Siberische Kat

Siberische Kat

De Siberische Kat is een groot, massief en zwaar kattenras. Hij is rustig van karakter, maar daarentegen is hij wel actief. Om die reden heeft de Siberische Kat voldoende bewegingsruimte nodig. Deze vriendelijke reus is erg sociaal. Hij kan prima overweg met mensen, soortgenoten en zelfs honden. De vacht vraagt om een regelmatige verzorging, zeker wanneer hij niet buitenshuis komt.

Rasbeschrijving Siberische Kat

Ras afkomst: Rusland

Karakter

Siberische Katten hebben een rustige uitstraling. Desondanks zijn rustige karakter, is deze kat levenslustig en kan hij erg actief zijn. De Siberische kat heeft een sterke en geharde persoonlijkheid, daarentegen is hij toch open ten opzichte van soortgenoten en honden. De speelse Siberische Kat is graag in het gezelschap van kinderen en zeer gehecht aan zijn baasje. De vriendelijke reus is een goede klimmer en springer en houdt van water. Daar heeft hij dus ook voldoende bewegingsruimte voor nodig. De ontwikkeling van dit ras is pas voltooid na zijn vijfde levensjaar. De Siberische Kat heeft een zachte miauw. Zijn mooie vacht komt pas echt tot uiting wanneer hij naar buiten kan. De vacht klit niet en daardoor is een wekelijkse borstelbeurt meer dan voldoende. In de rui dient hij echter dagelijks te worden geborsteld.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Op de kleuren lilac en chocolate na, zijn alle kleuren en kleurcombinaties toegestaan.

Lichaam, poten en staart

Siberische katten hebben een compact, middellang lichaam. De rug is lang en lichtjes gebogen. De borst is afgerond. De botten en spieren zijn stevig. De kat heeft langere achterpoten dan voorpoten. Het beenderstel is zwaar en goed gespierd. De voetjes zijn groot en rond en tussen de tenen voorzien van haarpluimpjes. De staart van de Siberische Kat is flink en dicht behaard. De middellange staart is breed aan de basis.

Kop, oren en ogen

De kop van de Siberische Kat is tamelijk groot, breed en driehoekig. De lijnen zijn afgerond. De kop is vlak aan de bovenzijde, waarbij het voorhoofd licht gebogen is. Hij heeft geen uitstekende of opvallende wangen. De snuit van de kat is afgerond en redelijk lang. Tussen de ogen is de neus breed, maar hij versmalt naar het uiteinde toe. De kin is rond en de snorharen stevig en lang. De Siberische kat heeft matig brede oren met afgeronde uiteinden. Aan de buitenzijde van de oren is een kortharige beharing gewenst, terwijl de binnenzijde van de oorschelp voorzien moet zijn van lange haren. De aanwezigheid van lynxtips is gewenst. Siberische Katten hebben grote, bijna ronde ogen die ver uit elkaar staan. Ze zijn ietsjes schuin geplaatst. De traditionele oogkleuren van dit ras zijn groen tot geel. De colourpoints hebben een blauwe oogkleur. Er is geen relatie tussen de kleur van de vacht en de kleur van de ogen.

Vacht

De vacht van de Siberische Kat is halflang tot lang. Dankzij de vettige, waterafstotende en isolerende vacht, is deze kat bestand tegen de strengste vrieskou. De bovenvacht is stug en de ondervacht dicht. Op de borst heeft de Siberische Kat lange haren, die iets korter worden naar de schouders toe en op een deel van de romp. De kraag is bedekt met een lange, weelderige beharing.

Gewicht

Het gewicht van de Siberische Kat ligt tussen de 4,5 tot 9 kg.

Producten voor de Siberische Kat