> Homeopathie en homeopathische geneesmiddelen

Homeopathie en homeopathische geneesmiddelen

Homeopathie en homeopathische geneesmiddelen

Hoe werken homeopathische geneesmiddelen?

Homeopathische geneesmiddelen worden voor een groot gedeelte in het dierenlichaam opgenomen via het schone mondslijmvlies. Daarom is het beter om ze niet tegelijk met het eten te geven. Het beste is om het middel minstens een half uur voor of na het eten te geven, bijvoorbeeld op een klein stukje brood of met wat water. De druppels smaken naar alcohol en omdat dieren dat vies vinden, kunt u ze niet puur geven. Tabletjes of korrels kunt u eventueel wel direct geven. Probeer de tabletjes zo min mogelijk aan te raken en doe dat in ieder geval met schone handen. De dosering van de middelen staat op de bijsluiter, of de dierenarts vertelt u deze. U kunt homeopathische middelen voor dierenhet best koel en donker bewaren.

Werkzaamheid

Een dier kan op verschillende manieren op de behandeling met homeopathische geneesmiddelen reageren:

  • Uw dier knapt direct op. U kunt stoppen met het toedienen van het homeopathisch geneesmiddel als de klachten geheel zijn verdwenen
  • Uw dier wordt zieker en de klachten verergeren. U moet stoppen met het middel en contact opnemen met een (homeopathische) dierenarts. Het kan zijn dat uw dier erg gevoelig reageert op het geneesmiddel; de dosering moet dan worden aangepast door de arts
  • De toestand uw dier verandert niet. Dit kan zijn omdat het geneesmiddel niet het juiste is, of omdat een homeopathische behandeling van uw dier onvoldoende is.

Aandachtspunten

Als uw dier drachtig is, kunt U de meeste homeopathische middelen toch gebruiken. Er staat er een waarschuwing in de bijsluiter als u het middel niet bij dracht mag toedienen. Indien uw dier allopathische geneesmiddelen (geneesmiddelen uit de reguliere diergeneeskunde) krijgt en u wilt uw dier ook homeopathische geneesmiddelen geven, dan mag u nooit zomaar stoppen met de oude medicijnen. Overleg altijd met uw dierenarts. Wanneer dezelfde klachten regelmatig terugkomen bij uw hond kunt u ook beter contact opnemen met een dierenarts.

Reguliere diergeneeskunde (allopathie)

Allopathie is de term die gebruikt wordt om de reguliere geneeskunde aan te duiden, zoals studenten die nu op de universiteit leren. De (dieren)arts geeft een middel dat de klacht van de zieke tegengaat of onderdrukt. Bij koorts geeft hij bijvoorbeeld een koortsremmend middel. De voordelen van allopathische geneesmiddelen zijn dat het middel meestal snel begint te werken en snel resultaat geeft. Voorbeelden daarvan zijn: pijnstillers zoals Rimadyl (uitsluitend verkrijgbaar op recept bij uw dierenarts), antibiotica of een operatie.

Nadelen allopathische geneesmiddelen

Er zitten echter ook keerzijden aan deze homeopathische middelen: de ziekteverschijnselen bij het dier worden vaak onderdrukt waardoor het ziekteproces als het ware wordt verhuld. Wanneer er dan gestopt wordt met de geneesmiddelen kunnen de ziekteverschijnselen terugkeren. Ook komt het wel voor dat een verschijnsel onderdrukt wordt, maar dat er dan een ander ziekteverschijnsel ontstaat. Het dier krijgt bijvoorbeeld eerst eczeem en na behandeling van het eczeem ontstaan astmatische klachten. Dat komt omdat de eczeem wel weg is, maar de veroorzaker van de ziekte nog steeds in het lichaam aanwezig is. Die zoekt dan een andere uitweg uit het lichaam. Een ander nadeel van allopathische geneesmiddelen is dat sommige ervan ernstige bijwerkingen hebben.

Homeopathie

De homeopathie gaat ervan uit dat alle symptomen van een ziek dier samenhang hebben. Lichaam en geest horen bij elkaar en worden samen behandeld. De homeopaat kijkt bijvoorbeeld bij een leveraandoening niet alleen naar de lever, maar ook naar andere klachten of eigenschappen van het dier en houdt hiermee rekening tijdens de behandeling. Het gehele dier staat centraal in plaats van alleen het zieke deel.

Zelfherstellend vermogen

Een zeer belangrijke term in de homeopathie is het begrip 'levenskracht'. Met levenskracht wordt bedoeld: het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Denk aan het vermogen van het lichaam om bijvoorbeeld een wondje zelf weer te genezen. Deze levenskracht houdt het gezonde dier in evenwicht. Bij zieke dieren zijn het evenwicht en de levenskracht verstoord. De ziekteverschijnselen zijn een uiting van de verstoorde levenskracht. Doel van de homeopathie is deze levenskracht te stimuleren zodat het lichaam wordt aangezet tot zelfgenezing.

Homeopathie vs. allopathie

Het grootste verschil tussen allopathie en homeopathie is dat bij allopathie (de reguliere diergeneeskunde) vooral naar de ziekte van het dier wordt gekeken. Het orgaan (bijvoorbeeld de lever) of de cellen (bijvoorbeeld bij tumoren) die ziek zijn, staan centraal. Naar andere delen of eigenschappen van het zieke dier kijkt de arts niet. Voor de diagnose zoekt de dierenarts naar een afwijking in het lichaam die hij kan vaststellen. Door bijvoorbeeld bloedonderzoek te doen ontdekt de arts een zieke lever, die hij dan verder behandelt. De medicijnen zijn dan alleen bedoeld voor het bestrijden van de ziekte aan de lever, niet voor het gezond maken van de gehele hond.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten