> Nierproblemen bij hond en kat

Nierproblemen bij hond en kat

Nierproblemen bij hond en kat

Nierproblemen bij hond of kat

Nierproblemen komen zeer veel voor bij honden en katten. Een groot deel van deze huisdieren krijgt pas op latere leeftijd klachten, maar ook bij jongere dieren kunnen ernstige nierklachten voorkomen. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen acuut nierfalen en chronisch nierfalen.

Oorzaken van een nierprobleem bij honden en katten

De oorzaak van een nierprobleem is vaak onbekend, maar niet altijd. Zo is er bij katten een erfelijke factor die kan meespelen. Denk bijvoorbeeld aan PKD, ofwel Polycystic Kidney Disease, bij Perzen. Bij honden kan nierinsufficiëntie gezien worden bij een Leishmania-infectie of bijvoorbeeld na een druiven/rozijnenvergiftiging.

Chronische nierfalen kat of chronische nierfalen hond

Chronische nierproblemen sluimeren vaak al een tijdje voordat de hond of de kat klinische klachten krijgt. Pas op het moment dat meer dan 70% van de totale nierfunctie verloren is, stapelen afvalstoffen zich in het lichaam op. Normaal gesproken filteren de nieren het bloed van deze afvalstoffen, maar bij een verminderde nierfunctie is dat niet goed mogelijk. Het dier vergiftigt zichzelf als het ware. Klachten die veel gezien worden zijn o.a. verminderde tot afwezige eetlust, braken, veel drinken/veel plassen, vermageren, doffe vacht en slijmvliesletsels.

Hoe wordt de diagnose van een nierprobleem gesteld?

De diagnose wordt gesteld door middel van urine- en bloedonderzoek, soms is ook aanvullend onderzoek, zoals bijvoorbeeld een echografie of zelfs een nierbiopt aangewezen.

Behandeling van nierproblemen bij honden en katten

Ernstig beschadigd nierweefsel kan niet meer herstellen. De therapie is erop gericht het nog functionerende weefsel te sparen. In de acute fase kan er soms infuustherapie nodig zijn. In een later stadium wordt de behandeling voortgezet met een speciaal nierdieet, soms nog aangevuld met medicatie of supplementen. Dit wordt over het algemeen levenslang gegeven.

Nierdieet als onderdeel van de behandeling

Een nierdieet bevat over het algemeen een verlaagde hoeveelheid eiwit, die hoogwaardig van kwaliteit is, om de nieren te ontlasten. Daarbij is ook de hoeveelheid natrium en fosfor verlaagd. Nierklachten kunnen gepaard gaan met misselijkheid, dat maakt het vaak lastig een smakelijk nierdieet te vinden voor je hond of kat. Soms kan het helpen om af te wisselen tussen meerdere soorten nierdiëten of om de brokken te mengen met natvoeding. Daarnaast kan de smakelijkheid (van met name natvoeding) nog verhoogd worden door er wat warm water aan toe te voegen of door het voer lichtjes op te warmen. In ons assortiment vind je uitstekende voeding voor honden/katten met nierproblemen, o.a. Royal Canin Renal Kat en Royal Canin Renal Hond, Hill's k/d Kidney Care Feline en Hill's k/d Kidney Care Canine, SPECIFIC Heart & Kidney Support, SANIMED Renal Cat en SANIMED Renal Dog en TROVET Renal & Oxalate Kat, Vetality Renal Kat en TROVET Renal & Oxalate Dog.

Snacks geschikt voor honden en katten met nierproblemen

Op het moment dat een dier een bepaald dieet voorgeschreven krijgt, is het essentieel er geen 'gewone' voeding bij te geven. Toch is het fijn om je hond of kat af en toe te verwennen met een lekkernij. Gelukkig zijn er voor dieren met nierproblemen ook snacks te verkrijgen, zodat ze zonder problemen verwend kunnen worden! Een aantal voorbeelden van verantwoorde snacks vind je o.a. in het assortiment van Trovet: voor honden zijn er TROVET Multi Purpose Treats MRT (Rabbit), TROVET Multi Purpose Treats MLT (Lamb), TROVET Multi Purpose Treats MHT (Hydrolysed Protein) en TROVET Low Calorie Treats LCT (Lamb). Katten kun je verwennen met TROVET Multi Purpose Treats MFT (Fish).

Fosfaatbinders om de nieren te ondersteunen

Bij een aantal nierpatiënten is er een teveel aan fosfaat in het bloed. Daarvoor kunnen fosfaatbinders gegeven worden om op die manier het fosfaatgehalte in het bloed te normaliseren. Fosfaatbeperking vertraagt de verdere achteruitgang van de nieren. Middelen die o.a. een fosfaatbinder bevatten zijn: Ipakitine en Pronefra. Voor katten is er specifiek de Porus One ontwikkeld. Dit product vangt gifstoffen weg in de darm die schadelijk zijn voor de nieren, de zogenaamde uremische toxines. Pronefra heeft ook deze eigenschap naast het binden van fosfaat.

Ondersteunende supplementen bij nierproblemen

Naast bovenstaande aanpassingen zijn er nog een aantal supplementen die op natuurlijke wijze de nieren kunnen ondersteunen. Hierbij moet je denken aan producten als Puur Kidney, Phytonics Kidney Comp, De Groene Os Blaas-Nier Compositum en Sensipharm Kidney Care Plus.

Heb je nog vragen over nierproblemen bij de hond of kat? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel