> Artrose herkennen en ondersteunen

Artrose herkennen en ondersteunen

Artrose herkennen en ondersteunen

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening bij honden, katten en paarden en wordt gekenmerkt door slijtage van het gewricht die bewegingsproblemen als pijn kunnen veroorzaken. Het wordt door een bepaalde oorzaak in het gewricht op gang gebracht, daarna houdt het zichzelf in stand en wordt de slijtage steeds erger.

Hoe ziet een gewricht eruit?

Een gewricht bestaat uit twee (of meerdere) op of in elkaar passende botten. De uiteinden hiervan zijn met kraakbeen bekleed. Deze botten worden tegen elkaar gehouden door een gewrichtskapsel. Het kraakbeen is veerkrachtig en zorgt voor een mooi glad oppervlak van de botuiteinden en bescherming van het onderliggende bot. Door het gladde oppervlak kunnen de botten ten opzichte van elkaar gemakkelijk bewegen en de veerkracht zorgt voor het opvangen van schokken. De binnenkant van het gewrichtskapsel is bekleed met een vlies, het zogeheten synoviaal membraan. Hier wordt de synoviale vloeistof aangemaakt, die het gewricht smeert en voedingsstoffen voor het kraakbeen bevat.

Welke gewrichtsveranderingen treden op bij artrose?

Wanneer artrose ontstaat wordt het kraakbeen ruwer en dunner waardoor de botten niet meer soepel langs elkaar kunnen bewegen. De veerkracht, dus ook het vermogen om schokken op te vangen neemt hierdoor af. Doordat de veerkracht minder wordt moet het rondom liggende kapsel meer schokken opvangen en raakt beschadigd waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Het beschadigde kapsel gaat verdikken waardoor het stram en stijf wordt. Als gevolg van deze ontstekingsreactie wordt het gewrichtssmeer (synovia) dunner en bevat weinig tot geen bouwstoffen meer die nodig zijn voor opbouw en herstel van het kraakbeen.

Door de afname van kraakbeen wordt de druk op de gewrichtsvlakken niet meer goed verdeeld. Het bot breidt zijn draagvlak uit door te verdikken en te verbreden. Aan de uiteinden van de botten worden botuitgroeisels gevormd. Bot is in tegenstelling tot kraakbeen wel gevoelig en kan pijnprikkels veroorzaken wanneer het onder druk komt te staan.

Artrose bij de hond

In de beginfase heeft de hond moeite met opstaan uit zijn mand of is kreupel tijdens het lopen als gevolg van de pijn die artrose met zich meebrengt. Meestal hebben deze honden last van ‘startkreupelheid’. Dat wil zeggen erg stram of kreupel lopen aan het begin van een wandeling of wanneer hij de mand uit moet komen, maar naarmate hij wat langer in beweging is zal dit afnemen. In een gevorderde fase zal de hond naast een toegenomen pijngehalte ook last kunnen krijgen van spierzwakte. Doordat de gewrichten minder belast worden, neemt ook de spiermassa rondom deze gewrichten af en zal het dier spierzwakte kunnen gaan vertonen. Dit resulteert er gezamenlijk in dat de hond veel moeite heeft met opstaan en soms zelfs hulp nodig heeft, hij niet meer in de auto kan springen en op een gladde bodem hebben ze de neiging uit te glijden. Het lopen gaat steeds moeizamer. Naarmate de artrose vordert, zal de lust om naar buiten te gaan verminderen, stopt hij tijdens het wandelen of gaat hij liggen.

Oorzaken van artrose bij honden

Beschadigingen van het kraakbeen kunnen onder andere ontstaan door overbelasting van één of meerdere gewrichten, blessures of langdurig tekort aan essentiële (van de voeding afhankelijke) aminozuren. Daarnaast kunnen erfelijke factoren een rol spelen.

Preventie van Artrose

Er is aantal mogelijkheden om de kans op artrose te verkleinen.

  • Een goede voeding is belangrijk zodat de hond voldoende vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren binnenkrijgt. Het hondenvoer dat tegenwoordig verkrijgbaar is bevat over het algemeen voldoende van deze ingrediënten, maar soms zijn extra aanvullingen nodig om de hond in een goede conditie te houden.
  • Ga bij het uitzoeken van een pup van een groot ras bewust op zoek naar een nest dat voortkomt uit ouderdieren die getest zijn op veel voorkomende gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED). Wanneer beide ouders vrij zijn, dan is de kans minimaal dat uw pup ooit HD of ED krijgt.
  • Let op met het bewegingsregime van groeiende pups en oudere honden. Door jonge honden niet te veel en te heftig te laten bewegen, zorgt u ervoor dat de gewrichten en de botten zich goed kunnen ontwikkelen. Een hond in de groei kan zware piekbelasting zoals hard rennen en stoeien, achter een stok of een bal aan rennen, rennen naast de fiets, traplopen en de auto in en uit springen nog niet aan. Over het algemeen geldt de regel: de leeftijd van de pup in weken, is het aantal minuten dat per wandeling gelopen mag worden. Oudere honden hebben ook baat bij vaker korte wandelingen. Verderop bespreken we bewegingsregime.
  • Zorg ervoor dat het gewicht van uw dier optimaal is en geen overgewicht krijgt. Overgewicht kan onder andere bijdragen aan het ontstaan van artrose

Behandeling van Artrose bij de hond

Artrose kan niet genezen worden, maar door middel van een goede behandeling en ondersteuning van een orthopedisch hondenbed kan het proces wel vertraagd worden.

Gewichtsreductie

Gewichtsreductie in geval van overgewicht. Het lichaamsgewicht drukt zwaar op de gewrichten. Door de hond in optimale lichaamsconditie te brengen en te houden voorkomt u dat de gewrichten vroegtijdig slijten door overmatige belasting door te veel lichaamsgewicht.

Bewegingsregime aanpassen

Het is belangrijk een regelmatig bewegingspatroon aan te houden. Maak meerdere korte wandelingen per dag in plaats van één lange wandeling. Daarnaast is het verstandig zoveel mogelijk rechtlijnige bewegingen aan te houden, zoals bijvoorbeeld lopen naast de fiets. Zwemmen is ook een manier van bewegen waarbij de gewrichten minimaal belast worden. Piekbelasting en overbelasting moeten voorkomen worden. Een weekendje mee naar zee is bijvoorbeeld niet verstandig. Voor gewrichten met artrose zijn snelle wendingen en draaiingen funest. Dierfysiotherapeuten kunnen u helpen een bewegingsplan voor uw hond op te stellen.

Voeding

Er zijn speciale dieetvoedingen op de markt die ondersteunend werken voor de gewrichten. Vaak bevatten deze diëten Omega-3-vetzuren die ervoor zorgen dat er minder ontstekingsproducten in het gewricht worden aangemaakt. Daarnaast bevatten ze vaak chondroïtine en glucosamine of groenlipmossel die de gewrichten ondersteunen. Voorbeelden van dergelijke voedingen zijn Specific Joint Support, Royal Canin Mobility CP2+, Hill’s Canine J/D.

Voedingssupplementen

Daarnaast kunt u ook naast de reguliere voeding kiezen voor een voedingssupplement met deze ondersteunende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld Trovet Mobility, Sashas Blend, Arthruloxyl, Seraquin, Doils Joint.

Medicatie

Pijnstillers/ontstekingsremmers zoals niet steroïde ontstekingsremmers, steroïde ontstekingsremmers en soms opiaten. Uw eigen dierenarts kan u hierin adviseren.

Fysiotherapie

Regelmatige, gecontroleerde bewegingen zijn het beste. Een dierfysiotherapeut kan u helpen de training van de hond te optimaliseren. Sommige fysiotherapeuten bieden ook hydrotherapie aan.

Artrose bij de kat

Het herkennen van artrose bij katten is veel lastiger dan bij honden. Ze vertonen minder specifieke klachten dan honden, ze zullen namelijk niet snel kreupelheid laten zien. Symptomen die de kat laat zien zijn meer slapen, niet meer op de vensterbank of aanrecht springen, chagrijniger, minder vachtverzorging, minder spelen of bijvoorbeeld naast de bak plassen. Dit zijn symptomen die ook weleens worden aangezien voor ‘normale’ ouderdomsverschijnselen Aangenomen wordt dat 30-90% van de katten ouder dan 6 jaar oud artrose heeft.

Behandeling van artrose bij de kat

Artrose kan niet genezen worden, maar door middel van een goede behandeling en ondersteuning kan het proces wel vertraagd worden. De behandeling van katten is grotendeels gelijk aan die van honden.

Gewichtsreductie

Gewichtsreductie in geval van overgewicht geldt ook voor de kat.

Bewegingsregime aanpassen

Dit vormt bij katten meer uitdaging dan bij honden. Het bestaat voornamelijk uit het aanpassen van de leefomgeving. Katten willen van nature graag overal op klimmen en op de uitkijk kunnen staan. Biedt uw kat trapjes of opstapjes aan zodat ze toch op hoogte kunnen komen. Biedt de kat in plaats van een verticale, een horizontale krabgelegenheid aan. Probeer uw kat in beweging te houden door voerbakjes op verschillende plaatsen neer te zetten of de kat te stimuleren om te spelen. Aangezien ze zich vaak minder goed kunnen wassen, is het prettig als u (als de kat het toelaat) haar helpt door middel van borstelen.

Voeding

Ook voor katten zijn er speciale voedingen op de markt, zoals Specific Joint Support, Royal Canin Mobility, Hill’s J/D.

Voedingssupplementen

Ook voor de kat bieden wij een aantal voedingssupplementen, Trovet Mobility, Sashas Blend, Seraquin, Synopet.

Medicatie

Pijnstillers/ontstekingsremmers zoals niet steroïde ontstekingsremmers, steroïde ontstekingsremmers en soms opiaten. Uw eigen dierenarts kan u hierin adviseren.

Fysiotherapie

Regelmatige, gecontroleerde bewegingen zijn het beste. Een dierfysiotherapeut kan u helpen de training van de kat te optimaliseren.

Artrose bij het paard

Artrose bij het paard wordt vooral gezien in de hals, de benen of het kaakgewricht. Symptomen die gezien kunnen worden zijn moeite met eten, niet willen buigen van de hals, kreupelheid, onregelmatig lopen. Oorzaken van artrose kunnen onder andere overbelasting, afwijkende beenstand, gewrichtsinfectie of ouderdom zijn. Uw dierenarts kan artrose vaststellen door middel van röntgenfoto’s.

Behandeling van artrose bij het paard

Artrose kan niet genezen worden, maar door middel van een goede behandeling en ondersteuning kan het proces wel vertraagd worden.

Gewichtsreductie

Gewichtsreductie in geval van overgewicht geldt ook voor het paard.

Bewegingsregime aanpassen

Het is belangrijk een regelmatig bewegingspatroon aan te houden. Het paard moet in beweging blijven, maar mag tegelijkertijd niet te veel belast worden. Houdt uw paard dagelijks in beweging en zorg voor een juiste warming up en cooling down. Vermijdt piekbelastingen zoals veel springen, crosswedstrijden etc. Overleg met uw dierenarts over een juist bewegingsregime.

Voedingssupplementen

Ook voor het paard bieden wij een aantal voedingssupplementen, Primeval Gelatinaat, Puur glucosamine extra, Synopet Equisin, Suppleeze Equine.

Medicatie

Pijnstillers/ontstekingsremmers zoals niet steroïde ontstekingsremmers, steroïde ontstekingsremmers en soms opiaten. Uw eigen dierenarts kan u hierin adviseren.

Fysiotherapie

Regelmatige, gecontroleerde bewegingen zijn het beste. Een dierfysiotherapeut kan u helpen de training van uw paard te optimaliseren.

Deel dit artikel