Om deze penetrante geur te verwijderen en er tevens voor te zorgen dat de kat niet telkens op dezelfde plaats gaat plassen, kunt u gebruik maken van Urine Off, All Friends Animal House Cleaner, Ecopets Urine geur vlekverwijderaar of Excellent Urine Control. Capturine Pets Bio-Cleaning zorgt ervoor dat de urinegeur op biologische wijze afgebroken wordt.

Heeft u nog vragen over abnormaal sproei-of plasgedrag bij uw kat? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel