> Diarree bij hond en kat

Diarree bij hond en kat

Diarree bij hond en kat

Diarree is een aandoening waar de meeste huisdierenbezitters mee te maken krijgen. Wist je echter dat er verschillende soorten diarree bestaan en dat al deze vormen een andere aanpak hebben? In dit blogartikel lees je alles over de verschillende vormen, oorzaken en behandelingen van diarree bij je hond of kat.

Diarree

Als er een probleem is met de opname van voedingsstoffen in de dunne darm of van water in de dikke darm, leidt dit tot diarree. Er zijn daarom twee soorten diarree: dikke darm diarree en dunne darm diarree. Indien je huisdier naast diarree ook algemeen ziek lijkt (koorts, sloom, niet willen eten) of braakt dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Dit geldt ook wanneer je een jong of oud dier hebt, of wanneer het langer dan 3 dagen aanhoudt en natuurlijk wanneer je het niet vertrouwt of het idee heeft dat je dier aan het uitdrogen is.

Wat is nu het verschil tussen dikke darm diarree en dunne darm diarree?

Dikke darm diarree

Bij dikke darm diarree is de frequentie van poepen sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden slappe ontlasting geproduceerd, soms met slijm en/of bloed. Tijdens het uitlaten gaat een hond vaak meerdere keren zitten om te poepen of je huisdier blijft dit proberen omdat er door de zwelling een gevoel van aandrang aanwezig blijft. Wanneer je hond blijft persen is het verstandig om naar je dierenarts te gaan, omdat dit erg vervelend is voor je hond en tot ergere problemen kan leiden.

Dunne darm diarree

Bij dunne darm diarree worden vaak de volgende verschijnselen waargenomen: veel borrelen in de buik, veel winden laten, dunne “spuitpoep”, wel vaker uit moeten maar niet extreem. Tijdens het uitlaten wel in 1 keer uitpoepen, maar dan veel meer dan normaal. Oorzaken van dunne darm diarree zijn vaak infecties door darmparasieten (bijvoorbeeld Giardia), bacteriën en virussen. Irritatie van de darm door opgenomen stoffen is ook een mogelijkheid, te denken valt aan verandering van voer, verkeerde voeding (voor je huisdier) of iets van de straat.

Wormen

Wanneer je wormen niet kunt uitsluiten is het nodig om je hond en kat te ontwormen of regelmatig ontlastingsonderzoek uit te laten voeren. Het advies is om gemiddeld 4x per jaar (preventief) te ontwormen of een aangepast schema op basis van het ontlastingsonderzoek te maken. (Jonge) dieren hebben vaak last van spoel- of lintwormen en daar werken al onze ontwormmiddelen prima tegen. Het is belangrijk om te doseren naar gewicht van je dier (weet je niet wat het gewicht is, dan altijd even wegen). Het is van het gekozen middel afhankelijk of je éénmalig of meerdere dagen achter elkaar het middel moet toedienen.

Giardia

Tegenwoordig zien we (bij katten en honden) steeds vaker problemen door Giardia. Dit kan volgens een speciaal behandelingsschema met Panacur of metronidazol bestreden worden. Daarbij is hygiëne het sleutelwoord. De omgeving en het dier zelf kunnen makkelijk de oöcysten (eitjes) van de Giardia bevatten, waardoor herinfectie makkelijk kan optreden. Mede daarom is het verstandig om alle huisdieren gelijktijdig te behandelen. Het dier zelf kan gewassen worden met een milde shampoo (bijvoorbeeld Vetplus Coatex Aloe en Havermout). De omgeving dient met een ammonium-oplossing te worden gereinigd en de ligkussens en dekens kunnen vaak in de wasmachine. Daarnaast kan de omgeving met behulp van Dettol worden ontsmet.

Virussen

Virussen zijn ook vaak de oorzaak van diarree. De meeste dieren worden gevaccineerd tegen de meest voorkomende virussen (parvo, hondenziekte). Helaas kan er niet tegen alle virussen gevaccineerd worden, zodat virussen toch vaak de oorzaak van diarree blijven. Tegen virussen zelf kan er weinig gedaan worden en men kan daarom alleen de 'klacht' diarree bestrijden met een ondersteunende behandeling.

Bacteriën

Bacteriën in de darm kunnen diarree veroorzaken, omdat ze niet thuishoren in de darm of omdat het gezonde evenwicht van de natuurlijke darmflora verstoord is geraakt. Dan kunnen de normaal aanwezige bacteriën in aantal toenemen (of afnemen) wat ook tot diarree kan leiden. Soms is er dan antibiotica nodig en soms is het voldoende om het evenwicht te herstellen met behulp van supplementen zoals Bene Bac en Canikur pro. Je kunt ook denken aan middelen zoals Finidiar of AA Diarstop om de diarree te remmen.

Bekijk ons hele assortiment met ondersteunende producten bij maagdarmklachten voor hond en kat.

Wat je zelf kunt doen bij acute diarree bij je hond of kat

Je kunt je huisdier een supplement geven waardoor de ontlasting wat dikker gemaakt wordt of de schadelijke stoffen weggevangen worden. Tevens zullen de meeste supplementen ook zorgen voor wat extra vitaminen en mineralen aangezien je huisdier voedingsstoffen minder goed opneemt door de verstoorde darmfunctie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Enteromicro Complex, Protexin Pro-Kolin Advanced of Iso-gel.

Daarnaast is het belangrijk dat je dier voldoende blijft drinken omdat het vochtverlies via de ontlasting meer is dan normaal.

Moet je een hond of kat met diarree eten geven?

Veel mensen stoppen acuut met het geven van voeding gedurende 24 uur, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Je dier heeft juist voedingsstoffen nodig omdat er meer verlies is via de darm. Daarom is het raadzaam om meerdere keren per dag minder te geven van dezelfde voeding of over te stappen op een licht verteerbare voeding zoals Royal Canin Gastro Intestinal, Specific Digestive, Virbac HPM Gastro Digestive of Sanimed Intestinal.

Met bovenstaande maatregelen moet je met enkele dagen duidelijk verbetering zien. Wanneer de diarree aanhoudt, je dier stopt met eten of andere ziekteverschijnselen laat zien, ga dan naar je dierenarts en laat je huisdier goed onderzoeken.

Deel dit artikel