Huid - Jeuk - Vacht

Van alle gezondheidsproblemen waar honden mee te maken kunnen krijgen, komen huidproblemen en vachtproblemen het meest voor. Bijna twintig procent van de honden kampt met een allergie, eczeem, jeuk of haaruitval.

Hoe herken je huid- en vachtproblemen?

Er bestaan verschillende symptomen waaraan je huid- en vachtproblemen bij de hond kunt herkennen. Huidproblemen uiten zich onder andere in jeuk, huiduitslag, kale plekken, wonden, schilfers tussen de haren, eczeem, en in roodheid of verkleuring van de huid. Jeuk en irritatie kunnen ertoe leiden dat een hond plotseling veel aan zijn poten gaat likken of gaat schudden met zijn kop. Een slechte lijfgeur of een doffe vacht kan ook een aanwijzing zijn voor een huidprobleem.

Oorzaken van huid- en vachtproblemen

Huid- en vachtproblemen kunnen veel verschillende oorzaken hebben.

Vlooien, teken en mijten

Zo kan een hond last hebben van parasieten zoals vlooien, teken of mijten. Vlooien veroorzaken heftige jeuk, sommige honden zijn zelfs allergisch voor vlooienbeten. Wanneer een hond hier heftig aan gaat krabben en/of likken kan er eenhotspot bij jouw hond ontstaan. Mijten zorgen ook voor huidproblemen, zoals schurft.

Schimmels

Huidproblemen bij de hond kunnen veroorzaakt worden door schimmels. De klachten kunnen vaag zijn, maar soms zijn er duidelijke symptomen zoals schilferigheid, haaruitval en kale plekken. Schimmels kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen.

Voeding

Bij gevoelige honden kan ook voeding voor huid- en vachtproblemen kan zorgen. Een hond kan een voedingsintolerantie of -allergie hebben voor bepaalde voedingsstoffen. In veel gevallen reageert een hond op één of meerdere soorten dierlijk eiwit, minder vaak zien we een allergie voor een bepaalde koolhydraatbron. De hond kan last krijgen van jeuk, roodheid en irritatie. Een aangepaste voeding kan klachten voorkomen, deze voeding moet dan minimaal 6-8 weken heel strikt gegeven worden en mag/moet levenslang gegeven worden indien de hond geen klachten meer heeft.

Atopie

Honden kunnen overgevoelig zijn voor stoffen in de omgeving. Deze allergie geeft over het algemeen vooral huidklachten en wordt atopie genoemd. Atopie is een verzamelnaam voor verschillende huidproblemen veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde omgevingsstoffen (allergenen). Allergenen kunnen seizoensgebonden zijn, zoals stuifmeel, pollen en grassen, of het hele jaar door voor problemen zorgen zoals huidschilfers of huisstofmijten. Bij honden zien we veel vaker atopische klachten dan bij katten.

Endocrinologische huidproblemen

Ten slotte kunnen endocrinologische problemen leiden tot huidklachten. In veel gevallen wordt dit door de schildklier of de bijnier veroorzaakt.

Behandeling

Er zijn talloze middelen op de markt waarmee de huid en de vacht van de hond verzorgd kan worden en waarmee de hond ondersteund kan worden in geval van jeuk, schimmel, allergie, huiduitslag en eczeem. Zo bestaan er speciale shampoos die vachtproblemen tegengaan en de gevoelige huid verzachten. Om de huid te ondersteunen is het zinvol extra omega 3 vetzuren toe te dienen. Hiervoor bestaan er speciale oliën (bijv. Doils Skins. Vaak kan een gezonde, aangepaste voeding ook helpen om symptomen zoals haaruitval en huiduitslag tegen te gaan. Als de huid- en vachtproblemen niet verbeteren, is het verstandig contact op te nemen met je dierenarts. Deze kan vaststellen waar de hond last van heeft en een passende behandeling instellen.

Toon filters
Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten