Service
Winkelwagen
Menu

Sheltie

De Sheltie is afkomstig van de Shetland Eilanden en werd daar gebruikt om de boeren te helpen met het bijeen houden van de schapen. Het is een sterke hond en raakt erg gehecht aan zijn baasje. Onbekenden zullen ze eerst op afstand houden totdat ze zien dat hun baasje er goed mee om gaat. De Sheltie is een echte gezinshond en is dus erg geschikt om binnen te houden. Hij/zij zal zijn gezin altijd beschermen en is erg waaks, soms met iets te veel geblaf. Gelukkig is dit ras heel intelligent en zal hij dit snel af kunnen leren.

Sheltie

Kenmerken

Afkomst: Shetland Eilanden
Andere rasnamen: Shetland Sheepdog
Lichaam: De Sheltie is een kleine, maar sierlijke hond door zijn lange haren
Gewicht: 6,4 en 12 kg
Schofthoogte: reu is ± 37 cm en die van de teef ± 35,5 cm
Veel voorkomende symptomen: Heupdysplasie (verkeerd gevormde heup) en oogproblemen

Kleur

De vacht van de Sheltie is erg lang en raakt dan ook gemakkelijk in de knoop. Belangrijk is om deze wekelijks goed te verzorgen. De kleuren zijn meestal: Sable (effen warme tint of met zwarte punten), Driekleur, Blue Merle (zilverkleurig blauw met zwarte vlekjes), zwart en wit of zwart en bruin.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

De Sheltie is een kleine, maar sierlijke hond door zijn lange haren. Het lichaam is iets langer dan de schofthoogte. Ze hebben een diepe borst, een rechte rug en een lange staart. Als de Sheltie alert is staan de driehoekvormige oren overeind en valt het topje naar voren.

Aanpak op de training

De Sheltie is een intelligent ras en vindt het leuk om dingen te leren. Bij het trainen moet hij vooral aangemoedigd en beloond worden anders wordt hij nerveus. Doe dit wel op een consequente manier. Het is belangrijk veel aandacht te geven aan de hond, omdat hij anders zelf op onderzoek uitgaat of er kunnen gedragsproblemen ontstaan.

Veel voorkomende symptomen

Net als bij andere Collie-achtigen is het mogelijk dat de Sheltie het gen MDR1 mist. Als dit niet aanwezig is, houdt dit in dat de hond gevoeliger is voor medicijnen. Belangrijk is dit altijd bij de dierenarts te laten checken door middel van een genetische test, voordat het gevaarlijk kan worden. Andere veelvoorkomende aandoeningen zin Heupdysplasie (verkeerd gevormde heup) en oogproblemen.

Hondensporten

Shelties houden van actieve dingen. Ze zijn erg geschikt voor bijvoorbeeld behendigheid, doggy dance en flyball.

Shelties zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Hem veel aandacht kunnen en willen geven
  • Houden van lange wandelingen of andere actieve sporten met de hond
  • Consequent kunnen zijn, maar op een zachte manier