Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond is een zeer elegante hond. Het ras is hooghartig en eigenzinnig. Deze langharige, supersnelle middelgrote hond is overtuigd van zijn eigen kwaliteiten. De Afghaanse Windhond is kalm, arrogant en erg aan de baas gehecht. Zijn lange vacht vraagt regelmatig onderhoud.

Rasbeschrijving Afghaanse Windhond

Ras afkomst: Afghanistan

Andere rasnamen: Tazi, Afghaan, Balkh Windhond, Barukzy, Baluchi, Kaboul Windhond, Afghaanse Windhond

Kleur

De Afghaanse Windhond heeft een erg lange vacht, die fijn van structuur is. Op het gezicht is het haar kort. Alle kleuren zijn toegestaan maar de meest voorkomende kleuren zijn rood tot alle tinten beige, vaak met een donker masker. Voor het verzorgen van de vacht moet je 2 dagen per week een vol uur of meer uittrekken. De beste manier is om de vacht plukje voor plusje tot op de huid uit te kammen, zodat er geen klitten blijven zitten, maar wees voorzichtig zodat de haren niet afbreken. Houd de gehoorgang goed schoon. Deze Afghaan moet eens in de twee maanden in bad. Gebruik hierbij een goede hondenshampoo die de huid niet uitdroogt. Begin niet aan een Afghaan als u geen tijd of zin hebt de vacht nauwgezet te verzorgen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Lange, stevige hals. Diepe borst. Goed uitkomende ribben. Platte, gespierde rug, iets schuin aflopend naar de heup. Uitgesproken, tamelijk ver uit elkaar staande heupbeenderen.

Gemiddeld gewicht

Het gemiddelde gewicht van de hond ligt tussen de 23-28 kg.

Schofthoogte

Reuen: 68 cm tot 74 cm en teven: 63-69 cm.

Aanpak op de training

Afghaanse Windhonden zijn geen honden voor onervaren mensen. Door hun onafhankelijk karakter zijn Afghaanse Windhonden moeilijk op te voeden en zullen ze nooit perfect luisteren. Afghanen reageren averechts wanneer u probeert met slaan en schreeuwen hun respect af te dwingen. Als u de hond met een strakke, maar zachte hand leidt, kunt u de Afghaan best het een en ander bij brengen.

Veel voorkomende symptomen

  • Heupdysplasie (HD)
  • Erfelijke oogaandoeningen

Hondensporten

Er zijn verschillende soorten sporten voor Afghanen; Windhondrennen, coursings of jachttrainingen.

Afghaanse Windhonden zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Grote hond zoeken
  • Veel tijd hebben om de hond goed te verzorgen. Met name vachtverzorging.
  • Hond heeft veel beweging nodig ook naar mate hij ouder wordt.
  • De hond is niet volgzaam dus u moet erg consequent zijn tegen de hond.
  • Actief lange wandelingen willen maken
  • Eventueel gebruik voor shows

Producten voor Afghaanse Windenhonden