Vuurwerkangst

Wil jij ook zo'n handig Vuurwerkangst Mini-magazine om te weten hoe jij jouw huisdier voor kan bereiden op de jaarwisseling? Download het Mini-magazine dan nu snel!

Angst voor vuurwerk

Angst voor vuurwerk is een jaarlijks terugkerend probleem dat bij veel honden in meer of mindere mate voorkomt. Met name rond de jaarwisseling kunnen de vele harde knallen bij honden voor veel stress zorgen. In tegenstelling tot mensen zien honden dit lawaai als een bedreigende situatie. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld gaan janken, blaffen of wegvluchten. Bovendien bestaat het risico dat honden ook in andere situaties angstgedrag gaan vertonen, zoals bijvoorbeeld onweer of storm.

Maatregelen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om honden beter met angst voor vuurwerk om te leren laten gaan. Het is belangrijk om hier op een zo jong mogelijke leeftijd mee te beginnen, het liefst wanneer de hond nog een pup is. Zo kan de hond vroeg aan de harde geluiden wennen en kan worden voorkomen dat de angst op een latere leeftijd moet worden afgeleerd. Een voorname rol hierin speelt het gedrag van het baasje. Wanneer je zelf angstig gedrag vertoond, dan versterkt dit het gevoel van de hond. Blijf gewoon rustig en laat zien dat er niets is om bang voor te zijn. Het is verstandig de training te beginnen met zachte geluiden terwijl je met de hond speelt/traint. Het geluidsniveau kan langzaam opgedreven worden indien dit goed gaat. De stelling dat angstige honden genegeerd moeten worden, blijkt onjuist en versterkt de onzekerheid. Honden mogen (moeten) absoluut wel gesteund worden, zonder ze te betuttelen.

Veilige plek in huis

Het is daarnaast belangrijk om voor de hond een veilige plek in huis te creëren. Het liefst een ruimte met weinig ramen, dichte gordijnen en zo min mogelijk geluid. Door de lichten en radio of televisie aan te laten staan, worden de invloeden van buitenaf verder verminderd. De hond kan ondertussen worden afgeleid, bijvoorbeeld door middel van een speeltje of een lekkere kluif. Ook een comfortabele mand of een zacht en warm kussen kan bij de hond voor verdere ontspanning zorgen. Houd de hond tijdens het uitlaten aangelijnd, zodat het dier niet kan vluchten wanneer het schrikt. Maak een korte wandeling aan de begin van de avond, wanneer het nog wat rustiger is op straat. Steek verder zelf geen vuurwerk dichtbij huis af, waarvan de hond zou kunnen schrikken.

Vuurwerktraining

Wanneer een hond al angst voor vuurwerk of harde knallen heeft ontwikkeld, kan hij terecht bij een hondenschool of gedragstherapeut waar vuurwerktrainingen worden gegeven. Ook pups kunnen hier op jonge leeftijd terecht. Hier leert de hond dat hij niet bang voor vuurwerk hoeft te zijn. Ook krijg je zelf nuttige tips hoe je in deze situaties zelf het beste kunt reageren. Er zijn vuurwerk CD's voor honden verkrijgbaar, waarmee de hond aan de geluiden kan wennen. Dit kan door het volume langzaam steeds verder op te schroeven.

Rustgevende middelen

Er zijn verschillende middelen die voor de hond rustgevend kunnen werken. Zo zijn er middelen van Adaptil beschikbaar, Vetplus Calmex, Zylkene, Primeval Stressless, Telizen, Thundershirts et cetera. Ook is er een speciaal voer verkrijgbaar, waarvan is aangetoond dat het bij honden stressverlagend werkt. Deze voeding dient ongeveer 3 weken voor de jaarwisseling gegeven te worden. Na de jaarwisseling kan dit weer rustig worden afgebouwd. Vraag in het geval van sterke angst bij de hond om advies bij jouw of onze dierenarts.

Toon filters