> Teken bij honden en katten

Teken bij honden en katten

Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. De Tekenwijzer van Medpets vertelt alles wat jij moet doen in het geval van een tekenbeet!

Teken zijn spinachtige beestjes die zich aan je hond of kat kunnen hechten voor een bloedmaaltijd. Dit is helaas niet altijd zonder gevolgen. Hoe kun je teken herkennen bij je dier, wat zijn de risico’s en wat moet je doen om ze te verwijderen en te voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

Hoe kan ik teken herkennen bij mijn hond of kat?

Een teek is erg klein, slechts 1-3 mm groot. Je kunt ze daarom gemakkelijk over het hoofd zien. Zeker als je hond of kat een dikke, lange vacht heeft. Een teek hecht zich met de kop vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los lopen over de vacht op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van je hond of kat, dus op de kop, in de oren of in de liezen en oksels.

Hoe kan mijn hond of kat zich besmetten met teken?

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen en struiken. Ze stappen van daaruit over op passerende honden en katten. Teken zijn er het hele jaar door. Ze zijn vooral actief vanaf een buitentemperatuur warmer dan 7 °C.

Via de website Tekenradar.nl kun je zien waar en wanneer teken actief zijn.

Kunnen honden en katten ziek worden van een tekenbeet?

Honden en katten, maar ook mensen en andere huisdieren, kunnen ziek worden van een tekenbeet. De teek kan een ontsteking geven op de plek waar hij zich vasthecht. Dit kan jeuk en irritatie geven.

Daarnaast kunnen teken ziektes overbrengen op je hond en kat. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken in Nederland is besmet met de Lyme bacterie! Honden en katten die besmet zijn met Lyme, kunnen net als mensen vage klachten krijgen. Symptomen die kunnen passen bij een infectie met de ziekte van Lyme zijn:

  • Gewrichtspijn
  • Neurologische verschijnselen
  • Koorts
  • Slechte eetlust
  • Nierproblemen
  • Huidveranderingen

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook andere ziektes overbrengen, zoals Anaplasmose (in Nederland en het buitenland), Ehrlichiose (teken in het buitenland) en Babesiose (teken in het buitenland). Noteer altijd in je agenda wanneer je hond of kat een teek heeft gehad. Wordt je huisdier ziek in de periode na een tekenbeet, meldt dan altijd aan je dierenarts dat ze een teek heeft gehad of dat ze in het buitenland is geweest.

Wat kan ik doen om mijn hond of kat tegen teken te beschermen?

Je kunt verschillende dingen doen om je hond of kat tegen teken te beschermen:

  • Tekenwerende en tekendodende producten
  • Controleer je hond en kat dagelijks op teken. Honden zeker na elke wandeling en katten als ze buiten zijn geweest. Check vooral de dunbehaarde delen als oksels, liezen, kop en oren.
  • Geen enkel product beschermt 100%. Verwijder gevonden teken zo snel mogelijk bij je hond en kat, liefst binnen 24 uur in verband met het overbrengen van ziekteverwekkers. Gebruik altijd een tekentang of tekenkaart om een teek te verwijderen.

Let op: Gebruik geen alcohol, hitte of zeep voordat je een teek verwijderd! De teek kan dan juist zijn maaginhoud uitspugen en sneller ziektes overbrengen op je hond of kat!

Wil je meer weten over teken bij je huisdier? Onze dierenarts helpt je graag. Stuur een email naar dierenarts@medpets.nl of bel de klantenservice.

Deel dit artikel