> Luchtwegaandoeningen bij hond en kat

Luchtwegaandoeningen bij hond en kat

Luchtwegaandoeningen bij hond en kat

Onze huisdieren kunnen ook last hebben van de luchtwegen. Meestal is dit niet afhankelijk van het weer maar van andere factoren zoals de infectiedruk in de omgeving. Daarnaast kunnen er meerdere andere oorzaken voor luchtwegproblemen zijn.

De bekendste luchtwegaandoening bij de hond is kennelhoest en bij de kat niesziekte. In dit artikel lees je alles over het ontstaan en de symptomen van deze aandoening en wat je eraan kunt doen.

Kennelhoest

De naam kennelhoest is ontstaan doordat de ziekte zich vooral laat zien op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar leven, zoals in een pension, op een speelveld of hondenschool. Er bestaan meerdere virussen (bijvoorbeeld Para-Influenzavirus), welke luchtwegontstekingen kunnen veroorzaken of die ervoor kunnen zorgen dat honden gevoeliger worden voor de Bordetella bronchiseptica bacterie, een belangrijke bacterie die bij kennelhoest een rol speelt.

Symptomen kennelhoest

Kennelhoest is een ontsteking van de voorste luchtwegen, met als belangrijkste verschijnsel een droge, luide schraaphoest. Vaak wordt daarmee ook wat slijm op gehoest, meestal gevolgd door kokhalzen, waarna het slijm ingeslikt of eruit gegooid wordt. Het hoesten kan in de loop van enkele weken vanzelf over gaan, maar er kunnen ook complicaties optreden zoals bronchitis of longontsteking.

Wat te doen bij kennelhoest?

De keel- en luchtpijpontstekingen kunnen ook chronisch worden en zijn dan moeilijk te genezen, daarom is het altijd raadzaam om met een zieke hoestende hond jouw dierenarts te bezoeken. Indien er milde hoestklachten zijn en jouw hond geen koorts of verminderde eetlust heeft, dan kun je de hoest verzachten met Bronchofort of Caniresp Dry.

Voorzorgsmaatregelen

Wat kun je doen om de kans op kennelhoest te verkleinen? Je kunt jouw hond bij de dierenarts laten vaccineren met de 'cocktail', eventueel in combinatie met de kennelhoestvaccinatie waardoor er betere bescherming tegen de kennelhoest is. Daarnaast is het zaak om de weerstand van jouw hond zo optimaal mogelijk te houden door verstrekking van een goede voeding eventueel aangevuld met extra vitaminen en mineralen zoals aanwezig in Nutri-plus, Phytonics Multivit en Puur Vita-min. Daarnaast kun je een ondersteuning voor de luchtwegen bieden met o.a. Sensipharm Pulmitrang, Puur Respirato of Groene os Luchtweg Compositum.

Niesziekte

Niesziekte is een verzamelnaam voor (besmettelijke) infecties van de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp) en andere slijmvliezen van de kat. De ziekte wordt verspreid door katten en zal daarom op plaatsen waar katten worden verzameld (cattery's, pensions, etc.) sneller voor problemen zorgen.

Symptomen van niesziekte

Niesziekte kan de volgende klachten geven: niezen, heldere tot pusvormige neusuitvloeiing, vieze ogen, blaren op de tong, hoesten en algemeen ziek zijn. De belangrijkste verwekkers van niesziekte zijn twee virussen: het rhinotracheitis virus (FHV-1, een herpes virus welke in stress-situaties weer kan opleven) en het calicivirus. Chlamydia en Bordetella, twee soorten bacteriën kunnen ook elk niesziekte veroorzaken, alleen of in combinatie met één van de virussen.

Wat te doen bij niesziekte?

De mate van ziek zijn is zeer verschillend en als matige klachten langer dan een paar dagen aanhouden, is het verstandig om jouw dierenarts te bezoeken. Indien er tevens sprake is van heftige klachten, waarbij de kat bijvoorbeeld niet meer wilt eten, is het zeker verstandig om niet te lang te wachten met een bezoek aan jouw dierenarts.

Voorzorgsmaatregelen

Wat kun je doen om de kans op niesziekte te verkleinen? Je kunt jouw gezonde kat laten inenten tegen niesziekte, waardoor de kans op ziek worden aanzienlijk verkleind wordt. Jonge katten kunnen vanaf negen weken leeftijd ingeënt worden tegen niesziekte. Voor een goede bescherming is het raadzaam om deze enting binnen een maand te herhalen, hierna is jaarlijks een nieuwe enting nodig. Zieke dieren kunnen alleen symptomatisch behandeld worden. Het is daarom belangrijk de ziekte proberen te voorkomen. Daarnaast kun je de kat helpen door een middel met F-lysine (ook wel L-lysine genoemd), dit zijn bijvoorbeeld F-lysine, Vetoquinol Enisyl-F of Groene Os L-lysine B6. Lysine is een aminozuur welke de weerstand versterkt en daarmee kan helpen om het Feline Herpesvirus te onderdrukken. Tevens kan geprobeerd worden om de weerstand van de kat zo optimaal mogelijk te houden door verstrekking van een goede voeding eventueel aangevuld met extra vitaminen en mineralen zoals aanwezig in Nutri-plus of Groene Os Multivitaminen & Mineralencomplex.

Heeft u vragen over kennelhoest, niesziekte of luchtwegaandoeningen in het algemeen? Neem dan contact op met onze dierenarts op nummer 0186 - 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten