> Teken bij honden

Teken bij honden

Teken bij honden

Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. De Vlooien - en Tekenwijzer van Medpets helpt met handige tips en je kunt er op bijhouden wanneer je voor het laatst een middel tegen vlooien en teken hebt gegeven.

Teken zijn spinachtige beestjes die zich tijdelijk met bloed voeden en daardoor periodes kunnen doorbrengen op je hond. Ze hechten zich vast in de huid en dit is helaas niet altijd zonder gevolgen. Hoe kun je teken herkennen bij je dier, wat zijn de risico’s en wat moet je doen om ze te verwijderen en te voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

Hoe ziet een teek eruit bij een hond?

Een teek is erg klein, slechts 1-3 mm groot. Je kunt ze daarom gemakkelijk over het hoofd zien. Zeker als je hond een dikke, lange vacht heeft en als de teek niet volgezogen is. De teek is dan plat en kan variëren in grootte van speldenknop tot enkele millimeters. Een teek hecht zich met de monddelen vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes. Soms kunnen de teken nog los over de vacht lopen op zoek naar een geschikte plek om zich vast te hechten. Ze hechten zich met name vast op de dun behaarde delen van je hond, dus op oren, nek, huidplooien, liezen en oksels.

Hoe kan mijn hond zich besmetten met teken?

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Hierin maken ze geen onderscheid in hoog of laag gras, zoals altijd eerst werd gedacht. Een tekenbesmetting komt vaker voor bij de hond dan de kat en is seizoensgebonden. De Schapenteken zijn voornamelijk actief in de maanden maart tot december en de Dermacentor teek vertoont pieken in september-november en in maart-april.

Via de website Tekenradar.nl kun je zien waar en wanneer teken actief zijn.

Teken in de tuin

Nu je weet dat teken ook in laag gras zitten, is het zeer verstandig om jouw viervoeter ook op teken te controleren als hij of zij in de tuin is geweest. Het maakt niet uit of je veel of weinig groen in de tuin hebt. Teken vinden altijd wel een lekker plekje. Dat plekje is natuurlijk het liefst zo dichtbij mogelijk bij jouw trouwe kameraad. Dus ook als je lekker samen in de tuin hebt vertoefd is controle van groot belang!

Kunnen honden ziek worden van een tekenbeet?

Honden, maar ook mensen en andere huisdieren, kunnen ziek worden van een tekenbeet. De teek kan een ontsteking geven op de plek waar hij zich vasthecht. Dit kan jeuk en irritatie geven.

Daarnaast kunnen teken ziektes overbrengen op je hond. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken in Nederland is besmet met de Lyme bacterie! Honden die besmet zijn met Lyme, kunnen net als mensen vage klachten krijgen. Symptomen die kunnen passen bij een infectie met de ziekte van Lyme zijn:

 • Gewrichtspijn
 • Neurologische verschijnselen
 • Koorts
 • Slechte eetlust
 • Nierproblemen
 • Huidveranderingen

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook andere ziektes overbrengen, zoals Anaplasmose (in Nederland en het buitenland), Ehrlichiose (teken in het buitenland) en Babesiose (teken in het buitenland). Het overbrengen van een bacterie, virus of parasiet gebeurt meestal niet eerder dan 24 tot 48 uur na aanhechting, waardoor het belangrijk is om een teek altijd zo snel mogelijk te verwijderen. Noteer altijd in je agenda wanneer je hond een teek heeft gehad. Wordt je huisdier ziek in de periode na een tekenbeet, meld dan altijd aan je dierenarts dat ze een teek heeft gehad of dat ze in het buitenland is geweest.

Wat kan ik doen om mijn hond tegen teken te beschermen?

Je kunt verschillende dingen doen om je hond tegen teken te beschermen:

 • De meest effectieve manier om je hond te beschermen is met Tekenwerende en tekendodende producten. Je kunt kiezen voor een spot-on, zoals de Advantix, de Frontline Combo Spot On of de Vectra 3D. Deze producten werken zowel tegen vlooien als teken. Naast een spot-on zijn er ook banden, zoals de Seresto Hond of de Scalibor Protectorband.
 • Controleer je hond dagelijks op teken. Honden zeker na elke wandeling, vooral als je hond in bosachtige omgevingen, hoog gras of heide is geweest. Check vooral de dun behaarde delen als oksels, liezen, kop en oren.
 • Geen enkel product beschermt 100%. Verwijder gevonden teken zo snel mogelijk bij je hond, liefst binnen 24 uur in verband met het overbrengen van ziekteverwekkers.
 • Er zijn naast middelen met insecticide stoffen ook producten met natuurlijke stoffen waaraan een tekenwerende werking wordt toegekend, zoals de STOP! Animal Bodyguard Aromatherapie.

Hoe verwijder je een teek bij een hond

 • Gebruik altijd een tekentang of tekenkaart om een teek volledig met monddelen en lijf te verwijderen. Je pakt de teek zo dicht mogelijk op de huid vast met de tekentang. Je verwijdert de teek door voorzichtig met een draaiende beweging aan de teek te trekken of recht omhoog tot deze los laat. Vervolgens wikkel je de teek in plakband en gooi je deze weg.
 • Knijp of prik nooit in een aangehechte teek en gebruik geen alcohol, hitte of zeep voordat je een teek verwijdert. De teek kan dan juist sneller ziektes overbrengen. Na het verwijderen van de teek kun je wel de huid ontsmetten met alcohol of jodium. Maak ook de tekentang schoon na gebruik.

Download ook ons Stappenplan: "hoe verwijder je een teek?" voor de stappen die je maakt om een teek te verwijderen. Handig voor onderweg of op vakantie!

Ook alles lezen over vlooien?

Ben je ook benieuwd naar alle tips en adviezen wat betreft vlooien? Lees dan nu het blogartikel Vlooien bij honden.

Wil je meer weten over teken bij je huisdier? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl of stuur ons een Whatsappbericht!

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel