Vlooien en teken bij honden

Wees goed voorbereid op het ongemak van vlooien en teken. De Vlooien- & Tekenwijzer van Medpets vertelt alles wat jij moet weten over vlooien en teken!

Het kan altijd gebeuren: de hond heeft een teek of last van vlooien. Dit is vervelend voor de hond en je wilt er natuurlijk snel wat aan doen. Gelukkig zijn er veel verschillende producten waarmee je jouw trouwe viervoeter niet alleen kunt behandelen, maar ook kunt beschermen.

Vlooien

Vlooien zijn zeer kleine insecten die leven van bloed. Er zijn heel veel verschillende soorten vlooien. Ze nestelen het liefst op warme, beschutte plekjes tussen het haar. De jeuk wordt veroorzaakt door dat de vlo bij het bijten een beetje speeksel in de huid achterlaat, wat een jeukende reactie geeft. Voornamelijk jeuk ter hoogte van achterhand is erg opvallend. Daarnaast kunnen huisdieren via vlooien met lintwormen besmet worden.

vlooien en teken hond

Krabben, krabben, krabben!

Hoe ontdek je dat jouw hond vlooien heeft? Wanneer de hond ineens opspringt en zich daarna verwoed zit te krabben of gaat rollen, dan kan het zijn dat hij vlooien heeft. Vlooien zijn bijna niet te zien, omdat ze zich zo goed kunnen verstoppen. Daarom is het verstandig om de huid van de hond te controleren. Bijvoorbeeld die van de buik of de binnenkant van de achterpoten. Rode, vurige vlekjes kunnen namelijk duiden op vlooienbeten. Til ook het haar op om te zien of je kleine beestjes ziet lopen. Een vlooienkam kan je hier bij helpen. Vlooien kun je op verschillende manieren bestrijden.

Vlooienband

Om vlooien te bestrijden kun je verschillende dingen doen. Veel mensen gebruiken hiervoor een vlooienband zoals Seresto Hond. Een vlooienband is veilig, effectief, doorgaans lang werkzaam en zeer praktisch in gebruik. Daarnaast behoudt een vlooienband zijn werkzaamheid vaak goed na contact met water.

Anti-vlooienshampoo

Je kunt er ook voor kiezen om jouw hond te wassen met een anti-vlooienshampoo zoals bijvoorbeeld Defencare shampoo. Het aanbrengen van een shampoo is bewerkelijk, maar een veilig en zeer effectief alternatief. Het gebruik van een anti-vlooienshampoo wordt vanwege de snelle werkzaamheid met name aangeraden bij een acute vlooienbesmetting.

Vlooiendruppels

De meest gebruikte en meest diervriendelijke vorm om vlooien te bestrijden én te voorkomen is het gebruik van een anti-vlooienmiddel in vloeistof vorm: de vlooiendruppels. Deze vlooiendruppels zitten in een kleine, makkelijk te hanteren pipet. Knijp de pipet uit in de nek van je hond (lees hiervoor de gebruiksaanwijzing goed door) en deze is minstens 4 weken beschermt tegen vlooien. Er zijn ook vlooiendruppels, zoals bijvoorbeeld Fronline Spot On Hond, die naast vlooien ook tegen teken beschermen. Een product als Advantix, beschermt bovendien tegen zandvliegen en muggen (alleen voor de hond). Het is van belang alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.

Vergeet de omgeving niet!

Slechts 5% van een vlooienpopulatie bevindt zich op jouw hond. De overige 95% - eitjes, larven, coconnen - leven in de omgeving van jouw huisdier! Het is daarom belangrijk om ook de omgeving goed te behandelen om de kans op herbesmetting te verkleinen. Dit kun je, na het stofzuigen, doen met een omgevingsspray of Indoor-X Ongediertespray. Daarnaast is het van belang alle kleden en mandjes op hoge temperatuur te wassen.

Teken: bloedzuigers

De teek is een kleine, spinachtige parasiet met zes poten en een soort zakvormig achterlijf. De teek graaft zichzelf als het ware in in de huid en zuigt zich vol met bloed. Eenmaal gevuld laat de teek vaak vanzelf los. Echter kan deze parasiet vervelende ziektes overbrengen, wanneer de teek zelf besmet is. Dit gebeurt via het speeksel van de teek bij het bloed zuigen.

Tekenziektes

De meest bekende ziekte die teken kunnen overbrengen is de ziekte van Lyme. Dit wordt echter niet veroorzaakt door de teek, maar door een bacterie die de teek met zich mee kan dragen. De ziekte van Lyme is voor mensen gevaarlijker dan voor honden. Honden kunnen wel ziek worden van een andere aandoening die door teken overgebracht wordt, namelijk Babesiose (piroplasmose, tekenkoorts) en Ehrlichiose (rickettsiose). Bij tekenkoorts krijgen de honden hoge koorts, ernstige bloedarmoede en vaak ook geelzucht. De urine wordt rood of groenig. De symptomen bij rickettsiose zijn hoge koorts, sloomheid, geen eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Bij dergelijke klachten moet er altijd snel ingegrepen worden.

Het verwijderen van een teek

Controleer jouw hond regelmatig op teken en verwijder deze direct met behulp van een tekenhaak, tekentang of met de innovatieve tekengrijper. Verdoof de teek niet: hierdoor zal hij juist de inhoud van zijn (mogelijk besmette) speekselklieren in de huid legen voordat je hem kunt verwijderen. Houd vervolgens de hond en de huid goed in de gaten. Bij twijfel kan je contact opnemen op met jouw dierenarts.

Download ook ons Stappenplan: "hoe verwijder je een teek?" voor de stappen die je maakt om een teek te verwijderen.

Denk aan preventie!

Bij teken geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat jouw hond goed beschermd is tegen teken. Er zijn hiervoor diverse producten verkrijgbaar zoals spot-on (druppels) en tekenbanden.

Merken

Er zijn verschillende merken te vinden tegen het bestrijden/voorkomen van vlooien en teken:

Toon filters