Oosters Korthaar

De Oosters Korthaar is een actieve, extraverte en speelse kat. Deze kat heeft ook een erg gevoelig karakter. Zo is dit kattenras erg op zijn baasje gericht en kan zelfs een beetje bezitterig zijn. De Oosters Korthaar vindt het niet fijn om alleen te zijn. De aanwezigheid van soortgenootjes of zijn baasje kan hij daarom erg waarderen.

Rasbeschrijving Oosters Korthaar

Ras afkomst: Thailand

Karakter

De Oosters Korthaar is net als de Siamees een erg actief en extravert kattenras. Deze kat houdt totaal niet van alleen zijn en vindt het leuk om te spelen. Daarnaast is deze kat erg trots. Zo kan hij zelfs een beetje bezitterig reageren naar zijn baas. Verder heeft dit kattenras een echt jagersinstinct. Deze kat vindt het dus zeker leuk om dingen na te jagen. Tot slot is de Oosters Korthaar een erg spraakzame kat. Hij heeft een krachtige stem die je goed kunt herkennen.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De Oosters Korthaar komt voor in verschillende kleuren en aftekeningen:

  • Effen: Bij een effen vacht komen de kleuren wit, zwart, blauw, chocolate, lilac, cinnamon en fawn voor.
  • Tortievacht: Hierbij heeft de onderkant van het haar geen kleur, ook wel smoke en silver.
  • Tabby vacht: Hierbij heeft de vacht van de kat een soort marmerlook, ook wel blotched genoemd. Deze aftekening kenmerkt zicht door brede strepen op de vacht.
  • Mackerel vacht: Dit wordt ook wel een getijgerde vacht genoemd. Dit zijn smalle strepen die loodrecht op de wervelkolom staan.
  • Spotted vacht: Deze aftekening kenmerkt zich door de ronde vlekken, die gelijkmatig over het lichaam verdeeld zijn. Wanneer een Oosters Korthaar deze aftekening heeft, wordt hij vaak verward met de Egyptische Mau.
  • Ticked vacht: Hierbij heeft de kat een gelijkmatige agoutivacht.

Lichaam, poten en staart

De Oosters Korthaar heeft een middelgroot lichaam. Het lichaam is slank en lang. Dit kattenras heeft dus een heel elegant uiterlijk. Ook de poten zijn fijn en lang. Hierbij zijn de voorpoten iets korter. De staart van de Oosters Korthaar is eveneens dun en lang en loopt uit tot een punt.

Kop, oren en ogen

De Oosters Korthaar heeft een driehoekige en lange kop. De ogen staan zeer schuin en hebben een amandelvormige vorm. De kleur van de ogen is groen (smaragdgroen of jadegroen). Bij een witte kat komen blauwe ogen voor. De rood- of crêmekleurige katten kunnen ook koperkleurige of gele ogen hebben. Wist je dat de definitieve oogkleur van deze kat pas na één jaar definitief is?

Vacht

De vacht van de Oosters Korthaar is, zoals de naam al zegt, kort en erg fijn. De vacht is erg dicht en ligt vlak op de huid. De vachtverzorging van dit kattenras is erg gemakkelijk. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat al.

Gewicht

Het gewicht van een volwassen Oosters Korthaar ligt tussen de 4 en 6,5 kg.

Producten voor de Oosters Korthaar