Service
Winkelwagen
Menu

Shiba Inu

De Shiba Inu of Shiba is een oud Japans ras wat oorspronkelijk werd gebruikt als jachthond. De naam betekent letterlijk ‘kleine hond’. Shiba kan echter ook verwijzen naar het kreupelhout waar de vachtkleur erg op kan lijken.

Het is kort omschreven een intelligent, zelfverzekerd, onafhankelijk, sterk en koppig ras. Daarmee dus zeker niet geschikt voor alle hondenbaasjes.

Shiba Inu

Kenmerken

Afkomst: Japan
Andere rasnamen: Shiba of Shiba Inu
Lichaam: Een recht, sterk en gespierd lichaam met een diepe borst en een licht opgetrokken buik. Een gekrulde staart en rechte poten met zeker aan de achterhand goede bespiering. De kop is breed met een goed gedefinieerde stop en een lichte voorhoofdsgroef. De oren zijn relatief klein en driehoekig en staan rechtop, iets naar voren gericht.
Gewicht: Reuen 8-11 kg, Teven 7-9 kg.
Schofthoogte: Reuen +/- 39,5 cm, teven +/- 36,5 cm
Veel voorkomende symptomen: Heupdysplasie (HD), Knieband problemen (patella luxatie)

Kleur Shiba

De vacht bestaat uit een bovenvacht die hard en recht is en een zachte dichte ondervacht. Het haar op de staart is iets lang en staat uit.

De Shiba kan de volgende kleuren hebben, namelijk rood, black and tan, sesam (gelijke mix van zwarte, rode en witte haren in het geheel), zwart sesam (meer zwarte dan witte haren) en rood sesam (basiskleur van rode haren met een mix van zwarte haren).

Hierbij moeten de kleuren het ‘Urajiro’ bezitten. Dit staat voor witachtige vacht aan weerszijden van de snuit en de wangen, aan de onderkant van de kaak en de nek, op de borst en de buik, de onderkant van de staart en aan de binnenkant van de poten.

Aanpak op de training

Deze honden kun je het beste trainen met de methode van de passieve weerstand. Ze houden van aandacht en vrijheid en vervelen zich snel. Door je aandacht dus goed te doseren kun je deze honden africhten. Ongewenst gedrag kun je het beste negeren en gewenst gedrag belonen. Een rustige aanpak is vaak de beste. Fysieke kracht kan bij de Shiba averechts werken. Hou de training uitdagend, motiverend en gevarieerd.

Hondensporten

De Shiba is een hond geschikt voor behendigheidsoefeningen en kan ook goed springen. Daarbij hebben ze een goed ontwikkeld jachtinstinct, dus ook jachttraining behoort zeker tot de mogelijkheden.

Shiba’s zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Geen kleine kinderen hebben
  • Actief willen zijn met hun hond
  • Ervaring hebben met honden
  • In staat zijn een consequente, rustige opvoeding te geven met duidelijke regels
  • Beschikken over geduld en doorzettingsvermogen

Producten voor de Shiba Inu