> Blaasontsteking bij de kat

Blaasontsteking bij de kat

Blaasontsteking bij de kat

Een blaasontsteking komt bij de kat regelmatig voor. Symptomen zijn o.a. vaak plassen, miauwen bij het plassen en bloed bij de urine. Veel katten krijgen last van blaasgruis, wat blaasontsteking en verstopping van de urinebuis kan veroorzaken. In dit artikel lees je alles over de vormen, oorzaken en behandelingen van blaasontsteking van jouw kat.

Wat is een blaasontsteking?

Hoewel de term blaasontsteking bij de meeste mensen doet vermoeden dat het om een bacteriële infectie gaat, is dit zeker bij katten zelden het geval. Bij katten jonger dan 10 jaar speelt maar in 5% van de gevallen een bacteriële infectie een rol. Bij de kat spreken we van blaasontsteking wanneer jouw kat last heeft van de onderstaande verschijnselen.

Belangrijk in de diagnostiek en zeer bepalend voor de behandeling is het onderscheid tussen een blaasontsteking met of zonder blaasgruis!

Symptomen

 • Vaak naar de bak gaan om te plassen
 • Klagelijk miauwen bij het plassen
 • Kleine hoeveelheden plassen
 • Persen op de urine
 • Likken van de penis of vagina
 • Buiten de bak plassen
 • Bloed bij de urine

Zowel katers als poezen kunnen een blaasontsteking krijgen. Overigens hoeven niet alle bovenstaande symptomen aanwezig te zijn.

Spoedgeval

Als jouw kater NIET meer kan plassen als gevolg van verstopping van de urinebuis is dit een spoedgeval. De blaas vult zich steeds verder, terwijl de kat niet kan plassen. Hiervan ondervinden de nieren schade en de blaas kan scheuren. Jouw kat wordt sloom, wil niet eten en kan gaan braken. Hij loopt raar en heeft veel buikpijn. Hij zit op de bak, zit te persen, maar er komt geen druppel urine.

Verstopping urinebuis

Jouw kat kan overlijden als gevolg van hoge nierwaarden en hartritmestoornissen door een hoog kalium. De verstopping in de plasbuis (propje blaasgruis, bloed en/of slijm) moet zo snel mogelijk opgeheven worden. Omdat een kater een veel smallere plasbuis heeft dan een poes, komt dit probleem vooral voor bij katers. Als de plasbuis van jouw kat verstopt is, hecht de dierenarts meestal een katheter in en moet de kat aan het infuus en worden opgenomen. Hierbij controleert men eventueel ook de nierwaarden en het kalium in het bloed.

Oorzaken

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het ontstaan van blaasontsteking:

 • Overgewicht en te weinig lichaamsbeweging spelen een belangrijke rol
 • Veel blaasgruis in de urine (typen struviet en calciumoxalaat komen het meeste voor) is ook een van de factoren
 • Weinig drinken, waardoor de urine geconcentreerder wordt, zorgt ervoor dat blaasgruis eerder zal ontstaan
 • Verkeerde voeding met veel magnesium veroorzaakt vaker blaasgruis
 • Het blaasgruis struviet ontstaat bij een hoge pH van de urine
 • Stress is ook een zeer belangrijke factor

Minder vaak voorkomende oorzaken zijn blaasstenen, poliepen, aangeboren afwijkingen van de blaas en blaastumoren.

Behandeling van blaasontsteking zonder gruis

Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak kan jouw dierenarts tot de volgende behandelingen van blaasontsteking bij uw kat besluiten:

Pijnstillers die ook ontstekingsremmend werken. Blaasontspanners (dridase, spasmoglucinol) omdat de blaaswand vaak verdikt en geïrriteerd is en voor een verhoogde persdrang zorgt. De dierenarts zal eventueel zelfs jouw kat infuus (onder de huid of in de bloedbaan) geven.

Antibiotica wordt gebruikt indien het een bacteriële infectie betreft.

Overige maatregelen: als jouw kat te zwaar is, is het belangrijk dat hij/zij afvalt. Soms schrijft de dierenarts stressreducerende medicatie en/of voedingssupplementen voor, zoals: Feliway, Diazepam, Zylkène, Telizen, Royal Canin Calm Diet.

Behandeling blaasontsteking met blaasgruis

Behalve alle bovenstaande maatregelen dient het blaasgruis opgelost te worden. Dat kan door een speciaal dieet te geven. In het geval van Struviet-kristallen (meest voorkomend) kan bijvoorbeeld Hill's s/d Urinary Care - Prescription Diet – Feline, Royal Canin Urinary S/O en Royal Canin Urinary S/O (high dilution of Specific Struvite Dissolution/Crystal Prevention en Specific Crystal Prevention FCD/FCW gegeven worden. Dit dieetvoer kan bestaande Struviet kristallen oplossen en voorkomt de vorming van nieuwe kristallen doordat de urine-pH lager wordt. Calcium-oxalaat kristallen komen ook veel voor maar kunnen helaas niet opgelost worden met een dieetvoeding. De vorming van nieuwe kristallen kan met het juiste dieet wel voorkomen worden. Voedingen die hiervoor geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Royal Canin Renal of Specific Heart & Kidney Support. Voor een gepast voedingsadvies bij jouw kat met blaasproblemen kun je het beste persoonlijk contact opnemen met onze dierenarts.

Thuis urine opvangen

Bij klachten passend bij een blaasontsteking wilt jouw dierenarts in de meeste gevallen een urinemonster onderzoeken. Je kunt thuis urine opvangen met behulp van speciale plastic korreltjes, Katkor. Deze korrels worden in plaats van het kattengrit in de schone kattenbak gedaan, maar absorberen geen urine. Met behulp van een pipetje of een spuitje kun je de urine opzuigen. Van belang is dat je de punt van de pipet goed op de bodem van de kattenbak zet wanneer je de urine gaat opzuigen! Kristallen zijn zwaarder dan de urine en zakken dus naar de bodem. Het is belangrijk dat de urine zo vers mogelijk is. Je mag de urine maximaal 2 uur in de koelkast bewaren.

Preventie van blaasontsteking en blaasgruis

Blaasontsteking kan altijd een keer optreden. Je kunt de kans op blaasontsteking en het ontwikkelen van blaasgruis sterk reduceren met de volgende maatregelen:

 • Laat jouw kat niet te zwaar worden, katten met blaasgruis hebben vaak overgewicht
 • Laat jouw kat meer drinken door het aanbieden van vers water en het bevorderen van het natuurlijke drinkgedrag. Je kunt dat doen met een drinkfontein met een filter of vazen zonder bloemen in de kamer te zetten
 • Verschoon de kattenbak dagelijks en/of zet een extra kattenbak neer. Het advies van kattengedragstherapeuten luidt: Het aantal kattenbakken in huis = het aantal katten in huis +1.

Een kat die eenmaal blaasgruis heeft gehad kan het beste levenslang een dieetvoeding krijgen, waarmee de vorming van nieuwe kristallen voorkomen wordt.

Deel dit artikel