> Chronische nierinsufficiëntie bij hond en kat

Chronische nierinsufficiëntie bij hond en kat

Chronische nierinsufficiëntie bij hond en kat

Chronische nierinsufficiëntie (= verminderde nierfunctie) komt vooral voor bij oudere katten en minder vaak bij honden. De exacte oorzaak van de verslechterende nierwerking is meestal niet vast te stellen. Dit proces is echter, op het moment dat de eerste klachten zich aandienen, vaak al lange tijd gaande. Pas wanneer 70% van de nierfunctie verloren is, ontstaan klachten. In de nieuwsbrief van deze week leest u meer over de symptomen en de behandeling van nierziekten bij hond en kat.

Symptomen

Veel drinken is het eerste en meest duidelijke symptoom (dagelijks meer dan 800 ml voor een gemiddelde kat; meer dan 10% van het lichaamsgewicht van de hond per dag) en veel plassen. In een later stadium neemt de algemene conditie van het dier af en worden dieren suf, gaan slecht eten, geven regelmatig over en vermageren. Door beschadiging van slijmvliezen hebben nierpatiënten meer kans op tandvleesontstekingen, blaasontsteking en zijn ze vaker aan de diarree. Het ontstaan van deze symptomen kan maanden in beslag nemen, maar kan ook binnen een dag gebeuren.

Oorzaak

De oorzaak van een slechte nierfunctie is helaas lang niet eenvoudig te achterhalen. Het onderzoek dat nodig is voor de diagnose, is soms ingrijpend voor het dier. Urine onderzoek, bloedonderzoek en een echografie van de nieren, worden vaak als eerste uitgevoerd, maar het kan ook nodig zijn om een patiënt door te sturen voor een nierbiopt. Hierbij wordt wat weefsel uit de nier gehaald voor microscopisch onderzoek.

Behandeling

Doordat nierpatiënten meer vocht uitplassen dan dat ze opnemen, drogen ze uit. Afvalstoffen hopen zich op in het bloed. Afhankelijk van de ernst van de uitdroging, zal uw dierenarts al dan niet kiezen voor vochttoediening via een infuus en aanvullende medicatie.

Dieet

Een nierdieet is onmisbaar in de behandeling. Het is zodanig samengesteld, dat het de aanvoer van allerlei potentiële gifstoffen vermindert, zodat de resterende nierfunctie voldoende is om het dier in conditie te houden. Tevens corrigeert het dieet de veranderde zoutsamenstelling en de zuurgraad van het bloed. Omdat de nieren zich vaak niet meer herstellen, moet een dieet levenslang worden gegeven. Nierdieten zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende smaken, van verschillende merken en in de vorm van zowel brokjes als natvoer. Daardoor kunt u volop variëren in de maaltijd van uw dier.

Deel dit artikel