Mopshond

Mopshond

Een Mopshond (Pug in het Engels) is een zachtaardige gezelschapshond in een kleine verschijning. Ook het karakter van deze kleine dog tovert een glimlach op je gezicht. Hij heeft een lief en vriendelijk karakter. Wegens zijn bijzondere uiterlijke kenmerken is het belangrijk een goede fokker te zoeken, dit kan anders tot gezondheidsproblemen leiden.

Rasbeschrijving Mopshond

Ras afkomst: China

Andere rasnamen: Mopshond, Mops, Carlin

Kleur

Zwart, zilver, abrikoos, beige (fawn) of roodbruin. Elke kleur moet zuiver zijn om de aftekeningen goed tot zijn recht te laten komen. Het zwarte masker, de duimafdruk op het voorhoofd en het karakteristieke punt van de Mopshond, namelijk de aalstreep (zwarte streep van de achterhoofdsknobbel tot aan de staartpunt).

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Compact, vierkante lichaamsbouw. Gedrongen. Licht gewelfde, stevige, dikke hals. Brede borst. Rechte rug.

Gemiddeld gewicht

Het gemiddelde gewicht van de hond ligt tussen de 6,3 tot 8,1 kg.

Schofthoogte

Ongeveer 30 cm.

Aanpak op de training

De mopshond heeft een consequente opvoeding en training nodig. Hij is aanhankelijk en gevoelig maar kan ook wel eens moeilijk en lichtgeraakt zijn. De drukke onstuimige pup wordt pas kalm wanneer hij eenmaal volwassen geworden is. Hij vindt het heerlijk om met zijn baas bezig te zijn, maar het moet vernieuwend blijven. Het is dus van belang om continu ergens naartoe te werken, zodat hij leert dat de huisregels wel degelijk een goede bestaansreden hebben.

Veel voorkomende symptomen

Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel), Elleboogdysplasie - kleine hond (aandoening elleboog), Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg), Heupdysplasie - kleine hond (ontwikkelingsstoornis heup).

Hondensporten

De mopshond is niet geschikt voor erg actieve hondensporten. Doorgaans is de Mopshond geen hond voor enorme wandelingen en laat je hem te veel schoothond zijn dan wordt hij lui en kan hij kribbig zijn. Lekker bewegen en spelen is dus belangrijk voor zijn fysieke én mentale welzijn. De Mops is geen sportief type, maar gaat hij er samen met de baas op uit, dan heb je een levendig en vrolijk hondje dat het liefst de hele dag met je bezig is. Apporteren, maar ook trekspelletjes of snoepjes zoeken vinden ze geweldig om te doen: als het maar met de baas samen is.

Mopshonden zijn geschikt voor eigenaren die:

Graag wandelen en met hun hond bezig zijn. De mopshond houd erg van apporteer en trek spelletjes. Zolang de hond bij de baas is is hij vrolijk. Lekker bewegen en spelen is dus belangrijk voor zijn fysieke én mentale welzijn.

Producten voor Mopshonden