Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Alles over het oor en oorontsteking bij de hond

Oorproblemen en oorontsteking komen tegelmatig voor bij honden. Om te weten waar het precies mis gaat is het belangrijk dat u begrijpt hoe het hondenoor in elkaar zit. In deze blog komt dit ter sprake en worden de verschillende oorproblemen bij de hond behandeld.

Vrolijke hond

Het gehoororgaan van onze hond is ontzettend bijzonder. Het is op de eerste plaats natuurlijk bedoeld om te horen, maar daarnaast zijn de oren (en de staart) voor honden dé belangrijkste lichaamsdelen voor houdingscommunicatie tussen honden onderling.

Honden kunnen om twee redenen beter horen dan mensen:

  • Ze hebben een breder bereik. Honden kunnen zowel geluid van hogere als lagere frequenties beter horen.
  • Honden hebben een goed oriëntatiereflex. Hun oren kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor ze razendsnel kunnen lokaliseren waar geluid vandaan komt.

Net zoals bij mensen, is er ook voor honden/puppy’s een gehoortest beschikbaar. Deze test kan uitgevoerd worden bij twijfel over het functioneren van het gehoor. Daarnaast is dit verplicht bij het fokken van de Dalmatiër, Bull Terriër en de Australian Cattle dog.

De bouw van het oor

Het gehoororgaan van een hond bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang. Bij onze honden is er een grote variatie voor wat betreft de grootte en vorm van deze oorschelp. De uitwendige gehoorgang loopt eerst in verticale richting om daarna een bocht te maken en horizontaal verder te gaan. Het eindigt bij het trommelvlies, een membraan wat de scheiding vormt tussen het buiten- en middenoor. Dit trommelvlies geeft geluidstrillingen door aan het middenoor, waar de minuscule gehoorbeentjes zich bevinden. De hond heeft er drie: de zogenaamde hamer, aambeeld en stijgbeugel. De functie van het middenoor is het versterken van het geluid. Via de gehoorbeentjes wordt het geluid doorgegeven aan het binnenoor. Dit bestaat uit het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan, beide zijn met vocht gevuld. Via het slakkenhuis worden geluidstrillingen doorgegeven aan de gehoorzenuw naar de hersenen. Door het verplaatsen van het vocht in het evenwichtsorgaan wordt informatie naar de hersenen doorgegeven over de houding en beweging van de hond.

Veruit de meeste klinische oorproblemen betreffen het buitenoor. Bij een aandoening van het midden- of binnenoor geeft dit vaak ernstigere klachten, waarbij ook neurologische symptomen gezien kunnen worden. In dit artikel zullen we ons verder uitsluitend richten op het buitenoor.

De oorschelp

Primaire problemen van de oorschelp komen weinig voor. Meestal gaat het om een (bijt)verwonding. Het komt wel regelmatig voor dat honden veel schudden met of krabben aan de kop (vanwege jeuk/irritatie in de gehoorgang). Hierbij kan er een bloedvat in de oorschelp beschadigd raken, waardoor er een flinke zwelling zichtbaar wordt aan de oorschelp. Deze zwelling is met bloed gevuld, een zogenaamd othematoom of bloedoor. Behandeling door de dierenarts is noodzakelijk. Meestal is een operatieve ingreep nodig om te voorkomen dat dit leidt tot een schrompeloor.

De uitwendige gehoorgang

Het is bijna dagelijkse kost in de gezelschapsdierenpraktijk: een hond met oorklachten, waarvan de oorzaak in de meeste gevallen te vinden is in de uitwendige gehoorgang. Dit gaat vaak gepaard met pijn, irritatie of jeuk. De volgende symptomen kunnen gezien worden: veelvuldig schudden met de kop, krabben aan de oren, met de kop over de grond wrijven, pijn bij het aanraken van de oorbasis of bij het omdoen van de halsband een scheve kopstand. Soms is er roodheid of vuil in het oor zichtbaar of wordt er een onaangename geur waargenomen. Bij sommige honden kan een chronische oorontsteking vanwege de pijnlijkheid zelfs leiden tot agressief gedrag! Een hot-spot bij de oorbasis of ter hoogte van de wang kan ook een aanwijzing zijn voor een onderliggend oorprobleem.

We zullen verder ingaan op een aantal veelvoorkomende problemen met betrekking tot de uitwendige gehoorgang.

Grasaar

In de zomer groeit er veel wild, hoog gras en ontstaan er grasaren. Wanneer een grasaar in de gehoorgang terechtkomt, geeft dat duidelijke klachten. Niet alleen is dit erg pijnlijk voor de hond, maar er is ook het risico op beschadiging van het trommelvlies. De grasaar moet zo snel mogelijk door een dierenarts verwijderd worden.

Oormijt

Deze kleine parasieten leven in en rondom het oor, waar ze zich voeden met oorsmeer en huidschilfers. Ze veroorzaken veel jeuk en ongemak bij de hond. Oormijt infestaties worden meestal gezien bij puppy’s, maar in principe kunnen dieren van alle leeftijden er last van krijgen. Omdat oormijt zeer besmettelijk is, moeten alle honden (en katten) in een huishouden onderzocht worden. Een dierenarts kan met een otoscoop (oorkijker) de gehoorgang inspecteren en oormijten zien lopen! Vanwege een overproductie van bruinzwart oorsmeer kan het nodig zijn eerst de gehoorgang te reinigen, voordat een mijtdodend middel aangebracht kan worden. Deze aandoening gaat niet vanzelf over en moet dus behandeld worden. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van een spot-on product, zoals Stronghold, en een oorcleaner, zoals Clean Ear Oorreiniger. Deze heeft een werende werking op mijten.

Oorontsteking

De gehoorgang biedt het ideale milieu voor bacteriën, schimmels en gisten. Bij een oorontsteking gaat het vaak om een menginfectie van deze organismen. Daardoor kan een oorontsteking er verschillend uitzien: het oorsmeer kan gelig, bruin of zwart zijn, de hoeveelheid oorsmeer kan variëren, er kunnen schilfers zichtbaar zijn en soms wordt er pus gevormd.

Er zijn een aantal factoren die het ontstaan van een ontsteking kunnen bevorderen. Denk hierbij aan de anatomie van de oren. Bij honden met grote, hangende oren zoals de Basset Hound, worden relatief vaker oorproblemen gezien. Daarnaast kan zwemmen ook een invloed hebben op het ontstaan van infecties. Vuil kan ophopen in de gehoorgang, waardoor bacteriën, schimmels en gisten hun kans grijpen.

Wanneer u vermoedt dat uw hond last heeft van de oren, kunt u het beste een dierenarts raadplegen. Deze onderzoekt de oren van de hond en kan, indien nodig, aanvullend onderzoek uitvoeren. Zo kan het bijvoorbeeld erg waardevol zijn een swab te nemen van de gehoorgang. Hiermee kan een kweek ingezet worden om precies na te gaan welke bacterie, schimmel of gist de klachten veroorzaakt. Op die manier kan er heel gericht een therapie ingesteld worden. In sommige gevallen worden de oren grondig gespoeld, voordat er gestart wordt met een behandeling. Deze bestaat in principe uit het aanbrengen van oorzalf, mits het trommelvlies intact is. Een enkele keer is een (aanvullende) systemische behandeling nodig. Uitzonderlijk kan er bij honden met een chronische oorinfectie besloten worden (een deel van) de gehoorgang te verwijderen. Dit wordt uiteraard alleen maar gedaan wanneer de infectie op geen enkele andere wijze onder controle te krijgen is. Bij milde jeuk, roodheid of irritatie kunnen druppels van Puur Oor of Dermiel Oordruppels verlichting bieden.

Allergieën

Allergische huidproblemen bij honden gaan vaak gepaard met oorproblemen. In dit geval is de gehoorgang vaak rood en geïrriteerd, zonder dat deze erg vuil is. Ook in dit geval hebben de honden last van jeuk of pijn. Uitsluitend lokale therapie is in dit geval niet de (volledige) oplossing: de onderliggende oorzaak moet aangepakt worden! Dergelijke honden kunnen baat hebben bij een strikt dieet aangepast voor honden met huid- en oorproblemen. Voorbeelden hiervan zijn Specific Food Allergen Management CDD-HYEukanuba Dermatosis of Sanimed Skin Sensitive hond .

Preventie

Preventief is het van belang om de oren van honden die gevoelig zijn voor oorproblemen goed schoon te houden. Dit kan gedaan worden door het regelmatig gebruik van een oorreiniger, bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks. Gebruik nooit wattenstaafjes om de oren van een hond schoon te maken! Een oorreiniger zorgt ervoor dat vuil verweekt en uit het oor verwijderd wordt. Daarnaast bevatten oorreinigers stoffen die de gehoorgang verzorgen. Voor honden die graag zwemmen, kan het verstandig zijn direct daarna ook een oorreiniger te gebruiken. Oorreinigers zijn er in allerlei vormen, losse pipetten zoals die van Otoclean, een grotere flacon zoals Epi-Otic of Cleanaural of een spray zoals TropiClean – Dual Action Ear Cleaner.

Let op: als uw hond niet gevoelig is voor oorklachten, is het niet nodig deze preventief te gaan reinigen!

Het gehoororgaan van een hond is bijzonder in allerlei opzichten. Wanneer een hond last heeft van de oren, kan dit een grote invloed hebben op het welzijn van de hond. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Bent u altijd op zoek naar dé manier om uw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf u nu in!

 

Relevante producten