> Oormijt bij hond en kat

Oormijt bij hond en kat

Oormijt bij hond en kat

Een oormijt is een speldenknop groot, grijs-wit diertje, dat leeft in en rond de gehoorgang van de hond, kat of fret. Oormijt kan veel jeuk en irritatie aan de oren veroorzaken. Met het blote oog zijn de mijten nauwelijks te zien en ook met de otoscoop, een apparaat om mee in de oren te kijken, is het soms nog moeilijk. In dit artikel leest u alles over de symptomen en behandeling van oormijt.

Irritatie van de gehoorgang

De oormijt leeft in de gehoorgang van oorsmeer en huidschilfers. De vrouwelijk mijten kunnen 15-20 eitjes leggen, welke na ongeveer drie weken uitkomen. Het speeksel van de mijt veroorzaakt irritatie in de gehoorgang, waardoor de talgklieren meer oorsmeer gaan produceren. Door dit oorsmeer en de geïrriteerde huid ontstaat een goed klimaat voor bacteriën en gisten om zich te vermenigvuldigen. Bij een oormijt infectie ontstaat dan ook regelmatig een secundaire bacteriële ontsteking.

Symptomen

Het meest opvallende verschijnsel bij een oormijtinfectie is jeuk aan en rond de oren. Het dier krabt aan de oren, schudt met de kop of schuurt met de oren langs meubels. De heftigheid van de jeuk kan per dier verschillen. Verder heeft het dier vaak vieze oren met veel oorsmeer.

Behandelwijze

Een oormijtinfectie gaat nooit vanzelf over en moet dus altijd behandeld worden. Om vast te stellen of er inderdaad mijten aanwezig zijn zal de dierenarts met een otoscoop in de oren kijken. De dierenarts zal beoordelen of er naast de oormijt infectie ook sprake is van een (bacteriële) ontsteking van de gehoorgang. Verder zal hij beoordelen of het trommelvlies heel is. Als de oren erg vuil zijn, dan moeten ze gespoeld worden met lauw water om het vuil te verwijderen. Als het trommelvlies heel is kan men vervolgens in de oren een zalf aan brengen, voor de kat bijvoorbeeld Otimectin, die een middel bevat om de mijten te doden. Deze zalf moet drie keer herhaald worden, steeds met een week tussentijd. Hierdoor doodt u ook de mijten die in de tussentijd uit de eitjes zijn gekomen. De dierenarts zal na drie weken controleren of echt alle mijten weg zijn. Als de gehoorgang ontstoken is zal er een zalf nodig zijn die ook een antibioticum en een jeukstillend middel bevat.

Andere dieren

Oormijt is heel besmettelijk, dus als u één dier met oormijt heeft, is de kans groot dat ook uw andere dieren besmet zijn. Bij honden, katten en fretten komt dezelfde oormijt voor. Bij konijnen komt een andere soort voor. Niet elk dier heeft even veel last van een oormijt besmetting. Dieren die geen symptomen hebben kunnen wel de mijt bij zich dragen en andere dieren steeds opnieuw besmetten. Daarom is het belangrijk dat u alle honden, katten en fretten in huis tegelijk behandeld. Dieren die geen symptomen hebben hoeft u niet te behandelen met een oorzalf, maar kunt u behandelen met speciale pipetten die u in de nek kunt druppelen. Dit is bij uw dierenarts verkrijgbaar.

Complicatie

Door de jeuk die ontstaat bij oormijt kunnen dieren veel met hun kop gaan schudden of aan de oren gaan krabben. De oorschelp kan hierbij beschadigd raken. Ook kan er een bloedoor ontstaan. Dit is een bloeduitstorting in de oorschelp en moet onder narcose behandeld worden door de dierenarts. Zoals eerder beschreven ontstaat bij een oormijt infectie ook vaak een bacteriële infectie. Als het lang duurt voordat deze infectie behandeld wordt, kan de gehoorgang steeds meer aangetast worden en raakt ook het trommelvlies beschadigt. Dit kan leiden tot een middenoorontsteking. Hierbij loopt het dier vaak met een scheve kop, voelt zich erg ziek en kan ook evenwichtstoornissen hebben. Een middenoorontsteking is veel moeilijker te behandelen omdat oorzalven niet gebruikt kunnen worden als het trommelvlies is beschadigd.

Voorkom complicaties

Een oormijt infectie is heel goed te behandelen als dit met de juiste middelen gedaan wordt en als alle dieren mee behandeld worden. Hiermee kunt u complicaties en besmetting van andere dieren vermijden voorkomen.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten