Service
Winkelwagen
Menu

Mopshond

Een Mopshond (Pug in het Engels) is een zachtaardige gezelschapshond in een kleine verschijning. Ook het karakter van deze kleine dog tovert een glimlach op je gezicht. Hij heeft een lief en vriendelijk karakter. Wegens zijn bijzondere uiterlijke kenmerken is het belangrijk een goede fokker te zoeken, dit kan anders tot gezondheidsproblemen leiden.

Let op: Er zijn veranderingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot het fokken met bepaalde hondenrassen. Dat geldt ook voor de Mopshond.

mopshond

Kenmerken

Afkomst: China
Andere rasnamen: Mopshond, Mops, Carlin
Lichaam: Compact, vierkante lichaamsbouw. Gedrongen. Licht gewelfde, stevige, dikke hals. Brede borst. Rechte rug.
Gewicht: 6,3 - 8,1 kg.
Schofthoogte: 30 cm
Veel voorkomende symptomen: Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel), Elleboogdysplasie - kleine hond (aandoening elleboog), Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg), Heupdysplasie - kleine hond (ontwikkelingsstoornis heup).

Aanpak op de training

De mopshond heeft een consequente opvoeding en training nodig. Hij is aanhankelijk en gevoelig maar kan ook wel eens moeilijk en lichtgeraakt zijn. De drukke onstuimige pup wordt pas kalm wanneer hij eenmaal volwassen geworden is. Hij vindt het heerlijk om met zijn baas bezig te zijn, maar het moet vernieuwend blijven. Het is dus van belang om continu ergens naartoe te werken, zodat hij leert dat de huisregels wel degelijk een goede bestaansreden hebben.

Veel voorkomende symptomen

Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel), Elleboogdysplasie – kleine hond (aandoening elleboog), Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg), Heupdysplasie – kleine hond (ontwikkelingsstoornis heup).

Hondensporten

De mopshond is niet geschikt voor erg actieve hondensporten. Doorgaans is de Mopshond geen hond voor enorme wandelingen en laat je hem te veel schoothond zijn dan wordt hij lui en kan hij kribbig zijn. Lekker bewegen en spelen is dus belangrijk voor zijn fysieke én mentale welzijn. De Mops is geen sportief type, maar gaat hij er samen met de baas op uit, dan heb je een levendig en vrolijk hondje dat het liefst de hele dag met je bezig is. Apporteren, maar ook trekspelletjes of snoepjes zoeken vinden ze geweldig om te doen: als het maar met de baas samen is.

Mopshonden zijn geschikt voor eigenaren die:

Graag wandelen en met hun hond bezig zijn. De mopshond houd erg van apporteer en trek spelletjes. Zolang de hond bij de baas is is hij vrolijk. Lekker bewegen en spelen is dus belangrijk voor zijn fysieke én mentale welzijn.

Wat je moet weten over het fokbeleid van de Mopshond

De Mopshond is gefokt op zijn extreme uiterlijke kenmerken die kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Denk aan chronische benauwdheid, moeite met eten, oogproblemen, knieproblemen, wervelafwijkingen en hersenaandoeningen door een te kleine schedel. Het is daarom in Nederland alleen onder strikte voorwaarden toegestaan om met dit ras te fokken. Er zijn daarom een flink aantal, door de rasvereniging opgestelde, verplichte gezondheidsonderzoeken voor dit ras. Denk aan een ademhalingsonderzoek (RFG), knieonderzoek en oogonderzoek-brachycephalen. Alleen als aan deze voorwaarden wordt voldaan mag nog met dit ras worden gefokt. Daarnaast gelden er vanuit de NVWA strenge regels met betrekking tot de neuslengte, ofwel de craniofaciale ratio (CFR).

Bekijk ook eens de campagne: Koop GEEN kortsnuit

bron: nvwa en Raad van Beheer en Document Fokken met Kortsnuitige Honden

 

Producten voor Mopshonden