> Met uw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs

Met uw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs

Met uw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs

Uw hond meenemen op vakantie is natuurlijk heel gezellig, maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. In veel vakantielanden komen besmettelijke dierziektes voor die honden in Nederland niet op kunnen lopen. De meeste van deze ziektes worden via muggen, teken of vliegen overgedragen die niet in ons Nederlandse klimaat kunnen overleven. Maar in de warmere landen van Europa komen deze wel voor. Het is dus belangrijk uw hond tegen deze parasieten te beschermen als hij mee gaat op vakantie.

Leishmaniose

Leishmaniose is een chronische ziekte die wordt veroorzaakt door het eencellige organisme Leishmania. De ziekte wordt overgebracht door zandvliegjes die in het Middellandse Zeegebied leven.

Leishmaniose ontwikkelt zich sluipend, het kan na infectie 3 maanden tot 6 jaar duren voordat er ziekteverschijnselen optreden. Vaak ontstaat er witte schilfering van de huid die gepaard gaat met ontsteking en kaalheid rondom de ogen en aan de oorschelpen. Ook lusteloosheid en gewichtsverlies behoren tot de verschijnselen. Daarnaast kan het opvallen dat de neusspiegel en voetzooltjes een dikkere huid krijgen en dat hier korsten en kloven in ontstaan, en dat de nagels veranderen. Ook kan er chronische nierontsteking en gewrichtsontsteking optreden. Door ontstekingen in de wanden van de bloedvaten kunnen blaren ontstaan in de huid en slijmvliezen. Als er geen behandeling wordt ingesteld, kan de ziekte fataal verlopen.

Er bestaat medicatie om de ziekte onder controle te houden, maar de parasiet blijft het hele hondenleven lang in het lichaam aanwezig. Vaak komen de symptomen na verloop van tijd weer terug.

Om te voorkomen dat uw hond gestoken wordt door zandvliegjes kunt u uw hond een Scalibor halsband omdoen of Advantix spot-on gebruiken. Daarnaast is het raadzaam om uw hond tijdens de schemer binnen te houden, omdat dan de zandvliegjes actief zijn.

Tekenziekten

Een teek is een spinachtige parasiet die leeft van het bloed van andere dieren. Ze zitten in het struikgewas en wachten tot er een geschikte gastheer voorbij komt. Dan laten ze zich op dit dier vallen en bijten ze zich vast om bloed te zuigen. De teek zelf veroorzaakt geen ziektes, maar ze kunnen wel drager zijn van bepaalde parasieten of bacteriën en deze overbrengen naar de gastheer. Bij mensen kan zo de Ziekte van Lyme opgelopen worden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, die ongeveer 1 op de 5 teken bij zich draagt. Bij honden is deze ziekte echter van weinig betekenis. De meeste honden worden niet ziek als ze besmet raken met de Borrelia-bacterie. Indien ze wel klachten krijgen, bestaat er een veilige, goedkope en snelle therapie.

In warmere landen in Europa kunnen teken echter wel een aantal ernstige ziektes overbrengen naar honden, zoals babesiosis en ehrlichiosis.

Babesiosis (tekenkoorts)

Babesiosis is een parasitaire ziekte die wordt overgebracht door een tekenbeet. De teken die babesia overbrengen komen voor in Zuid-, Midden- en Oost-Europa. Babesia is een eencellige parasiet die in de rode bloedcellen van de hond leeft. Doordat het parasietje de rode bloedcel waarin hij leeft kapot maakt, krijgt een besmette hond bloedarmoede.

De verschijnselen ontstaan 1 tot 3 weken na infectie en bestaan uit koorts, sloomheid, niet willen eten, bloed in de urine, braken, bleke slijmvliezen en geelzucht. Niet alle verschijnselen hoeven tegelijk aanwezig te zijn en ze kunnen variëren in ernst. Babesiose is meestal goed te behandelen, maar als dit niet gebeurt kan het een dodelijke afloop hebben.

De preventie berust op het voorkomen van tekenbeten. U kunt uw hond beschermen tegen teken door een tekenwerend spot-on middel of de Seresto halsband te gebruiken. Daarnaast moet u er een gewoonte van maken om uw hond dagelijks op teken te controleren en eventuele teken te verwijderen met een tekentang.

Ehrlichiosis

Ehrlichiose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Ehrlichia canis die de witte bloedcellen van de hond infecteert. Het wordt overgebracht door dezelfde teek die babesia over kan brengen. De twee ziektes komen dan ook regelmatig samen voor in hetzelfde dier.

In de acute fase zijn de verschijnselen sloomheid, depressie, niet willen eten, koorts, ademhalingsproblemen, vergrote lymfeknopen, bloedneus en braken. Tijdens de subklinische fase, die weken tot maanden kan duren, lijken de honden gezond. In de chronische fase zijn de verschijnselen zeer variabel, van zwakte en lusteloosheid tot nierfunctiestoornissen en zenuwverschijnselen.

De belangrijkste beschermingsmaatregel is voorkomen dat teken zich vasthechten op de hond. De preventieve maatregelen zijn dus hetzelfde als hierboven beschreven voor Babesiosis.

Hartworm

In Europa komt hartwormziekte voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. De worm (Dirofilaria immitis) wordt overgebracht door muggen. Deze brengen larfjes van de hartworm in de bloedbaan. Via de bloedvaten komen de overgedragen larfjes na 3 maanden uiteindelijk uit in de longslagader. Gedurende 3 maanden ontwikkelen ze zich daar tot volwassen wormen. Daarna planten ze zich voort en produceren veel zogenaamde microfilariën, die in de bloedbaan terecht komen. Deze microfilariën worden vervolgens weer opgenomen door een mug waar ze zich ontwikkelen tot larfjes. Deze larfjes kunnen dan via een muggensteek weer bij een andere hond ingebracht worden en zo is de cyclus compleet.

Meestal geeft een hartworminfectie geen verschijnselen bij een hond. Als deze er wel zijn, zien we vooral hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en flauwtes. Een infectie kan echter ook leiden tot een zeer ernstige situatie waarbij de wormen een verstopping van het hart veroorzaken. Dit is een levensbedreigend probleem en verloopt meestal fataal. Gelukkig komt dit weinig voor.

Het behandelen van een hond met hartworm is niet eenvoudig. Het risico bestaat namelijk dat alle wormen tegelijk doodgaan en de bloedvaten in de longen verstoppen. Soms is zelfs een chirurgische behandeling nodig door een specialist.

Voorkomen is dus beter dan genezen! De preventie bestaat uit twee onderdelen: 1) voorkomen dat uw hond gestoken wordt door muggen en 2) het doden van jonge hartwormen voordat deze kunnen uitgroeien tot volwassen wormen. Om muggen te weren kunt u bij uw hond de Scalibor halsband omdoen. Door te ontwormen met Milbemax of Milpro worden de hartwormlarfjes gedood voordat ze in het hart terecht komen. U dient uw hond maandelijks te ontwormen gedurende de tijd dat u in het buitenland bent, tot 1 maand na thuiskomst. Hierna kan het reguliere ontwormingsschema weer gevolgd worden.

Vossenlintworm

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een kleine lintworm die leeft in de dunne darm van de vos, maar ook de hond kan drager zijn. Vossen scheiden eitjes van de lintworm uit via hun ontlasting, waar kleine knaagdieren zich vervolgens mee besmetten. In deze knaagdiertjes ontwikkelen de eitjes zich tot blaaswormen in de organen. Als een vos of hond vervolgens het knaagdiertje opeet, groeien de blaaswormen in de darm van dit dier uit tot volwassen worm.

Ook mensen kunnen dienen als tussengastheer. Besmetting van mensen kan optreden door het eten van voedsel dat besmet is met eitjes. Eitjes kunnen ook overgebracht worden door contact met besmette aarde bij bijvoorbeeld tuinieren. Ook kan een mens besmet raken door het aaien van een besmette hond en vervolgens de handen niet goed te wassen. Een hond kan immers door het likken van zijn vacht makkelijk de eitjes van onder zijn staart verspreiden over de rest van zijn vacht.

De vossenlintworm komt vooral voor in Centraal- en Oost-Europa, maar hij verspreidt zich steeds verder. Inmiddels komt hij ook voor in België, Frankrijk en in Nederland in Zuid-Limburg en Oost-Groningen.

Bij honden geeft een besmetting met de vossenlintworm geen verschijnselen. Bij mensen echter wel. Vandaar dat het belangrijk is om uw hond regelmatig te ontwormen. Het advies is om jachthonden en andere loslopende honden in een gebied waar besmettingsgevaar is elke 4 tot 6 weken te ontwormen met een middel dat praziquantel bevat, zoals Milbemax, Milpro, Drontal, Prazitel Plus, Endogard, Cazitel Plus, Milbactor, Zipyran, Cestem of Anthelmex.

Hondsdolheid (rabiës)

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door het rabiësvirus en komt wereldwijd voor bij alle zoogdieren, inclusief de mens. In Nederland zien we rabiës gelukkig zelden. In een aantal landen komt rabiës echter veel voor onder de (zwerf)honden en -katten populatie. In Oost-Europese landen spelen vossen een belangrijke rol in de verspreiding van de ziekte.

Rabiës wordt verspreid via het speeksel van geïnfecteerde dieren. Na infectie kan het een paar maanden duren voordat de eerste verschijnselen optreden. De ziekte tast het centrale zenuwstelsel aan. Hierdoor bestaan de verschijnselen uit gedragsveranderingen, agressie, verlammingen, schuimbekken, hallucinaties en watervrees. Er is geen behandeling mogelijk.

Preventie is dus heel belangrijk en bovendien verplicht als u met uw hond naar het buitenland gaat. Honden moeten minstens 3 weken voor vertrek naar het buitenland gevaccineerd worden tegen rabiës.

Naast bovenstaande algemene maatregelen ter preventie van ziektes is het verstandig om ruim van tevoren na te gaan wat de specifieke invoereisen zijn van het land waar u naartoe gaat. Als u door verschillende landen reist voor u op uw eindbestemming aankomt, moet u ook aan de eisen van deze landen voldoen! Op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) kunt u veel informatie vinden over het meenemen van uw hond naar het buitenland.

Uiteraard zijn buitenlandziektes alleen 100% te voorkomen door uw hond niet mee te nemen naar het buitenland. Maar met een goede voorbereiding en de juiste preventiemaatregelen kunt u met uw viervoeter zorgeloos genieten op vakantie. Alvast een hele fijne reis gewenst!

Deel dit artikel