> Zalmolie of visolie voor je hond en kat

Zalmolie of visolie voor je hond en kat

Zalmolie of visolie voor je hond en kat

Zalmolie en visolie wordt vaak in één adem genoemd met de gezondheid van onze huisdieren. Ook vanuit de humane geneeskunde weten we dat vette vis gezond is. Wat maakt nu dat zalmolie of visolie bijdraagt aan een gezond lichaam?

Zalmolie bevat meervoudig onverzadigde vetzuren

Zalmolie is gezond omdat het meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. De vetzuren die hier met name worden bedoeld zijn de omega-3 en omega-6 vetzuren. Ook voor onze huisdieren dragen deze vetzuren bij aan de gezondheid.

Wat zijn nu omega-3 en omega-6 vetzuren?

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn dus meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega-3-vetzuur. EPA en DHA staan bekend als visvetzuren.

ALA is een essentieel vetzuur, omdat het lichaam deze niet zelf kan maken. Je huisdier moet dit vetzuur dus via de voeding binnenkrijgen. Je hond of kat kan wel EPA en DHA zelf maken uit ALA. Dit levert echter maar een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Het is efficiënter om deze visvetzuren via de voeding of een supplement (bijvoorbeeld dus zalmolie) binnen te krijgen.

Omega-6 vetzuren

Ook omega-6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega-6 vetzuur is linolzuur. Dit zit in plantaardige oliën. Het lichaam kan dit niet zelf maken en daarmee is het een essentieel vetzuur. Andere omega-6 vetzuren zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). AA kan het lichaam zelf maken uit linolzuur. AA zit ook in eieren, gevogelte, orgaanvlees en dus vis.

Wat zijn nu de gezondheidseffecten van omega-3 en omega-6 vetzuren?

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem. Vooral de ontstekingsreacties in de huid, nieren en gewrichten worden geremd. In de gewrichten zien we dat EPA de ontstekingsreacties remt die opspelen bij osteoartritis en ook het enzym remt dat verantwoordelijk is voor de afbraak van het gewrichtskraakbeen. EPA heeft ook een ondersteunende werking op hart- en bloedvaten en remt de afname van de nierfunctie bij katten met chronisch nierfalen. Daarnaast kunnen omega-3 vetzuren ondersteunen bij dieren met huid- en vachtproblemen en allergieën. Ook is bekend dat deze vetzuren (en dan met name DHA) een positief effect hebben op zenuwcellen en dus bijdragen aan de gezondheid van het zenuwstelsel, waaronder de hersenen.

Omega-6 vetzuren

Omega-6 vetzuren hebben ook een positief effect op de gezondheid. Het remt de aanmaak van cholesterol en het versterkt het afweersysteem.

Hoeveel vetzuren heeft een huisdier nodig?

Er is bewezen dat vooral de hoeveelheid omega-3 vetzuren belangrijker is voor het ondersteunen van de gezondheid. Te veel aan omega-6 vetzuren kan zelfs negatieve gevolgen hebben, omdat het ontstekingen kan bevorderen. Een te lage dosis omega-3 vetzuren heeft weer geen therapeutisch effect. De ideale dosis omega-3 vetzuren voor de hond ligt rond de 40 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Naast de hoeveelheid is de samenstelling van de omega-3 vetzuren belangrijk. EPA heeft effect op alle organen, DHA met name op hersenen en zenuwen. Hier kun je dus een product op selecteren.

Verhouding tussen omega-6 vetzuren en omega-3 vetzuren

Wat bijna nog belangrijker is voor de gezondheid van je huisdier dan de hoeveelheid vetzuren, is de verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze moet in balans zijn. Omega-6 vetzuren zijn in het algemeen rijkelijk aanwezig in de voeding. De verhouding van omega-6-vetzuren : omega-3-vetzuren ligt al snel rond 50:1.

De meest optimale verhouding omega-6 vetzuren: omega-3 vetzuren is echter maximaal 4:1. Als relatief te veel omega-6 vetzuren via de voeding worden aangeboden heeft dit tot gevolg dat omega-3 vetzuren in minder mate worden omgezet in EPA en DHA, waardoor de directe behoefte aan deze 2 vetzuren groeit. Suppletie van de omega-3 vetzuren EPA en DHA in de vorm van bijvoorbeeld visolie of zalmolie is in dit geval dus erg belangrijk!

Wat moet ik nu kiezen voor mijn dier?

Wil je zeker weten of je een goed product kiest voor je huisdier, let dan op de volgende punten:

  • Op het etiket moet de hoeveelheid omega-3/EPA/DHA in mg worden beschreven of te herleiden zijn
  • Let op een lage calorische waarde
  • De vetzuren moeten in een dichte, afgeplakte of donkere fles zijn verpakt, in verband met het risico op oxidatie van de vetten.

Toevoegen van vitamine E

Het toevoegen van vitamine E aan een product met visvetzuren helpt om de olie te beschermen tegen verval. Daarnaast heeft ook vitamine E een gunstig effect op allergieën en immuunziekten. Als op het product dus staat vermeld dat er ook vitamine E aan is toegevoegd heeft dit dus een gunstig effect op de (werking) van de visolie.

Bekijk ook eens ons assortiment met omega-3 vetzuren.

Deel dit artikel